Cetățenii R.Moldova, născuți în timpul fostei URSS, ar putea primi cetățenia rusă în regim facilitar

Vorbitorii de limbă rusă, care s-au născut în URSS sau care au rude născute în URSS şi Imperiul rus, ar putea obţine cetăţenia Federaţiei Ruse în regim facilitar. Un proiect ce prevede acordarea cetăţeniei în baza „dreptului la sol” a fost aprobat pe 10 martie de Comitetul pentru Naționalități al Dumei de Stat.

Astfel legiuitorii ruşi ar propus ca să includă în categoria „vorbitorilor de limbă rusă” pe cetățenii care s-au născut în Imperiul rus sau URSS, precum și pe cei care au rude născute în Rusia.

Mai mult, proiectul prevede că aceștia vor putea obține cetăţenia, fără a avea dovadă că au renunțat la cetățenia unui alt stat.

„În cazul adoptării acestei legi, cetăţenia Federaţiei Ruse ar putea fi obţinută nu doar în baza principiului de sânge,rudenie, dar şi pe cel a dreptului la sol. Principalele criterii vor fi cunoaşterea limbii ruse şi legăturile cu teritoriile Imperiului rus sau al celui URSS”, a relatat pentru Gazeta.ru Ruslan Balbek,vicepreşedintele Comitetul pentru Naționalități al Dumei de Stat.

În prezent cetăţenia Federaţiei Ruse se acordă la naştere sau când unul din părinţi este cetăţean rus. De asemenea, cetăţenia rusă poate fi obţinută în baza cererii depuse, dar după ce ai locuit cinci ani de zile în Federaţia Rusă, după obţinerea dreptului de şedere.

Documentul prevede modificări la legile “Cu privire la cetățenia Federației Ruse” și „Cu privire la statutul juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă”.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să fie analizat și de alte comitete iar apoi votat în Dumă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.