CEDO: Conversaţiile pe internet sunt private doar în timpul liber

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat, marţi, în cazul unui român concediat după ce angajatori i-a supravegheat conversaţiile pe messenger, o decizie ce va crea un precedent important în materie de drepturi ale angajatorilor.

Decizia, pronunţată in procesul Bărbulescu vs România stipulează, practic, faptul că un angajator are dreptul să supravegheze comunicaţiile purtate pe internet de salariaţi în timpul orelor de lucru, relatează digi24.ro.

Inginer de vânzări în cadrul unei companii private, Bărbulescu a fost concediat pe motiv ca, în timpul orelor de program, a folosit contul de internet al societăţii în interes personal. Practic, lui Bogdan Bărbulescu i s-a cerut să îşi deschidă un cont de yahoo messenger, pentru a răspunde la întrebările clienţilor firmei, însă acesta a folosit respectivul cont şi pentru a vorbi, în timpul programului, în interes personal.

Pe 13 iulie 2007, angajatorul l-a anunţat că i-au fost monitorizate convorbirile purtate pe messenger şi a fost acuzat că a folosit internetul în scop personal. Bărbulescu a negat acuzaţiile însă angajatorul l-a concediat, prezentând, că argument în favoarea concedierii, transcrierea conversaţiilor, în special a celor pe care inginerul le-a purtat cu fratele şi logodnica sa, pe teme de sănătate sau sexuale.

Instanţele din România nu i-au dat dreptate, aşadar inginerul s-a adresat Curţii Europene a Dreptului Omului, care a dat câştig angajatorului.

În decizia publicată marţi, şi care creează un precedent de care se pot folosi şi alţi angajatori pentru a-şi supraveghea angajaţii, CEDO a decis ca, în cazul Bărbulesu nu a fost încălcat art. 8 din Convenţie, privind respectarea dreptului la viaţa privată şi a familiei şi a apreciat că un angajator nu comite niciun abuz verificând dacă salariaţii săi îşi îndeplinesc atribuţiile profesionale în timpul orelor de lucru.

De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului gândindu-se că acesta conţine comunicaţiile cu clienţii, se mai arată în motivarea hotărârii Curţii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.