Ce spun oamenii despre mesajele de avertizare de pe pachete de țigări/ Studiu

Cigarette packs with plain packaging is displayed at Parliament House in Canberra, Wednesday, Aug. 15, 2012. The High Court of Australia today rejected the legal challenge by tobacco companies against Australia's plain packeging of tobacco laws. (AAP Image/Lukas Coch) NO ARCHIVING

Un studiu publicat în revista Communication Research și realizat de Universitatea Illinois arată că imaginile grafice de pe pachetele de țigări, care prezintă afecțiunile care pot apărea în cazul consumului de tutun, îi deranjează pe consumatori.

Consumatorii spun că aceste imagini sunt o amenințare la autonomia și libera alegere a lor. Potrivit cercetătoarei Nicole LaVoie, oamenii nu tolerează aceste etichete, inclusiv nefumătorii. Aceasta a menționat că imaginile îi deranjează pe cumpărători și au senzația că sunt manipulați. Ea spune că aceștia cred că prin introducerea acestor etichete Guvernul este prea dominant.

La elaborarea studiului au participat 435 de studenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani (vârsta medie – 20 ani). 17,5% din respondenți erau fumători, iar 82,5% – nefumători.
În cadrul cercetării, toți respondenții au primit același pachet de țigări produs de o marcă populară, precum și un chestionar conceput pentru a măsura anumite trăsături de caracter, precum și reacția lor în privința pachetului. Jumătate din respondenții fumători și jumătate din cei nefumători au primit pachete cu una din cele 7 imagini de avertizare, iar ceilalți – pachete care aveau doar mesaje scrise de avertizare.

“Numeroase studii efectuate în alte țări demonstrează că numărul fumătorilor tinde să scadă în urma introducerii imaginilor de avertizare, însă în majoritatea cazurilor introducerea noilor etichete a coincis cu introducerea altor măsuri de control al tutunului, cum ar fi creșterea impozitelor sau interzicerea fumatului”, spune cercetătoarea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.