Social
Catastrofa ecologica in lacul Valea Morilor din capitala
Circa 10 tone de peste si raci precum si alte vietati din lacul Valea Morilor din capitala au pierit in week end din cauza lipsei de oxigen Acesta este rezultatul prealabil al anchetei privind
Circa 10 tone de peste si raci, precum si alte vietati din lacul Valea Morilor din capitala au pierit, in week end, din cauza lipsei de oxigen. Acesta este rezultatul prealabil al anchetei privind catastrofa ecologica produsa la unul dintre cele mai frumoase bazine acvatice din Chisinau, in noaptea de vineri spre simbata, inainte de ploae, cind presiunea atmosferica a scazut brusc.
Conform Departamentului Situatii Exceptionale, la 28 iulie, la suprafata apei lacului Valea Morilor au fost depistate cantitati mari de pesti si raci morti. A doua zi, reprezentantii Centrului municipal de Medicina Preventiva au prelevat probe de apa pentru analize de laborator. Rezultatele au aratat ca in lac lipseste practic sau este extrem de scazut oxigenul dizolvat in apa, iar valorile consumului de oxigen sunt extrem de ridicate.
Seful Centrului municipal de medicina preventiva, Iurie Pinzaru, a declarat, in sedinta operativa de luni, de la Primarie, ca sub actiunea razelor solare, a temperaturilor sporite s-a declansat un proces de putrefactie a algelor si a altor sedimente, care a condus la reducerea drastica a cantitatii de oxigen si s-a soldat cu pierirea pestelui.
Seful adjunct al Asociatiei de gospodarire a spatiilor verzi, Eliferie Haruta a spus, in cadrul aceleiasi sedinte, ca pentru curatarea lacului este nevoie de circa 5 milioane de lei.
Solicitat de Infi-Prim Neo, presedintele organizatiei teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a comunicat ca la ora actuala lacul din Valea Morilor este unul aproape mort din cauza starii ecologice deplorabile la care a ajuns datorita iresponsabilitatii autoritatilor publice locale. Stratul de namol de pe fundul lacului, necuratat timp de 20 de ani, a atins grosimea de 1,5 si chiar 5 metri, iar oxigenul din apa constituie 1,5-3 miligrame la litru, in timp ce normativele prevad 6 miligrame la litrul de apa. Potrivit sursei citate, catastrofa era iminenta, doar nu se cunostea timpul in care aceasta se va declansa.
Costul lucrarilor, sustine Garaba, ar fi putut fi mult mai mic daca CMC nu atribuia pentru constructia locativa lotul destinat pomparii si depozitarii namolului din acest lac, conform rigorilor obligatorii la proiectarea unui bazin acvatic.
Astfel, spune Garaba, la ora actuala, in zona respectiva dintre lac si str. Vasile Lupu, au aparut temeliile mai multor case, in timp ce namolul este transportat la o distanta semnificativa de oras, ceea ce comporta cheltuieli mari. „Este stringent nevoie de o decizie politica pentru a stopa constructia acestor case, de altfel lacul Valea Morilor va deveni o zona moarta”, a mai spus Vladimir Garaba.
Primarul interimar al capitalei Vasile Ursu a apreciat, in cadrul sedintei operative de la primarie, acest caz ca fiind un „fenomen natural”. in context, el a amintit despre indicatia Guvernului de a planifica masuri de amenajare a cartierului rezidential Valea Morilor, inclusiv de curatare a lacului.
Catastrofa ecologica de la Valea Morilor survine la doar doi ani dupa un caz similar produs in lacul de pe strada Albisoara, cind au pierit circa 5 tone de peste. // Info-Prim Neo
Social
Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida.
Un ordin în acest sens a fost semnat vineri, 15 februarie 2019, de către directorul general al AMDM, Vladislav Zara.
În special, se sistează comercializarea Epistat 80 mg comprimate cu eliberare prelungită, Fenspirid-LF 80 mg comprimate filmate, Siresp 2 mg/ml sirop, Tirfens 80 mg comprimate filmate.
Decizia de suspendare a medicamentelor cu conținut de fenspiridă, utilizate la copii și adulți pentru ameliorarea tusei cauzată de bolile pulmonare, a fost luată la recomandarea Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență (PRAC).
Suspendarea reprezintă o măsură de precauție pentru a proteja pacienții în timp ce PRAC reexaminează riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac.
Amintim, că miercuri, 12 februarie, de pe piața farmaceutică au fost retrase loturile Eurespal 2 mg/ml sirop și Eurespal 80 mg comprimate.
Decizia se bazează pe rezultatele obținute din noi studii preclinice (pe animale) privind siguranța, care au constatat că există riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac.
Eurespal este înregistrat din anul 1973 și este comercializat în 32 de țări. În această perioadă au fost înregistrate cinci cazuri de tulburări a ritmului cardiac, provocate de medicamente ce conțin substanța activă fenspirida.
Social
Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un copil, iar acesta cade. Scena a fost surprinsă de un părinte. Educatoarea spune că a procedat aşa pentru că a avut o săptămână stresantă, scrie PRO TV.
Din imaginile filmate de un părinte se vede cum copiii stau grămăjoara și cântă. La un moment dat un băiețel este lovit cu palma peste mână. Educatoarea îl apucă de braț, îl zgâlțâie de câteva ori, după care piciul se prăbușește la podea. Femeia îl apucă apoi de mână și îl ridică, după care îi mai dă o altă palmă, moment în care fetița de alături tresare.
Nemulțumirea femeii este că băiețelul a ieșit din rând în timp ce restul învățau cântecul, mai scrie PRO TV.
Astăzi, Primăria Chișinău a anunțat că s-a autosesizat referitor la cazul de agresiune asupra unui copil, înregistrat joi la o grădiniță din capitală.
Astfel, pentru a stabili circumstanțele cazului și impactul situației asupra copilului, a fost creat un grup de lucru din reprezentanți ai Direcției generale educație, cultură, tineret și sport, ai Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și Centrului psiho-socio-pedagogic municipal.
Specialiștii de profil deja au acordat asistență psihologică copilului agresat, cât și părinților acestuia. De asemenea, de asistență vor beneficia: angajații din instituțiile de educație timpurie, școli și licee, precum și părinții copiilor, în vederea depășirii situațiilor de abuz, cât și consilierea eventualelor victime ale fenomenului enunțat.
Social
Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. Acesta este bănuit că ar fi mituit funcţionarii CSP pentru a obţine peste o sută de certificate medicale privind susţinerea cursurilor de instruire igienică de către angajaţii companiei.
Bărbatul a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi este cercetat pentru corupere pasivă.
Potrivit materialelor cauzei penale, bănuitul ar fi transmis bani reprezentantului CSP, pe parcursul lunii decembrie 2018, pentru a obţine avizarea certificatelor medicale fără ca angajaţii companiei să participe la instruiri.
În prezent, numărul persoanelor audiate în dosarul CSP a ajuns la 31.
Din aceştia 11 au statut de învinuit -4 se află în arest preventiv pentru 30 de zile, iar 7 şi-au recunoscut vina, cooperează cu ancheta şi sunt cercetaţi în stare de libertate.
Alte 20 de persoane au calitatea de bănuit.
Ofiţerii de urmărire penală, împreună cu procurorii anticorupţie, întreprind acţiuni pentru identificarea întregii scheme de corupţie.
CNA se adresează către persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor pretins ilegale ale angajaţilor CSP şi le îndeamnă să denunţe aceste fapte.
You must be logged in to post a comment Login