Cât costă incinerarea unei persoane decedate

PE SCURT

Deși majoritatea populației Republicii Moldova s-a declarat ortodoxă la recensământul populației și locuințelor din 2010, iar proiectul de lege care prevede construcția unui crematoriu nu a ajuns să fie votat în Parlament, aproape 50 de persoane anual apelează la serviciile de incinerare.

Cel mai apropiat crematoriu de Chișinău se află la o distanță de 186 km, la Odessa, Ucraina.

PE LUNG

Ratele de cremație variază foarte mult în întreaga lume. De exemplu, în Nepal, rata de incinerare este de peste 95%. În India, rata este de aproximativ 75%.  În Japonia, rata de incinerare era de 99,97%  în 2014.

În Uniunea Europeană, cele mai mari rate sunt în țările nordice Danemarca cca 76%, Suedia ccc 70%

96,8% din populația RM sunt ortodocși

Ceea ce-i oprește pe oameni să incinereze persoanele apropiate decedate este cultura și religia. Biserica creștină condamnă incinerarea, pentru că în așa mod are loc o dezonorare a celor morți”.

Cine decide unde ajunge persoana decedată?

Deși există opțiunea de a scrie în testament cine să fie responsabil de îngrijirea corpului persoanei decedate, cel mai frecvent în Republica Moldova, potrivit directoarei ÎM „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, bătrânii transmit doleanțele lor copiilor. „Dacă persoana reușește să-și anunțe rudele, mă rog, moștenitorii, atunci ei o să-i îndeplinească dorința. Și invers, dacă nu reușește, atunci moștenitorii iau decizia ce urmează să facă: să fie incinerat sau înmormântat în pământ sau cavou.”

Crematoriul din Chișinău

În anul 2017, Consiliul Municipal al Chișinăului a alocat Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare” 8 hectare pentru construirea unui crematoriu lângă Cimitirul Sfântul Lazăr. 

Totuși, în cadrul dezbaterilor proiectului în comisiile parlamentare asupra proiectului Legii cu privire la cimitire și serviciile funerare, înregistrat în Parlament la începutul lunii iunie 2018, s-a renunțat la crematoriu.

De la crematoriile din Ucraina sau România sunt aduse cca 50 de urne în RM

Directoarea ÎM „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, presupune că proiectul de lege urmează să fie supus votului anul acesta încă o dată în Parlament. „Noi nu avem crematoriu, dar solicitări sunt multe. Dar nu oricine își permite să plece, fie la Odessa sau la București, ca să incinereze cadavrul. Și atunci, rămân să fie înhumați, fie în pământ, fie în cavou”, a menționat funcționara.

Cât costă incinerarea

Cel mai apropiat crematoriu este în Odessa. Dacă decizi să duci persoana decedată în camioneta ta, în funcție de câtă benzină consumă ea, drumul dus-întors va costa cel puțin 600 de lei. Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă în Ucraina, pentru 15 zile costă în jur de 150 de lei. Un sicriu metalic costă cel puțin trei mii de lei. Incinerarea propriu-zisă costă 1050 grivne (740 de lei). Un vas pe care poți să-l cumperi direct din incinerator, în care poți pune cenușa, costă cel puțin 450 grivne (320 de lei).

Totuși, este important să menționăm sicriele de metal sunt folosite doar la transportare.

Totuși, ca să poți trece frontiera cu persoana decedată este nevoie de permisul mortuar pe care-l vei obține adresându-te la Ministerul Sănătății sau la Centrul de Medicină Legală. În cazul introducerii în Republica Moldova a sicrielor cu corpurile sau osemintele persoanelor decedate, este necesar de prezentat organului vamal permisul mortuar sau certificatul care confirmă decesul și lipsa în sicrie (urne) a altor obiecte.

Potrivit Regulamentului privind vămuirea ​bunurilor trecute peste frontiera vamală a Republicii Moldova de către persoane fizice și a unor formulare tipizate, corpurile persoanelor decedate trebuie să se afle în sicrie metalice ermetic închise, împachetate în cutii de lemn. Sicriele cu corpurile sau osemintele persoanelor decedate, a urnelor cu cenușa persoanelor decedate trebuie să fie sigilate de instituțiile emitente ale actelor corespunzătoare.

Totuși, procesul este complicat și birocratic. Dacă dorești să simplifici munca, poți apela la o agenție funerară care poate avea grijă de asta. Serviciile lor costă între 400-500 euro și include: pregătirea documentelor pentru trecerea frontierei, sicriu pentru transportarea decedatului, incinerarea, urna pentru cenușă și transportarea urnei până la Chișinău.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.