Candidaţi la funcţia de procuror şi judecător, fără avere la dosar

În acest an Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a decis ca persoanele care vor depune actele pentru a urma cursurile de instruire iniţială pentru funcţia de judecător şi procuror să nu mai fie obligate să prezinte declaraţia de avere. Anul trecut acest document era obligatoriu.

În perioada 1-31 iulie curent, Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) va desfăşura concursul de admitere pentru instruirea iniţială a 45 de candidaţi la funcţia de judecător şi procuror. Astfel, pentru stagiul care va dura din luna octombrie 2015  şi până în martie 2017, sunt scoase la concurs 20 de locuri pentru candidaţii la funcţia de judecător şi 25 de locuri pentru candidaţii la funcţia de procuror.

La concurs se poate înscrie orice cetăţean al Republicii Moldova, domiciliat pe teritoriul ei, care cunoaşte în mod obligatoriu limba de stat. Candidatul trebuie să aibă capacitate de exerciţiu, să fie apt din punct de vedere medical, să fie licenţiat în drept, să nu aibă antecedente penale şi să aibă o reputaţie bună.

Membru CSM: “Candidaţii trebuie să completeze declaraţia de avere”

Dacă anul trecut, doritorii de a urma cursurile de instruire iniţială erau obligaţi să prezinte şi declaraţia de avere, atunci în acest an această condiţie a fost exclusă. Natalia Visternicean, consultant în cadrul Secţiei de formare iniţială de la INJ, a declarat pentru Moldova Curată că decizia aparţine Consiliului INJ. “Aşa a hotărât Consiliul, deoarece unii candidaţi care participă la concurs nu au activat în ultima perioadă, de aceea s-a decis excluderea acestei condiţii”, a precizat reprezentanta INJ.

La rândul său, Teo Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este de părere că indiferent dacă au activat sau nu, candidaţii trebuie să depună o declaraţie de avere, fiindcă ei aspiră la o funcţie publică. “Dacă e să gândim asemeni Consiliului INJ, atunci nici candidaţii la funcţia de primar sau de deputat nu ar trebui să depună declaraţia de avere atunci când intenţionează să deţină o funcţie publică. Eu sunt de părere că aceste declaraţii trebuie completate la admitere, indiferent dacă persoana a lucrat sau nu anterior”, a precizat reprezentantul CSM.

Potrivit INJ, candidații trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puţin doi ani în profesiile de specialitate juridică precum: procuror; avocat; avocat parlamentar, notar; inspector judecător; executor judecătoresc; ofiţer de urmărire penală; jurisconsult; consilier juridic; consilier de probaţiune; mediator; profesor titular; asistent judiciar; grefier. De asemenea, la acest concurs poate aplica şi personalul de specialitate juridică din cadrul secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii; al Curţii Constituţionale, al Institutului Naţional al Justiţiei şi al autorităţilor publice centrale şi locale.

Doritorii trebuie să prezinte până la sfârşitului lunii iulie, la sediul INJ, situat în municipiul Chişinău, pe strada Serghei Lazo 1, un set de documente. Dosarul trebuie să cuprindă obligatoriu acte precum: cererea-tip de înscriere la concurs, actul de identitate; diploma de licenţă şi suplimentul; cazierul judiciar. Actele menţionate trebuie prezentate atât în original, cât şi copii. În original trebuie aduse şi caracteristica/referinţa de la ultimul loc de muncă sau de studii; certificatul medical de sănătate şi două fotografii (3×4). Totodată, trebuie anexate și diplomele de magistru sau de doctor în drept și carnetul de muncă, în caz că persoana deține asemenea acte.

Menţionăm că în componenţa Consiliul INJ sun 13 membri, dintre care 7 sunt desemnaţi de CSM din rândul judecătorilor, 4 sunt desemnaţi de procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un membru de la  Ministerul Justiţiei şi altul din rândul  profesorilor  titulari de drept, propus de Senatul Universităţii de Stat din Moldova.

Lilia Zaharia

 foto: Sediul INJ. Sursa: colaj www.moldovacurata.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.