Bugetul statului, repartizat pe criterii politice

Autorităţile publice locale primesc bani în funcţie de apartenenţa politică, reprezentanţii APL, membri ai formaţiunilor din cadrul AIE, dispunând de şanse mai mari în vederea obţinerii finanţelor pentru investiţii capitale. Concluzia aparţine unui studiu al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, realizat în colaborare cu Expert-Forum din România.

Potrivit studiului, aproximativ 42 la sută dintre primarii afiliaţi AIE au primit alocări din partea Ministerului Finanţelor şi Guvernului. Dintre aceştia, aproximativ 17 la sută sunt democraţi, peste 14 la sută – liberal-democraţi, iar 11 la sută – liberali. Primarii independenţi reprezintă 6,5 la sută pe lista beneficiarilor, iar cei comunişti şi mai puţin – doar trei la sută.

"Un set de reguli clare ar permite, în primul rând primarilor să-şi construiască nişte strategii de investiţii pentru autorităţile locale. În al doilea rând, toată lumea ar fi mai fericită deoarece, s-ar vedea nişte rezultate palpabile, vizibile", susţine directorul executiv al Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi.

Potrivit studiului, fenomenul clientelismului politic se utilizează inclusiv şi pentru a momi primarii indecişi din punct de vedere politic. Repartizarea pe criterii politice a resurselor financiare a fost criticată de experţi.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.