Bloguvern: Liberalizarea pieței și cele 7 frici ale moldovenilor

Ne place să ne înfruptăm din coletele trimise de peste hotare: paste, salamuri, conserve, panetone, ciocolate și alte bunuri ale civilizației europene. Delicatesele sînt așteptate cu înfrigurare, ele pot fi motiv de laudă prin mahală și printre vecini, pozele cu darurile primite sînt plasate pe internet.

Faptul, însă, că odată cu parafarea Acordului de Asociere, ce prevede și crearea unei zone de comerț liber, aprofundat și cuprinzător, mărfurile europene vor avea acces liber pe piețele moldoveneşti, îi sperie pe oameni.

Prin Piața centrală pot fi surprinse discuții ale producătorilor agricoli autohtoni. Aceștia sînt îngrijorați nu doar de creșterea prețului la motorină, care aduce după sine și alte scumpiri. Oamenilor le este teamă că, odată ce țara noastră va semna Acordul de Asociere cu UE, nu vor mai putea să-și vîndă, în piețele agricole, producția pe care o cresc, pămîntul va rămîne în paragină, iar ei vor fi nevoiți să-l vîndă pe bani puțini.

La rîndul lor, consumatorii sînt îngrijorați că vor fi nevoiți, în lipsa produselor autohtone, să consume produse venite din exterior. În opinia unora, acestea sînt pline de chimicale și sînt modificate genetic.

Despre fricile și neînțelegerile pe care le au oamenii, în materialul ce urmează.

FRICA nr.1: Economia Moldovei va avea de suferit în urma integrării. Prețurile la produsele moldovenești vor crește. Oamenii vor rămîne fără lucru.

Fals.

Adevărul despre prețuri:

Republica Moldova va avea de cîștigat în urma comerțului și integrării economice cu Uniunea Europeană. Anularea taxelor vamale la importul produselor din UE va contribui la ieftinirea materiei prime utilizate în producerea mărfurilor moldoveneşti, ceea ce va genera diminuarea preţurilor la produsele finite. Potrivit calculelor, regimul de comerț liber cu țările Uniunii Europene va duce la ieftinirea obiectelor de vestimentație (cu 9%), a textilelor (cu 3,3%), a uleiurilor și grăsimilor de origine vegetală și animală (cu 7,1%), a legumelor și fructelor ( cu 3,4%) a băuturilor alcoolice și nealcoolice (cu 2,1%).

Adevărul despre salarii:

Deoarece se va intensifica activitatea economică, vor crește și salariile. Astfel, experții consideră că salariile forței de muncă calificate vor crește cu circa 4,4%, a lucrătorilor de calificare medie cu 6,5%, iar a lucrătorilor necalificați cu 5,9%.

 Frica nr. 2: Produsele moldovenești nu vor putea concura cu cele europene, iar piața va fi invadată de marfă ieftină și de proastă calitate.

Fals.

Adevăr: Acordul de Asociere dintre RM și UE, care prevede și crearea unei Zone de comerț liber, aprofundat și cuprinzător urmează a fi semnat, cel mai probabil, în această vară. Potrivit estimărilor, în aproximativ nouă ani piețele din UE și Republica Moldova vor fi deschise totalmente una față de cealaltă, iar comerțul va fi eliberat de orice taxe.

Integrarea europeană înseamnă în primul rînd calitate. Producătorii autohtoni, care nu se vor conforma cerințelor europene de calitate, nu-și vor moderniza întreprinderile și nu vor fi inovativi, cel mai probabil, vor avea de suferit.

Pentru mărfurile moldovenești din categoria celor sensibile (producția agricolă, textilele, mobila, materialele de construcție, covoarele, încălțămintea) sînt prevăzute perioade de tranziție de trei, cinci și zece ani. Asta înseamnă că, în această perioadă, producătorii europeni nu vor importa în Republica Moldova mărfurile menționate fără taxe vamale. La unele mărfuri (ciocolata și berea) taxele, însă, vor fi eliberate imediat.

Se presupune că în acest răstimp producătorii moldoveni se vor alinia la standardele europene.

Frica nr.3: Producătorii autohtoni nu vor mai putea să-și vîndă marfa prin piețe

Fals.

Adevăr: Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE nu prevede careva condiţii pentru vînzarea produselor în pieţe. Acţiunea respectivă este reglementată strict de legislaţia naţională a Republicii Moldova. 

Frica nr.4: Produsele alimentare europene nu sînt naturale: sînt pline de chimicale și sînt modificate genetic

Fals.

AdevărÎn spațiul european se investește mult în subvenții, pentru a încurajarea agenții economici din industria alimentară să crească siguranța alimentară. Potrivit studiilor existente, omenirea este în plin proces de balans între a alege calea dintre  o alimentație suficientă și cea  sigură.

Europenilor le-a fost dintotdeauna frică ca nu cumva să ajungă victime ale celor două categorii de boli  (cancer și obezitate), specifice societăților cu consum de alimente, obținute prin biotehnologii – fie de origine vegetală sau animală, animale obținute prin clonare.

Astfel, vita americană dopată cu hormoni, organismele modificate genetic, puiul spălat cu clor – sînt practici interzise în cadrul Uniunii Europene.

 Frica nr.5: Odată cu deschiderea pieței europene, vor pierde piața de desfacere din CSI

Fals.

Adevăr: Atît piaţa Uniunii Europene, cît și cea din CSI, sînt şi vor rămâne strategic importante pentru Republica Moldova pe termen lung.

Regimul comercial de care va beneficia Republica Moldova în relațiile sale cu Uniunea Europeană este absolut compatibil cu regimul comercial existent în cadrul CSI. Astfel, țara noastră va putea avea concomitent regim comercial facilitat cu ambele piețe de importanță strategică, în plus și cu Turcia.

Frica №6: Producătorii moldoveni nu vor avea ce vinde în Europa

Fals.

Adevăr: Producătorii moldoveni au ce vinde în Europa. Pe parcursul anului 2013, 47,6% din exportul total al Republicii Moldova a fost orientat către UE, înregistrînd o creştere  de 12,5% comparativ cu anul 2012.

Pe lîngă produsele, pe care țara noastră  le exportă deja tradițional, în cel mai apropiat timp Republica Moldova va putea exporta în țările Uniunii Europene și producție animalieră (ceea ce nu este posibil la ora actuală).

Frica nr.7: Producătorii agricoli autohtoni nu vor putea face față prețurilor și vor fi scoși din circuit. Din cauza subsidiilor mari de care se bucură producătorii europeni, ei pot ieși pe piață cu produse ieftine, ceea ce nu-și pot permite producătorii noștri, care foarte repede vor da faliment.

 Fals.

Adevăr: Uniunea Europeană este dispusă să ofere susținere financiară și tehnică pentru ca economia Republicii Moldova să devină competitivă. Țara noastră a beneficiat deja de 42 mln euro. Banii au fost valorificați deja pentru implementarea a peste 300 de directive UE și dotarea cu echipamente necesare a laboratoarelor de certificare a producției.

Astfel în acest an, producătorii agricoli moldoveni au șansa să obțină acces la fondul ENPARD. Bugetul proiectului se ridică la 1,5 mlrd de euro.

articol preluat de pe Bloguvern

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.