Bloguvern: Înainte și după – nelimitat. Despre salariile directorilor de STAT

Venitul anual în 2013 al directorilor întreprinderilor de stat în Noua Zeelandă este de circa 340 de mii de dolari, în Africa de Sud ei primesc ceva mai mult de 94 de mii de dolari pe an. Președintele Bank of America Corp a fost remunerat anul trecut cu 13 milioane de dolari.

Buna practică recomandă ca salariile managerilor întreprinderilor de stat să fie comparabile cu cele din sectorul privat. Salariul unui director executiv în sectorul privat în RM depășește suma de 2-3 mii de euro. Aleluia, respectăm normele internaționale măcar la acest capitol, pentru că directorii celor mai mari întreprinderi de stat de la noi primesc între 600 și 800 de mii de lei anual.

Înainte de a discuta dacă directorii întreprinderilor de stat primesc bani mulți sau puțini, haideți să răspundem la cîteva întrebări:

Pentru ce plătim salarii de pînă la 800 mii de lei pe an ?

Managerii executivi sunt plătiți, în linii mari, pentru a obține performanțe, profit, pentru a restructura o întreprindere falimentară, ca mai apoi aceasta să poată fi vândută mai scump sau pentru a lua decizii dificile în situații critice, cum ar fi, de exemplu, închiderea unei  întreprinderi. Oamenii ăștia sunt cei școliți prin universități mari sau mai mici, cu expertiză demonstrată în timp. Deci, plătim pentru cunoștințe. Plătim pentru soluții, leadership și multă muncă. Poate și nopți nedormite în care el trebuie să se gândească cum să se desurce cu resurse limitate, rezistența instituțională și politicieni populiști.

Din păcate, la noi nici directorii nu știu pentru ce sunt angajați. Ei nu au sarcini clare și bine stabilite, iar activitatea lor este mai puțin transparentă ca apele Bîcului după o ploaie torențială.

Prin urmare, plătim bani în vînt sau și mai rău – pentru a pierde și mai mulți bani. Deoarece practica ne-a demonstrat-o nu o singură dată că multe dintre întreprinderile noastre cu capital de stat nu doar că nu înregistrează profituri, dar în timp devin falimentare. Iar dacă în sectorul privat incompetenții zboară din funcție cât ai zice pește, ai noștri continuă să stea bine merci pe sacul de bani.

Cât plătim ?

Din acest an, mai exact din iulie 2014, salariile directorilor întreprinderilor cu capital de stat vor fi plafonate la 3-5 salarii medii pe companie. Dacă salariul mediu la Moldtelecom ar fi de 3 mii de lei, atunci salariul directorului nu ar trebui să depășească 15 mii de lei pe lună, față de 55 de mii de lei primiți până acum.

Iar în cazul în care totuși se vor găsi astfel de persoane, care sunt beneficiile secundare (ascunse), ce i-au determinat să facă acest pas: bonusuri, călătorii, apartamente la juma de preț (ca în cazul deputaților) ?

Pentru că eu nu cred în voluntariat. You must pay for everything in this world, one way and another. There is nothing free except the grace of God.

Poate ar fi fost mai bine ca directorii întreprinderilor de stat să primească salarii mari, dar în schimb la aceasta să le cerem performanțe? Acum, însă, plafonând-le salariile, nu le vom oferi oare o nouă scuză pentru incompetența multora dintre ei?

Ce aș putea face cu 660 de mii de lei pe an (acesta este salariul anual al directorului de la Moldtelecom)?

Aș putea plăti jumătate din sumă pentru un apartament cu două camere la Ciocana. Mi-ar mai rămâne bani să trăiesc confortabil și, probabil, pentru a lua o mașină în credit, că m-am săturat să fiu călcată în rutieră. Și dacă nu se va devaloriza leul, poate îmi vor rămîne bani și pentru vacanță în Italia sau Grecia. Eu m-aș face director pentru banii ăștia, voi nu?

Ce aș putea face cu 180 mii de lei pe an (aproximativ acesta va fi salriul directorului de la Moldtelecom după ce va intra în vigoare noua lege) ?

Aș fi eligibilă pentru un credit ipotecar pentru următorii 7 ani. N-aș avea bani de mașină. În vacanță mă voi duce la Constanța, că la Zatoca nu se poate. Interesant câți dintre viitorii directori vor merge pe litoralul românesc la anul ?

Ce pot face cu 43 mii de lei pe an (acesta este salariul mediu pe economie în Moldova)

Aș plăti serviciile comunale, cam vreo mie și jumate pe lună. Mi-aș  lua abonament pentru troleibus și autobus. Aș veni cu prânzul de-acasă. Mi-ar rămâne 200 de lei pentru distracții. N-aș avea bani de țigări, nici de vin, poate de vodka. Dar aș ieși la 18.00 de la birou și nu mi-aș bate capul cum să restructurez întreprinderea.

Îloc de concluzie :

Da, salariile directorilor întreprinderilor de stat au fost mari comparativ cu salariul mediu al muritorilor de rând. Guvernul nu știe pentru ce a plătit acești bani. Asta nu înseamnă că nu mai trebuie plătiți, cu toate că dă bine la popor. Este important să înțelegem că salariile și primele directorilor de companie ar trebui să varieze în funcție de performanța economică și nu ar trebui raportate la salariile altor funcționari din cadrul aceleiași întreprinderi. Pentru că responsabilitățile și cerințele sunt altele. Și pentru că „бесплатный сыр бывает только в мышеловке.”

Bloguvern

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare