Connect with us
"
"

Știință

Biologii au creat un genom artificial cu ajutorul algoritmelor computerizate

Publicat

pe

PE SCURT

Un grup de savanți din cadrul Universității Tehnice Federale din Zürich, Elveția, a prezentat un genom artificial, obținut cu ajutorul unui algoritm computerizat, scrie Naked Science.

PE LUNG

Algoritmul computerizat a permis minimizarea ADN-ului bacterian cu 20%, excluzând repetițiile de gene și alte segmente de prisos. Computerul a înlocuit mai mult de 130 000 nucleotide, consecutivitatea ADN s-a schimbat dar a păstrat funcționalitatea inițială. Ei au folosit ca bază ADN-ul bacteriei Caulobacter crescentus, care include mai mult de 4000 gene, din care 680 sunt esențiale pentru viață.

Genomul sintetic a fost numit de către savanți, Caulobacter ethensis-2.0. Deocamdată el există doar sub formă de molecule separate. Pentru a observa elementele genomului artificial, savanții au înlocuit unele gene ale bacteriei cu cele sintetice și au demonstrat că aproape toate permit bacteriilor să trăiască și să se înmulțească. Rezultatele experimentului au fost expuse într-un articol publicat pe pagina pnas.org, care este o revistă științifică din Statele Unite.

Știință

Adevărul despre 5G

Publicat

pe

De către

În ultimele săptămâni internetul a fost împânzit de informații, articole și videouri care vorbesc despre 5G. Majoritatea materialelor la subiect au un ton apocaliptic, iar informațiile sunt vagi, prezentând opinia unor oameni de știință anonimi, care spun că 5G este un pericol. Noi am decis să vedem ce este, de fapt, această nouă tehnologie și dacă poate sau nu să ne afecteze sănătatea. 

Să o luăm de la început. Ce înseamnă 5G?

5G este a cincea generație a rețelelor de telefonie mobilă transmise prin unde electromagnetice. Zona de servicii a acestei rețele este împărțită în mici regiuni geografice numite celule. Toate dispozitivele wireless 5G dintr-o celulă sunt conectate la internet și la rețeaua telefonică prin intermediul undelor radio printr-o antenă locală din celulă. Principalul avantaj al noilor rețele este că acestea vor avea o bandă de frecvență radio mai mare, oferind viteze de descărcare mai rapide. Astfel, un film se va descărca nu în câteva minute, ci în câteva secunde. De asemenea, noua tehnologie le va permite producătorilor auto să construiască automobile fără pilot, care vor putea fi teleghidate. Datorită creșterii lățimii de bandă, aceste rețele vor putea fi folosite nu doar de telefonia mobilă, dar și ca furnizori generali de servicii de internet pentru laptopuri și computere. Telefoanele 4G actuale nu vor putea utiliza noile rețele, ceea ce va necesita noi dispozitive wireless 5G activate.

Cu toate acestea, ideea instalării și folosirii noilor tehnologii wireless a generat  zeci de teorii ale conspirației și foarte multe frici. Spațiul online a fost acaparat nu doar de știri despre COVID-19, dar și despre „impactul distrugător” cauzat de 5G. Sinucideri, depresie, cancer, boli cardiovasculare, depresia, încălzirea globală – de toate acestea s-ar face vinovată, spun unii, noua tehnologie, care nu a reușit să fie folosită decât în unele țări

Frica unor internauți

Frica față de noul „inamic” i-a făcut pe mai mulți englezi, la începutul lunii aprilie, să incendieze sau să vandalizeze antenele 5G, relatează The Guardian. „Acestea ne vor ucide copiii și natura”, afirmă unii internauți care au lansat o serie de grupuri anti-5G. Ei folosesc și diferite imagini cu dezastrele naturii, menționând că acestea ar fi cauzate de noua rețea de telefonie mobilă.

La începutul lunii februarie, bufale.net scrie că zeci de păsări din Roma au căzut la pământ, după ce un vânt puternic a răsturnat arborele pe care acestea stăteau. Multe au murit din cauza violenței impactului cu solul, iar altele fiind lovite de automobilele care treceau pe acolo. De asemenea, arborele căzut a rănit și un trecător. Însă, această imagine cu păsările căzute a fost și continuă să fie folosită de cei care se arată împotriva 5G. O internaută folosește această imagine susținând că moartea acestor păsări a fost provocată de testele făcute pentru noua tehnologie. Ea susține că anume aceasta se face vinovată de dispariția insectelor, de creșterea cazurilor de depresie și a sinuciderilor. „5G este arma militară, genocid organizat, iar invocarea evoluției tehnologice pentru beneficiile omului sunt paravanul folosit pentru proștii care nu vor să gândească”, scrie femeia. 

Nu au întârziat să apară postări de acest fel și în Republica Moldova. Mai mult, un grup de oameni a lansat o petiție publică în care vor să ceară Guvernului anularea instalării acestor antene pe teritoriul țării. Pentru că acestea ar cauza, spun ei, cancerul, pierderea sarcinilor, autism, distrugerea ADN-ului, boli cardiovasculare, obezitate, diabet, calitate scăzută a spermei, etc. De asemenea, aceștia spun că 5G ar distruge albinele, insectele și copacii. Petiția a fost semnată online de peste 4100 de internauți, deși autorii petiției susțin că „pentru a învinge” trebuie să fie semnată de peste 300 mii de persoane.

Deși în luna martie 2019, unii furnizori de telefonie mobilă din Republica Moldova au prezentat, în cadrul evenimentelor publice, avantajele și capacitățile noii tehnologii 5G, totuși, aceasta nu a fost oficial lansată, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) anunță că nu a oferit niciun act permisiv pentru desfășurarea testării și exploatării rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, în prezent, furnizorii de servicii și rețele de comunicații electronice terestre mobile au dreptul să utilizeze servicii de comunicații electronice în baza tehnologiilor 2G (GSM), 3G (UMTS) și 4G (LTE). 

Teorii ale conspirației

Mai nou, pe fundalul pandemiei, valul de frici a sporit și mulți au arătat cu degetul spre noua tehnologie, declarând că aceasta ar fi cauzat apariția și răspândirea coronavirusului. La mijlocul lunii martie, o cântăreață populară americană, Keri Hilson, a declarat pe pagina sa de twitter că COVID-19 este cauzat de tehnologia wireless. Hilson a susținut că COVID-19 nu este la fel de răspândit în Africa din cauza absenței 5G. De asemenea, tânăra a distribuit și un video în care un doctor american controversat a spus că virușii nu apar în urma unor mutații ale altor viruși, ci în urma radiațiilor electromagnetice. Exemplul, însă, pe care doctorul îl dă este gripa spaniolă din anul 1918, aceasta a avut loc în perioada introducerii electricității în Europa. De asemenea, el spune că COVID-19 a apărut în China, unde în peste 50 de orașe au fost instalate antene 5G. După ce astfel de mesaje au început să se răspândească online, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ținut să dezmintă orice legătură între noua tehnologie și răspândirea COVID-19. „Virușii nu se pot deplasa prin unde radio sau rețele mobile, iar noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator, în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare”, spun experții OMS. 

Frica îi face pe oameni să nu se informeze, este de părere fizicianul Victor Ceban, care lucrează în calitate de cercetător științific la Institutul de Fizică Aplicată.

„Istoria aceasta cu pericolul, cu radiația, cancerul și că undele electromagnetice ne vor fierbe creierele sunt aceleași de când a apărut telefonia mobilă. Practic, aud asta încă din copilărie, doar că ele vin pe valuri. Inițial a fost când au început să instaleze antene pe acoperișuri și oamenii se plângeau că au să aibă cancer și o să moară. Același lucru a fost când a apărut wifi. Iar al treilea val pe care l-am cunoscut este cel legat de 5G. Aceste frici și scenarii sunt practic identice. De fapt, se temeau că o să moară și că nu vor avea copii și când au început conectările la energia electrică. E uman, cred, să reacționeze oamenii așa la ceva nou. Dar trebuie să te informezi, ca să înțelegi cum funcționează lucrurile și atunci acel necunoscut devine clar”, constată fizicianul.

Explicații și experți

Victor Ceban dă asigurări că radiațiile electromagnetice sunt inofensive și nu afectează sănătatea oamenilor. „Oamenii se sperie când aud de cuvântul radiație, pentru că pun totul la grămadă: radiația nucleară, Cernobîl, Roentgenul, undele electromagnetice, lumina etc”, remarcă fizicianul. El spune că, de fapt, radiațiile sunt de două tipuri: ionizante și ne-ionizante. Radiațiile ionizante sunt cele care schimbă structura chimică a celulei. Efectele acesteia sunt întotdeauna dăunătoare corpului, însă, undele electromagnetice nu fac parte din această categorie.

Ionel Bălan, șeful Direcției Autorizări, Garanții, Securitate Nucleară și Radiologică, spune că radiațiile electromagnetice nu produc ionizări, ceea ce înseamnă că nu afectează starea de sănătate a oamenilor. „Majoritatea gadget-urilor folosesc radiații electromagnetice radio. Ele nu produc ionizări. Ele pot doar să încălzească un corp. De exemplu, când ții mai mult telefonul mobil la ureche, simți cum el se încălzește. Același lucru face și cuptorul cu microunde și toate celelalte tehnologii care produc radiații electromagnetice”, susține specialistul în radiație. Până în prezent, nu există date care ar demonstra că gadget-urile ar fi radioactive și periculoase pentru organism. Dar frica există.

„Acesta este fenomenul radiofobiei. Ne este frică pentru că nu suntem bine informați și pentru că organele de simț nu pot reacționa la radiația ionizantă. «Eu nu simt și asta înseamnă că eu mă iradiez». Aceste gânduri duc la așa-numita insuflare care naște radiofobia. Anume ea a fost cea care a provocat apariția mai multor maladii, cum ar fi dereglări psihice, dereglări ale sistemului circulator, cardiac etc. Auto-insuflarea este o chestie destul de serioasă. Probabil, de multe ori ați auzit oameni care spun: uite, mă doare capul, mi se pare că aici este radiație. Însă, noi nu avem capacitatea de a simți imediat efectele radiației”, menționează Bălan. 

Însă, el spune că nu trebuie să ne fie frică de radiație, atâta timp cât corpul nostru tot este radioactiv, pentru că noi conținem izotopi ai potasiului care intră în structura mușchilor și a sângelui.

„Suntem transparenți ca o sticlă”

„Oamenii trebuie să înțeleagă că pentru aceste unde electromagnetice, noi suntem transparenți ca o sticlă, adică ele trec prin noi și nu se opresc ca să ne cauzeze vreo daună, de asta și sunt numite radiații ne-ionizante. Noi nu le absorbim. Ele ne traversează și se duc mai departe în treaba lor. Această proprietate le permite să traverseze tot pământul”, completează fizicianul. 

Psihologa Mariana Boaghe susține că e firesc să ne fie frică și să încercăm să explicăm prin metode diferite lucrurile noi, necunoscute, mai ales în această perioadă de pandemie, când suntem tot mai izolați, ne-am schimbat rutina zilnică din una activă, în alta pasivă și ne lăsăm cuprinși de gândurile negre. „Frica de necunoscut este cauzată de lipsa de siguranță, de care noi avem nevoie pentru sănătatea noastră psihică. Și atunci când oamenii au senzația că cineva sau ceva atentează la siguranța lor, ei ajung să dezvolte diferite comportamente mai puțin sănătoase, ajungând la careva extreme”, spune specialista.

Potrivit ei, efectul de autoconservare generează tendința de a elabora mai multe scenarii negative, apocaliptice, mai ales referitor la lucruri necunoscute. „Acum, în situația de stres și criză mai greu mergi spre ceva nou. Mulți nici nu prea vor să citească statistici sau date științifice, pentru că astfel aduc și mai mult necunoscut în viața lor. Dar asta depinde de educația lor și de unde obișnuiesc să se informeze și pe cine să creadă”, completează psihologa. 

NB: Probabil ți-ai dat seama că titlul articolului nostru este inspirat din mulțimea de teorii ale conspirației care circulă pe internet. Am făcut-o intenționat. În primul rând, pentru că, pe bune, ne propunem să scoatem la iveală adevărul despre 5G, iar într-al doilea – pentru că sperăm că acest articol va ajunge și la oamenii care consumă astfel de titluri. Nu în ultimul rând, sperăm ca acest material să-ți fie de folos pentru discuțiile cu familia și prietenii care au nevoie de informații veritabile și verificate din mai multe surse. Promitem să nu mai abuzăm de astfel de titluri în viitor, decât foarte rar 🙂 Mulțumim că ne citești!  

Citește mai departe

Sănătate

Obezitatea împotriva cancerului, mahmureala pentru vegani și de ce a surzit Beethoven. Ultimele știri medicale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Excesul de greutate poate ajuta pacienții cu cancer, vegetarienii suferă de mahmureală mai tare decât cei care mănâncă carne, iar celebrul compozitor Ludwig van Beethoven și-a pierdut auzul din cauza plumbului, au arătat recentele studii ale oamenilor de știință. De asemenea, cercetătorii au stabilit  de ce persoanelor supuse radioterapiei le strălucesc ochii.

PE LUNG

Obezitatea poate învinge cancerul

Un nou studiu realizat de oamenii de știință australieni a arătat că excesul de greutate poate ajuta la combaterea unor tipuri de cancer. Australienii au descoperit că pacienții obezi cu cancer au răspuns mai bine la un medicament antitumoral puternic (atesolizumab) decât pacienții cu greutate normală sau redusă.

Atesolizumab (Tecentriq) este un medicament imunoterapeutic care este prescris pacienților cu cancer pulmonar cu celule non-mici . Oamenii de știință de la Universitatea Flinders din Australia au monitorizat peste 2.000 de pacienți cu acest diagnostic. Această boală este cea mai frecventă formă de cancer pulmonar – variază între 85% și 90% din toate tipurile de cancer pulmonar.

Aproximativ jumătate dintre participanții la experiment aveau o greutate normală, 34% erau supraponderali și 7% obezi. Rezultatele au arătat că pacienții supraponderali care au primit tratament au avut mai multe șanse să supraviețuiască – până la 32%.

Vegetarienii și veganii suferă mai tare de mahmureală 

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Utrecht din Olanda a arătat că vegetarienii și veganii suferă mai tare de mahmureală decât cei care consumă carne. n timpul experimentului, participanții  au înregistrat tot ce au mâncat și au băut. Drept urmare, s-a dovedit că cei care aveau în dieta lor zilnică mai puțin acid nicotinic și zinc sufereau de o mahmureală mai severă. Conținutul scăzut de zinc în dietă a condla greață și vărsături, iar un conținut scăzut de acid nicotinic a provocat simptome generale mai severe ale unei mahmuri – iritabilitate, amețeli, transpirație, palpitații, dureri de cap. Medicii remarcă faptul că atât zincul cât și acidul nicotinic se regăsesc în special în produsele de origine animală. Anume aceste două elemente sunt implicate în neutralizarea etanolului care circulă în fluxul sanguin și metaboliții săi toxici.

De ce oamenilor supuși radioterapiei le strălucesc ochii

Pacienții de la Centrul oncologic din Dartmouth, SUA au raportat un fenomen ciudat care a provocat o mulțime de întrebări în cercurile medicale. Potrivit bolnavilor de cancer, ei au văzut licăriri de lumină în fața ochilor în timpul procedurii de radioterapie. Aceste sclipiri au fost observate chiar atunci când aveau ochii închiși.

Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să surprindă acest fenomen în timp real și să explice natura fenomenului „strălucirii ochilor” pacienților cu cancer în timpul radioterapiei.

Pentru analiză, a fost utilizată tehnologia sistemului de imagini cu camere CDose, ceea ce a făcut posibilă captarea radiațiilor de lumină care emană din ochi. După ce au analizat compoziția spectrală a imaginii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că „senzațiile vizuale” apar pe principiul efectului radiației Cherenkov ( Radiația Cerenkov este radiație electromagnetică emisă atunci când o particulă încărcată electric (cum ar fi un proton) trece printr-un dielectric cu o viteză mai mare decât viteza de fază a luminii în acel mediu). Această ipoteză a fost prezentată de mult timp, dar nu a fost demonstrată.

În filmul Cernobîl, în timpul exploziei de la reactor era emanată o lumină de neon. După cum s-a dovedit, această lumină albastră sinistră este un fenomen real și se numește radiația Cherenkov – care este strălucirea optică a mediului lichid, cauzată de mișcarea  la o viteză foarte mare a particulelor încărcate. Particula încărcată care se mișcă rapid excită electronii moleculelor de apă. Acești electroni absorb energia și o eliberează sub formă de fotoni (lumină) atunci când revin la echilibru. De obicei, unii dintre acești fotoni se anulează reciproc, așă că atunci strălucirea nu poate fi văzută. Dar când o particulă se mișcă mai repede decât lumina și poate trece prin apă, unda de șoc creează o interferență constructivă, care poate fi văzută ca o strălucire.

În timpul trecerii particulelor încărcate prin ochi în condiții speciale, se formează o strălucire de neon, pe care pacienții au putut-o vedea în momentul radioterapiei.

Oamenii de știință spun că descoperirea lor va ajuta în viitorul apropiat la îmbunătățirea metodelor de radioterapie.

De ce a surzit Beethoven

Există diverse teorii legate de pierderea auzului compozitorului Ludwig van Beethoven. Până astăzi, oamenii de știință nu au putut numi cauza exactă a pierderii auzului lui. Unii au considerat boala autoimună drept cauza principală, alții – considerau că de vină au fost tifosul sau sifilisul. Unii cercetători au sugerat chiar că pierderea auzului compozitorului a fost cauzată de obiceiul acestuia de a-și afunda capul în apă rece.

Ludwig van Beethoven a început să-și piardă auzul la vârsta de ani, iar la 41 de ani a asurzit complet. Unele dintre cele mai importante ale sale lucrări au fost scrise în ultimii 10 ani de viață, când el nu auzea nimic. 

Cu toate acestea, acum oamenii de știință din Italia au lansat o nouă versiune și în aceasta i-a ajutat o pacientă, care avea aceleași simptome, pe care le avea Beethoven: pierdere progresivă a auzului, slăbiciune generală și dureri abdominale.

Testele de sânge și urină ale pacientei au arătat o concentrație sporită de plumb, care a pătruns în corp femeii, din cauza unei cratițe vechi, în care stratul ceramic protector era uzat.

După tratamentul corespunzător și după ce femeia a încetat să mai folosească vechea cratiță, majoritatea simptomelor au dispărut, însă pierderea auzului a fost ireversibilă.

Mostrele de păr și țesut osos ale lui Beethoven conțineau, de asemenea, un nivel ridicat de plumb. Beethoven a fost un iubitor al vinului, pe care l-a băut din paharul său cu elemente de plumb. Tot pe vremea lui Beethoven, în unele vinuri pentru îmbunătățirea gustului se adăuga plumb.

Cu toate acestea, oamenii de știință italieni au adăugat că nimeni nu poate spune cauza exactă  pentru surditatea legendarului compozitor, deoarece au trecut mai mult de 200 de ani de la moarte  lui Beethoven.

Sursa: Currenttime

Citește mai departe

Social

Un test internațional spune că avem elevi slabi. Unde greșim

Publicat

pe

De către

PE SCURT

43 la sută dintre elevii de 15 ani din Republica Moldova nu înțeleg ce citesc și nu ating nivelul minim de competență la științe, iar 50 la sută din elevii de această vârstă se confruntă cu probleme la matematică, arată testul PISA 2018, care scoate la iveală procentul de analfabetism funcțional. PISA reprezintă un program care evaluează o dată la trei ani competențele elevilor cu vârsta de 15 ani, la trei domenii de bază: citire/lectură, matematică și științe. Testele sunt concepute pentru a măsura abilitățile elevilor de a aplica cele învățate în situații reale.

Deși autoritățile de la Chișinău s-au lăudat că țara noastră a reușit performanța de a nu descrește punctajele medii la niciunul dintre domeniile evaluate, comparativ cu ciclurile anterioare, profesori și experți susțin că situația în domeniul educațional este gravă și că există puține șanse ca, peste trei ani, Moldova să-și îmbunătățească performanțele.

PE LUNG

În medie, în rândul țărilor OECD, aproximativ 23% de elevi nu ating nivelul minim de competență la citire/lectură, științe sau matematică. Dar ce înseamnă analfabetismul funcțional? Este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi.

Republica Moldova pe locul 51 din 79 de state

În martie 2018, în Republica Moldova 5 367 de elevi în vârsta de 15 ani din clasele a 7-a sau mai mare din instituțiile de învățământ selectate aleatoriu din toată țara au susținut o testare la citire/lectură, matematică și științe, cu durata de două ore. Aceste teste nu au avut legătură directă cu curricula școlară din Republica Moldova, ci mai curând au fost bazate pe competențe, fiind comparabile la nivel internațional. Testele au fost elaborate de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pentru a evalua în ce măsură elevii din Republica Moldova și din alte țări, la finele perioadei de școlarizare obligatorie, sunt capabili să aplice cunoștințele în situații reale de viață și sunt pregătiți pentru participare deplină în societate

În cadrul Programului Internațional de Evaluare a Elevilor – PISA 2018 au participat peste 612 000 de elevi din 79 de țări sau regiuni economice. În Republica Moldova, au participat 5 367 de elevi din 236 de instituții de învățământ.

În urma evaluărilor, Republica Moldova a înregistrat un punctaj mediu de 424 de puncte la citire/lectură, în raport cu 416 de puncte în 2015 și 388 de puncte în 2009.

La capitolul matematică, țara noastră a acumulat 421 de puncte, în comparație cu 420 de puncte în 2015 și 397 puncte în 2009.

La capitolul științe, am acumulat 428 de puncte, tot atâtea puncte ca și în 2015 și cu 15 puncte mai mult decât în 2009.

Astfel, Moldova este una dintre cele 7 țări care au înregistrat o creștere a rezultatelor la fiecare domeniu și la fiecare ciclu de participare. Cu toate acestea, punctajul mediu înregistrat de Republica Moldova în toate ciclurile PISA încă rămâne mai mic decât punctajul mediu al țărilor ce fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) – 487 de puncte la citire/lectură și 489 de puncte la matematică și la științe.

Explicăm rezultatele

Performanțele Republicii Moldova în anul 2018 sunt similare cu cele înregistrate de România, Bulgaria, Montenegro, Chile sau Uruguay. Țările lider în Programul PISA 2018 sunt Singapore, Japonia și Estonia.

PISA 2018 a arătat că fetele au înregistrat rezultate mai mari decât băieții la domeniile citire/lectură și științe, cu o diferență de punctaj de 41 de puncte la citire/lectură și 11 puncte la științe. La domeniul matematica, băieții și fetele au înregistrat rezultate aproximativ egale. Rezultatele elevilor social-economic avantajați depășesc rezultatele elevilor social-economic dezavantajați cu peste 90 de puncte la toate domeniile, iar performanțele elevilor din instituții urbane sunt mai mari decât cele ale elevilor din instituțiile rurale cu peste 55 de puncte. Elevii din mediul urban înregistrează, la toate domeniile, un rezultat mai înalt decât elevii din mediul rural, diferența fiind de minim 60 de puncte pentru fiecare domeniu.

 De ce avem analfabetism funcțional

Viorica Doina, profesoară la liceul Petru Movilă din Capitală, se arată convinsă că rezultatele modeste din acest an la PISA 2018 sunt o consecință a situației grave din sistemul de învățământ general, iar peste trei ani, când va fi realizat următorul program de evaluare PISA situația în Republica Moldova se va înrăutăți. Aceasta din cauza birocratizării procesului de raportare a informației în învățământul general, în urma căruia profesorii „s-au înecat în hârtii și controale”.

Potrivit profesoarei, cadrele didactice din școli sunt încărcate cu chestiuni de birocrație. „Profesorii pur și simplu nu au timp. Hârtii, hârtii și iar hârtii. Mape peste mape – mapa profesorului, mapa elevului. Am întrebat reprezentantele ministerului: mapele pe care ne obligați să le facem sunt în beneficiu elevului? Nu. Sunt în beneficiu profesorului? Nu. Atunci în al cui beneficiu? Oare eu ca pedagog cu asta trebuie să mă ocup? În loc să mă pregătesc pentru a doua zi, să caut materiale interesante, sunt nevoită să mă ocup cu chestiuni birocratice”, a relatat Viorica Doina.

În același timp, Viorica Doina recunoaște că „majoritatea profesorilor de astăzi sunt elevii cuminți de ieri, care nu suportă copii cu viziuni deschise, gălăgioși, cu propria opinie, pe care insistă să o spună, respectiv ei nu știu cum să-i gestioneze”. Astfel, pedagogii nu știu cum să construiască o relație cu toți copiii și să creeze o atmosferă prielnică pentru studii.

Alte carențe ale sistemului educațional care au impact asupra pregătirii elevilor sesizate de profesoară au fost lipsa cadrelor didactice tinere și salarizarea modestă a pedagogilor. „Știați că, de trei ani, Facultatea de Fizică și Matematică nu există în R. Moldova? Peste câțiva ani nu vor fi profesori”, a spus ea, menționând din nou carențele actualului sistem.

„În școală a fost introdus un obiect nou – dezvoltarea personalității. Nu am primit nici manual, nici ghid. Ni s-au doar temele și ni s-a spus „Luați și lucrați”… Suntem împotriva catalogului electronic, pentru că nu se anulează cel pe suport de hârtie, dar se dublează munca. Profesorul care a avut șase lecții cu șase clase diferite, trebuie să rămână după lecții, să ia catalogul pe suport de hârtie de la toate cele șase clase și să introducă notele în cel electronic.

Potrivit ei, dacă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ar schimba politicile și ar pune accent pe lucrul cu elevii, lucrurile se vor schimba. Sunt copii foarte buni, doritori de a munci, care concurează, dar sistemul e defectuos. Cei mai buni elevi după finalizarea studiilor pleacă din țară.

Continuăm să practicăm abordări pedagogice bazate pe transmitere de informații

Iosif Moldovanu, director executiv al Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), susține că până nu vom crea în școală un mediu care să fie sigur, protectiv și inclusiv, în care copilului nu o să-i fie frică să vină la școală, nu vom putea ridica niciodată rezultatele PISA. „Cred că una din probleme este că mediul școlar nu este unul în care copilul să se simtă în siguranță. Atunci când copilul nu se simte în siguranță, nu are cum să se concentreze și să formeze alte competențe, în special cele cognitive”, a relatat Iosif Moldovanu.

Al doilea aspect este că profesorii nu utilizează abordări pedagogice bazate pe formări de competență. „Continuăm să practicăm abordări pedagogice bazate pe transmitere de informații și nu pe activități practice bazate pe sarcini și gândire critică care ar face conexiuni ca din ceea ce fac ei să deducă anumite concepte teoretice”, susține expertul. Potrivit lui, este o abordare continuă care perpetuează în sistem. „Manualul este instrumentul de bază: „Luați și citiți”, iar această abordare nu are cum să ducă la formare de competență.

„Această schimbare de paradigmă trebuie să se întâmple, altfel nu avem cum să așteptăm că se vor schimba rezultatele la PISA”, a declarat Moldovanu.

Întrebat cum s-ar face aceasta în mod practic, el a menționat că ar trebui să pregătim profesorii de la facultate. Pregătirea inițială a profesorilor e un aspect foarte important. De asemenea, ar trebuit, potrivit lui, schimbate și standardele de evaluare a profesorilor. Inspectorii și administrația școlilor trebuie să înțeleagă că asta e calea spre performanță. „Avem profesori care încearcă să dea băncile la o parte, să iasă cu elevii la natură, dar lor li se reproșează: De ce faceți asta? De ce i-ați scos afară pe copii? Mai persistă stereotipul că dacă elevii stau în bancă câte doi, aceasta este o lecție serioasă, iar cei care încearcă să iasă din tipare sunt pedepsiți”, a spus directorul executiv CIDDC.

La nivel de minister există curriculum. Ceea ce ar trebui să fie realizat acum ar fi lucrul cu „nivelul mijlociu” – directorii de școli și inspectorii care încă nu au depășit tradiționalul. „Trebuie de lucrat cu formarea de capacități la directorii și directorii-adjuncți care ar trebui să vadă lecția ca un spațiu în care profesorii au libertatea de a decide ce se întâmplă acolo. Aceasta se poate de observat mai ales în cazul când directorii și directorii adjuncți care vin să asiste la lecții și dacă văd că profesorul a schimbat două teme cu locul în planificarea de lungă durată atunci gata, aceasta este o crimă. Nu putem fi atât de rigizi”, a mai spus Moldovanu.

În final, el a recunoscut că nu vede nicio șansă ca peste trei ani să se schimbe situația sau că rezultatele PISA se vor schimba, pentru că „a schimba abordarea de verificare și monitorizare este un proces de lungă durată”.

De notat că elevii din Republica Moldova au susținut testele de două ore pe hârtie, la fel ca în alte 7 state, printre care România, Argentina și Liban. Celelalte 72 de țări care au participat au dat testul pe calculator.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 – conectați la respirație asistată 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Ecologie21 de ore în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

Social23 de ore în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Opinii2 zile în urmă

Viorica Ataman: „Turismul din Moldova nu-i tocmai child-friendly”

Viorica Ataman e una dintre cele mai bune cunoscătoare a destinațiillor autohtone, a colindat Republica Moldova în lung și în...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031