Connect with us

Știință

Biologii au creat un genom artificial cu ajutorul algoritmelor computerizate

Publicat

pe

PE SCURT

Un grup de savanți din cadrul Universității Tehnice Federale din Zürich, Elveția, a prezentat un genom artificial, obținut cu ajutorul unui algoritm computerizat, scrie Naked Science.

PE LUNG

Algoritmul computerizat a permis minimizarea ADN-ului bacterian cu 20%, excluzând repetițiile de gene și alte segmente de prisos. Computerul a înlocuit mai mult de 130 000 nucleotide, consecutivitatea ADN s-a schimbat dar a păstrat funcționalitatea inițială. Ei au folosit ca bază ADN-ul bacteriei Caulobacter crescentus, care include mai mult de 4000 gene, din care 680 sunt esențiale pentru viață.

Genomul sintetic a fost numit de către savanți, Caulobacter ethensis-2.0. Deocamdată el există doar sub formă de molecule separate. Pentru a observa elementele genomului artificial, savanții au înlocuit unele gene ale bacteriei cu cele sintetice și au demonstrat că aproape toate permit bacteriilor să trăiască și să se înmulțească. Rezultatele experimentului au fost expuse într-un articol publicat pe pagina pnas.org, care este o revistă științifică din Statele Unite.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Peste 1600 de oameni au adunat 104 mii de euro pentru un proiect. De ce?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Peste 1600 de oameni au contribuit la un experiment unic de crowdfunding pentru jurnalismul românesc: Inclusiv.  Publicația creată de o echipă de jurnaliști români a lansat un proiect de crowdfunding inspirat de succese internaționale, precum The Correspondent din Olanda sau Kraut Reporter din Germania.  Și au reușit.

Au reușit să strângă 104 000 de euro de la 1 643 de abonați fără să ceară donații, ci un abonament de un an. Jurnalistul Ștefan Mako, unul dintre cofondatorii proiectului Inclusiv, vine la Chișinău pentru a povesti despre cum echipa Inclusiv a convins peste atâția oameni să devină parte a unui proiect mediatic inovativ.

PE LUNG

Inclusiv.ro e o nouă publicație de jurnalism independent, concentrată în jurul formatului de jurnalism care caută și soluții, nu doar raportează problemele (ceea ce face și Moldova.org). Ștefan Mako,Victor Ilie și Luiza Vasiliu au avut ideea să facă o publicație finanțată exclusiv de cititori, ci susținută de cititori și cu idei de subiecte sau cu skill-uri personale. Cei trei și-au propus ca în loc să stea la redacție să se gândească ce subiecte să mai facă, să colecteze din 1643 potențiale surse de idei de subiecte.

Cei 1643 de oameni care au decis să susțină acest proiect au contribuit între 24 de euro și 1200 de euro pe an în avans. Ștefan Mako, susține că cei 104 000 de euro adunați vor constitui bugetul de pornit la drum. Pe 21 octombrie este preconizată lansarea Inclusiv.ro în limba română, împreună cu o versiune succintă în engleză. Vino pe 11 octombrie la Rockit Conference unde vei afla de la jurnalistul Ștefan Mako, unul dintre cofondatorii proiectului, despre motivația din spatele lansării unui asemenea publicații.

Dacă vrei să afli istoria din spatele succesului Inclusiv.ro, cumpără bilet la Rockit Conference aici.
Mai multă informație despre eveniment poți găsi pe rockit.md

Rockit Conference este organizat de către Academia Rockit și Digital Communication Network, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).

Citește mai departe

Educație

Exercițiu de răbdare pentru sexiști. 70 de funcții feminizate

Publicat

pe

PE SCURT

A fost lansat Ghidul „Limbajul nonsexist: repere conceptuale și recomandări practice”, elaborat de către Loreta Handrabura, Alexandra Gherasim și Marin Butuc. În acest ghid, autorii oferă explicații de ce sunt necesare și cum trebuie utilizate formele de feminin și masculin pentru diferite funcții și profesii.

PE LUNG

Potrivit autorilor, ghidul vine cu explicații științifice privind posibilitatea și necesitatea evitării limbajului sexist, precum și utilizării formelor de feminin pentru profesii.

Istoric, luând în considerație că femeile nu ocupau anumite funcții, în special cele ce țin de domeniul luării deciziilor, nu au fost folosite și formele de feminin pentru acestea. În schimb, nu sunt utilizate variante de masculin pentru alte profesii, care istoric erau executate doar de femei. Ideea de a elabora acest Ghid vine din necesitatea de a demonstra că de fapt formele de feminin și masculin pentru profesii există în dicționarele limbii române, spun autorii ghidului.

Atâta vreme cât femeile sunt încadrate direct pe piaţa muncii şi ocupă funcții de conducere, această realitate trebuie consemnată în clasificatorul ocupațiilor, în nomenclatoarele de meserii și specialități și în dicționare. Aşa a fost norma iniţială, bărbaţii au ocupat primii mai multe funcţii în administrație. S-a omis apoi includerea în actele de reglementare și dicționare a numelor de profesii şi la forma de feminin atunci când femeile au început să practice meserii, să dețină posturi înalte ocupate altădată numai de bărbați. Astfel, s-a creat și se menține ideea unui standard masculin care alimentează percepția că suntem pe locurile „rezervate” celuilalt gen, iar femeile trebuie să se încadreze în acest standard considerat „firesc”, se arată în Ghidul „Limbajul nonsexist: repere conceptuale și recomandări practice”. În continuare, vă propunem 70 de funcții la masculin și feminin.

director – directoră/-e

adjunct – adjunctă/-e

avocat – avocată/-e

deputat – deputată/-e

bașcan – bașcană/-e

guvernator – guvernatoare/-e

inspector – inspectoare/-e

judecător – judecătoare/-e

ministru – ministră/-e, precum și ministreasă

președinte – președintă/-e

prim-adjunct al procurorului – prim-adjunctă/-e a procurorei

prim-ministru – prim-ministră/-e

primar – primară/-e

atașat – atașată/-e

consul general – consulă/-e generală/-e

academician – academiciană/-e

manager – manageră/-e

medic-șef – medică/-e -șefă/-e

decan – decană/-e

rector – rectoră/-e

agronom – agronomă/-e

maistru – maistră/-e

piscicultor – piscicultoare/-e

dispecer – dispeceră/-e

metrolog – metrologă/-e

oțelar – oțelară/-e

pictor – pictoriță/-e

sudor – sudoriță/-e

geodez – geodeză/-e

tehnolog – tehnologă/-e

librar – librăriță/-e

redactor – redactoare/-e, redactoriță/-e

sinoptician – sinopticiană/-e

comandant – comandantă/-e

energetician – energeticiană/-e

biolog – biologă/-e

toxicolog – toxicolog/-e

virusolog – virusolog/-e

zoolog – zoolog/-e

laborant – laborantă/-e

arbitru – arbitră/-e

pădurar – pădurară/-e

ecolog – ecologă/-e

mamoș/-i – moașă/-e

felcer – felceră/-e

cadru didactic de sprijin – cadră/-e didactică/-e

maestru – maestră/-e

dealer – dealer/-e

ofițer – ofițeră/-e

jurisconsult – jurisconsultă/-e

notar public – notară/-e publică/-e

arheograf – arheograf/-e

psiholog – psihologă/-e

ghid – ghidă/-e

sculptor – sculptoră/-e

cascador – cascadoare/-e

clovn – clovnă/-e

mecanic – mecanică/-e

lăcătuș – lăcătușă/-e

pilot – pilotă/-e

broker în asigurări – brokeră/-e

călugăr – călugăriță/-e

predicator – predicatoare/-e

misioner – misioneră/-e

machior spectacole – machioră/-e

reporter – reporteră/-e, reporteriță/-e

webmaster – webmasteră/-e

cameraman – cameramană/-e

zugrav – zugravă/-e

șef – șefă/-e

Eugeniu Coșeriu spunea în articolul „Limbajul și înțelegerea existențială a omului actual”, că „...limba română nu trebuie să fie considerată doar ca un sistem gata făcut și static de semnificare și expresii, întrucât are în același timp o dimensiune viitoare: este, de asemenea, și chiar în primul rând, un sistemdinamic pentru a produce în continuare semnificate și expresii; ca astfel de sistem dinamic, româna nu cuprinde numai ceea ce s-a spus deja, ci și ceea ce se poate spune în română, nu doar ca ceea ce există acum sau a existat înainte în română ca limbaj «realizat», ci și ceea ce ar putea să se producă drept fapt de limbă română”, în acord cu aceleași reguli sistematice, adică «după aceleași moduri de a face»”.

Citește mai departe

Știință

Un milion de euro a primit grupul de savanţi de la Universitatea Tehnică din Moldova, care a descoperit o substanţă unică în lume

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un milion de euro a primit grupul de savanţi moldoveni, de la Universitatea Tehnică din Moldova, care a descoperit o substanţă unică în lume. Este vorba despre aerogalnit, materialul care are o proprietate de a atrage şi în acelaşi timp de a respinge apa, anunță prime.md.

Potrivit academicianului Ion Tighineanu, care a condus echipa de cercetători, banii oferiţi de Uniunea Europeană vor fi folosiţi pentru continuarea cercetărilor în domeniu şi crearea unor concepte de implementare a substanţei.

PE LUNG

Aerogalnitul a fost creat de către savanţii moldoveni, în comun cu un grup de cercetători străini, după aproape cinci ani de cercetări. Acum câteva luni, descoperirea a fost recunoscută în întreaga lume.

Inventatorii de la UTM au creat şi conceptul unui dispozitiv pe bază de aerogalnit, care va putea fi folosit pentru studierea spaţiului cosmic, de exemplu.

Cercetătorii îşi propun să creeze cu ajutorul aerogalnitului un înveliş special, care blochează câmpul electromagnetic. În era tehnologiilor, acest material ar putea fi folosit pentru blocarea undelor periculoase emise de aparatele electrocasnice, telefonelor mobile, sau altor dispozitive radioactive.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură32 de minute în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

Tehnologie2 ore în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment21 de ore în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

ExterneO zi în urmă

Copila care luptă cu „giganții” mondiali

PE SCURT  Greta Thunberg este o tânără elevă, activă, luptătoare și directă. Ea spune lucrurilor pe nume și îi înfruntă...

EconomieO zi în urmă

Forbes: Cel mai lung zbor comercial din lume este pe cale să devină și mai lung

PE SCURT Pe parcursul ultimilor 60 de ani, zborurile comerciale au progresat fenomenal. De la Jumbo Jet din anii 60...

Sănătate2 zile în urmă

Aurul ucide cancerul, iar un parazit din pădurile tropicale protejează împotriva HIV. Ultimele noutăți medicale

PE SCURT Oamenii de știință din Australia au dezvoltat un nou compus chimic bazat pe aur, care ucide celulele afectate...

Cultură2 zile în urmă

Un film satiră arată o lume în care oamenii au decis să se micșoreze ca să salveze planeta

PE SCURT Downsizing este un film de ficțiune, de satiră, în care regizorul face glume pe seama unor oameni care...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică3 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică3 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică3 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031