BERD anticipează o creştere a economiei moldoveneşti în acest an de 5%

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anticipează o creştere în anul 2007 de 5% în Republica Moldova şi o rată a inflaţiei de 11,4%, potrivit raportului "Tranziţia în 2007".

Creşterea preţurilor la gaze şi interdicţiile introduse de Federaţia Rusă la importurile de vinuri au afectat negativ economia Republicii Moldova, ceea ce denotă dependenţa puternică a acesteia de remitenţe şi sectorul agricol. Promisiunile de a majora salariile în sectorul bugetar, facilităţile fiscale la capitalul reinvestit, precum şi subvenţionarea majorărilor de preţuri la agenţii energetici vor genera dificultăţi suplimentare la nivel macroeconomic, se mai arată în raport.

Creşterea economică pe termen scurt va fi afectată de recolta joasă în 2007, compromisă de secetă, întârzierea reluării exporturilor de vinuri şi produse agricole în Rusia şi greutăţile în diversificarea pieţelor de desfacere.

Într-o perspectivă mai depărtată creşterea va depinde de majorarea considerabilă a productivităţii muncii şi extinderea în continuare a capacităţilor de producţie orientate spre export. Aceasta, la rândul său, dictează promovarea reformelor şi îmbunătăţirea mediului de afaceri în vederea atargerii investiţiilor externe şi interne.

BERD prognozează un deficit al contului curent de 382 mln USD, pe fondul unui deficit comercial de 1 miliard 937 milioane de dolari SUA. Se va înmbunătăţi balanţa de plăţi curentă, deficitul va atinge -9,2% din PIB în 2007, faţă de -11,9%, anul trecut.

Raportul "Tranziţia în 2007" mai estimează că investiţiile străine directe vor creşte în R.Moldova până la o valoare netă de 300 mln USD, faţă de 223 mln USD, în anul precedent.

Raportul de tranziţie este o publicaţie anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ce actualizează progresele în reformă şi dezvoltare economică în ţările Europei Centrale şi de Est şi CSI.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.