Beneficiile castanelor comestibile

Chişinău / Moldova.ORG/ — Având o compoziţie asemănătoare cu a grâului, castanele, “ţepoasele” toamnei sunt printre cele mai energetice fructe. Au 373kcal la 100g fruct, 52g apă, 4g proteine, 2,6g lipide, 40g glucide (amidon), calciu, magneziu, fosfor, cupru, vitaminele B şi C.

Din acest motiv, castanele sunt foarte potrivite în alimentaţia bătrânilor, a copiilor, convalescenţilor, a bolnavilor de boli grave.

Castanele se folosesc în alimentaţie crude, fierte sau prăjite.
Castanele se fierb în coajă timp de 35 – 40 de minute, se lasă la răcit şi apoi se curăţă de coajă şi de pieliţa maronie care le acoperă.

Din castane fierte se prepară piure de castane, adăugându-se zahăr sau miere, după gust. |n unele regiuni din Italia, castanele curăţate de coajă, opărite 5 minute cu apă sărată, curăţate apoi de pieliţa maronie şi puse la uscat se ţin la afumat.

Se foloseşte lemn de esenţe parfumate, care dau castanelor un gust deosebit. Aceste castane afumate sunt folosite la umplerea curcanilor, la prepararea unor pateuri rafinate sau ca garnitură lângă carnea de pasăre şi viţel. |nainte de a le prăji, castanele se încrestează cu un cuţit. Se prăjesc în tigaie uscată, amestecându-le mereu pentru a fi prăjite uniform peste tot.

Pentru a fi crocu ulei, înainte de a fi prăjite. Castanele crestate se pot coace şi la cuptor, într-o tavă ţinută la foc potrivit. Cel mai bun aperitiv: castane prăjite, curăţate de coajă, puse pe o bucată de brânză moale. Castana se poate prinde de brânză cu o scobitoare decorativă .

Castanele glasate – fierte în sirop de zahăr, după ce au fost curăţate de coajă – pot decora salatele de fructe, prăjiturile şi torturile de toamnă sau îngheţatele. Cum se păstrează proaspete După recoltare, castanele comestibile se pun pentru 24 ore într-un vas cu apă rece. Apoi se lasă la scurs, la umbră, nu la soare.

După ce s-au uscat, se depozitează în lădiţe de lemn sau vase de lut în straturi alternative cu nisip uscat. |n acest mod se pot păstra pe toată perioada iernii. Castanele – leacuri tradiţionale |n medicina populară frunzele şi fructele de castan comestibil se folosesc de multă vreme.

Frunzele de castan se recoltează vara, în lunile iulie – august, se usucă la umbră şi se folosesc în infuzii sau decoct în cazurile de răceală, tuse, respiraţie îngreunată de afecţiuni pulmonare, alergii sau astm. Fructele proaspete de castan, fierte sau prăjite sunt antianemice, revigorante, tonice, antiseptice, de aceea sunt potrivite în meniul sportivilor şi al celor care efectuează munci grele.

Sunt deosebit de hrănitoare şi energetice, uşor digerabile. Din acest motiv sunt indicate atât în dietele bătrânilor, cât şi în acelea ale copiilor.

La fel de potrivite sunt în astenii fizice şi nervoase şi în afecţiuni circulatorii, mai ales varice şi hemoroizi. Castanele sunt contraindicate diabeticilor.

Piureul de castane fierte ameliorează afecţiunile renale şi ale vaselor de sânge De asemenea, ajută foarte mult dacă este aplicat pe degerături.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.