Bani europeni pentru excelență în Educație/ Modelul Ungariei

Ungaria este unul dintre marii “câștigători” ai bugetului Uniunii Europene, iar prezența investițiilor europene este simțită peste tot: stradă, școli, spitale, transport public, agricultură și, în mod special, în educație. 

EOTVOS – mai mult decât un campus universitar

Am vizitat campusul Universității EOTVOS din Budapesta, situat pe malul stânga al Dunării, spre seară. În mod surprinzător, holurile universităților nu erau goale, deși programul cursurilor se terminase deja. Am întâlnit mai mulți studenți absorbiți de procesului studiului pe holuri, laboratoare și bibliotecă. Campusul e în continuă mișcare până seara târziu, mai ales că cei mai buni dintre studenți sunt recrutați direct de pe băncile facultății la companii de top care au sediu chiar în incinta campusului!

Construcția campusului EOTVOS a început zece ani în urmă, în timp ce Ungaria se pregătea să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Decanul Facultății de Calculatoare, Zoltan Horvath, ne spune că odată cu aderarea la UE, “s-a produs o schimbare radicală. Ungaria a putut profita deplin de programele europene din domeniul educației, universitatea s-a dezvoltat continuu, iar studenții au trecut la alte standarde de studiu, beneficiind de laboratoarele și centrele de cercetare realizate din bani europeni”.

IMG_5929Oportunități pentru studenții din IT

Facultatea de Calculatoare este frecventată de aproximativ 3 mii de studenți, care, pe lângă cursurile din domeniul IT, au posibilitatea să urmeze cursuri practice de antreprenoriat, să lanseze propriile afaceri sau să fie implicați în activitățile companiilor care colaborează cu universitatea. Fiind una dintre cele mai solicitate facultăți din Ungaria, mai mulți angajatori de top au decis să-și creeze filiale chiar în campusul universității – unde au posibilitatea să-i “vâneze” pe cei mai buni studenți.

Unul dintre programele europene care îi încurajează pe studenți să-și dezvolte spiritul antreprenorial este și Master EIT ICT Labs, program destinat stundeților de la Informatică, matematică-informatică, tehnologii informației și automatizări și calculatoare. Potrivit lui Zoltan Horvath, programul este unul de excelență datorită faptului că face legătură dintre cele trei domenii: educație, cercetare și industrie. Stundenții sunt pregătiți în funcție de necesitățile de piață.

Victor, un tânăr pe care l-am întâlnit pe holul universității, spune că programul este unul de succes și intenționează, după absolvirea facultății, să aplice la el. “Studenții de la IT au nevoie și de abilități antreprenoriale pentru a putea face mai mult – crea companii, dezvolta afaceri. Este important că studenții să aibă contact cu mediul de afaceri, să cunoască bine piața și ce se întâmplă dincolo de laboratoarele universității”, explică studentul.

Prin intermediul Master EIT ICT Labs, care este una dintre rețelele de excelență a Uniunii Europene, studenților din toate colțurile lumii au parte de doi ani de studiu în una din universitățile europene, în mod obligatoriu, li se oferă cursuri în domeniul inovației și conducerii antreprenoriatului.

EIT Labs oferă un program de doi ani unde studenții aleg două universități în două state membre UE. La program s-au alăturat  aproape 20 de universități din Europa, iar la terminarea studiilor studenții primesc diplomă dublă de la diplomele respective și un certificat în domeniul inovației și conducerii antreprenoriatului.

“Cei mai înflăcărați pro-europeni în Ungaria sunt tinerii”

Andras Biro-Nagy, vicepreședintele Institutului Policy Solutions susține că în ultimii ani euroscepetismul a crescut considerabil în Ungaria. Nu și în rândul tinerilor.

“În 2003, când Ungaria se pregătea să adere la Uniunea Europeană, 80% din populație a votat pentru acest pas. Deși a crescut numărul euroscepticilor, conform ultimelor sondaje, 65% din populația Ungariei susține ideile europene și statutul țării noastre de membru UE, ceea ce nu este puțin. Cei mai înfăcărați pro-europeni sunt tinerii, care au profitat cel mai mult de programele europene. Au beneficiat de burse europene în Ungaria și alte state, au studiat în condiții europene, au călătorit, au obținut locuri de muncă mai bune acasă, dar și în spațiul european”, explică Biro-Nagy.

Menționăm că două milioane de persoane din Ungaria au beneficiat pe parcursul a zece ani de traininguri finanțate de UE. Datorită susținerii europene, aproximativ trei mii de școli din Ungaria au fost renovate, iar elevii din mediul rural au acces la educație de calitate.

Mai mult ca atât, în perioada 2007-2013, peste 65 de mii de tineri au beneficiat de proiecte educaționale și schimburi de tineri prin intermediul programelor EU’s Lifelong Learning și Youth in Action.

Oxana Greadcenco

Acest material este publicat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.
Elaborarea acestui material este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare