Audio // Cum a sunat momentul în care s-a încheiat Primul Război Mondial

Muzeul Războiului Imperial din Marea Britanie a făcut publică o înregistrare audio în care poate fi auzit momentul exact când Primul Război Mondial s-a încheiat. În numai câteva secunde de la încetarea focurilor pot fi auzite păsări ciripind.

Acest document rar din colecțiile muzeului arată momentul în care tunurile de pe frontul de Vest au muțit. Activitatea de artilerie pe care o ilustrează a fost înregistrată pe frontul american lângă râul Moselle, cu un minut înainte și un minut după armistițiu.

https://www.facebook.com/BBCOne/videos/199263170950939/

Înregistrarea grafică este un produs de tip sunet, care a înregistrat momentul în care sunetul unei împușcături cu șase microfoane. Microfoanele au fost amplasate foarte departe unul de altul, astfel încât au preluat sunetul în momente diferite. Aceste diferențe de timp au fost folosite pentru a calcula poziția pistolului.

Înregistrarea a fost făcută publică cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Ziua Armistițiului. A fost realizată în Franța, lângă râul Moselle, pe frontul de vest. Zgomotul produs de arme se auzea încă la ora 10.58, în dimineața zilei de 11 noiembrie 1918. La 11.01, frontul se scufunda într-o liniște pătrunzătoare care anunța sfârșitul conflictului.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.