Atenţie! Cod Galben de ceaţă şi gheţuş

Meteorologii au emis pentru această dimineaţă Cod Galben de ceață și ghețuș. Astfel, se va produce ceaţă cu vizibilitatea 200 m şi mai puţin. Pe drumuri se va semnala ghețuș.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în raioanele de nord ziua se va înregistra +1 grad, iar noaptea vor fi -3 grade.

În centru termometrele vor indica +2..+3 grade Celsius, iar noaptea -1..-2 grade.

În raioanele de sud maximele termice vor varia între +3..+5 grade ziua și între +1..+2 în timpul nopții.

În contextul emiterii Codului Galben, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu au echipate unitățile de transport cu pneuri pentru exploatare pe timp de iarnă, iar în portbagaj să nu lipsească o lopată cu un săculeț cu nisip.

Totodată, INP atenționează participanții la traficul rutier, că anume în zilele cu precipitații și vizibilitate redusă se produc cele mai multe accidente, inclusiv cu tamponarea pietonilor. Îndemnăm cetățenii care se angajează în traversarea străzii, să o facă regulamentar, doar în locurile permise și să se asigure că sunt văzuți de către șoferi.

Totodată, recomandă şoferilor:

– înainte de a pleca la drum, informați-vă despre condiţiile meteo şi starea carosabilului;

– echipați-vă autovehiculul cu pneuri corespunzătoare anotimpului;

– adaptați permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei);

– circulați cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara lor, cînd partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, sau piatră umedă;

– folosiți atît sistemul de iluminare-semnalizare, cît şi cel de climatizare, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întîlnire şi în timpul zilei;

– pe traseu păstrați distanța corespunzătoare, astfel încît să puteți opri în siguranţă, atunci cînd condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;

– verificați periodic acumulatorul mașinii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.