Arheologi moldoveni au facut primele sapaturi de proportii intr-un oras medieval timpuriu pe teritoriul Republicii Moldova

O echipa de arheologi de la Scola superioara de antropologie (SSA) de la Chisinau a finalizat, in apropierea satului Costesti, primele sapaturi de proportii intr-un oras care dateaza cu secolul 14 dupa Hristos.

Membrii expeditiei au gasit morminte in care oamenii au fost ingropati cu capul spre Mecca, fapt care confirma prezenta religiei musulmane, potrivit unui comunicat plasat pe site-ul SSA.

Au fost gasite, de asemenea 250 de monede de origine tataro-mongola si una moldoveneasca, batuta de domnitorul Alexandru cel Bun, mai multe materiale de ceramica si metal, obiecte de uz casnic. in oras a functionat un sistem de aprovizionare cu apa, care poate fi utilizat si astazi. Sunt semne ca a existat o industrie dezvoltata a olaritului.

Se presupune ca orasul a fost sub controlul hanului Gianibec, care a condus Hanatul din Crimea in anii 1342-1357. Potrivit unor istorici, economia si populatia lui a inceput sa decada in legatura cu ciocnirile tot mai frecvente cu crestinii.

Orasul ocupa 450 ha, practic toata valea riului Botna din apropierea satului. Localitatea este cunoscuta inca din anul 1938, insa monumentelor legate de populatia musulmana nu le-a fost acordata atentia meritata, au spus organizatorii expeditiei, care spera ca lucrarile arheologice linga Costesti vor oferi raspunsuri la intrebarile cum a aparut statul medieval Moldova. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.