Aproximativ 25% din agentii economici afirma ca mediul de afaceri in Republica Moldova s-a imbunatatit

Marti, 10 octombrie a avut loc prezentarea studiului ”Costul afacerii” efectuat de catre organizatia non-guvernamentala “Alternative internationale de dezvoltare” si finantat de catre proiectul Bancii Mondiale “Ameliorarea competivitatii”. Studiul anual a fost efectuat la cererea Ministerului Economiei si Comertului.

Obiectivele studiului. Obiectivul principal al sondajului este de a monitoriza mediul de afaceri si a evalua impactul politicilor de stat si cerintelor regulatorii asupra agentilor economici care activeaza in Moldova. In special, proiectul acorda un suport Guvernului Republicii Moldova in analiza calitativa a politicilor pentru implementarea deciziilor necesare spre a imbunatati mediul de afaceri si climatul investitional din Moldova.

Perioada de studiu. Studiul mediului de afaceri din R. Moldova a fost efectuat in lunile iulie-august 2006 si prezinta situatia din ultimii trei ani. Datele obtinute sunt comparate cu rezultatele a patru sondaje similare efectuate in perioada anilor 2002-2005.

Esantionul. Cuprinde 630 agenti economici selectati aleatoriu. Esantionul nu include intreprinderi agricole si intreprinderile individuale. Aproape 88% din intreprinderile intervievate au pana la 50 de angajati.

Opinia generala. Perceptia mediului de afaceri de catre agentii economici este diferita. Aproximativ 25% afirma ca situatia s-a imbunatatit. Se atesta o oarecare imbunatatire a perceptiei fata de anul trecut, cand 21% considerau ca situatia s-a imbunatatit. Reglementarile in constructii si controalele sunt domeniile ce creeaza cele mai mari impedimente. Inregistrarea reprezinta domeniul in care reformele au evoluat cel mai mult.

•Inregistrarea. Pe parcursul ultimilor trei ani procedura de inregistrare constituia in mediu 18 zile, inclusiv 10 zile – la Camera Inregistrarii de Stat. Cheltuielile medii de inregistrare nu s-au modificat in comparatie cu sondajul precedent, reprezentand 82$. Modificarea documentelor de inregistrare dureaza ceva mai putin – 13 zile.

•Constructii. Pe parcursul ultimilor trei ani agentii economici intervievati au cheltuit in mediu 143 zile pentru a obtine toate permisiunile pentru constructii la un cost de 560$. Durata de obtinere a tuturor permisiunilor pentru renovarea cladirilor a fost de 67 zile la un cost de 227$. Circa 27% din intreprinderi afirma ca situatia s-a inrautatit comparativ cu anul precedent.

•Licentierea. Aproximativ 58% din toti agentii economici intervievati detin licente (1,9 licente in mediu). Valabilitatea medie a unei licente este de 3 ani. Obtinerea unei licente dureaza circa 20 zile, la un cost de 273$. Atat durata, cat si cheltuielile de obtinere a licentei s-au redus modest fata de anul precedent.

•Autorizatii. Aproximativ 62% din agentii economici intervievati au nevoie de a obtine diferite tipuri de autorizatii pentru a-si desfasura activitatea economica. Pentru obtinerea unei autorizatii intreprinderile aloca in mediu 20 zile, costul mediu fiind de 169$.

•Certificarea echipamentului. Dintre toti agentii economici intervievati aproximativ 51% au procurat echipamente noi pe parcursul ultimilor trei ani. Dintre ei, circa 71% detineau certificate de conformitate cu cerintele standardelor R.M. Procedura a durat in mediu 15 zile, costul fiind de 70$. Atat durata, cat si costul de obtinere a certificatelor nu s-a modificat pe parcursul ultimului an.

•Import. In ultimii trei ani, aproximativ 33% din toti agentii economici intervievati, au efectuat operatiuni de import. Aproximativ 72% dintre ei au fost obligati sa obtina certificate de conformitate cu standardele R. Moldova. Costurile de obtinere a certificatelor s-au redus fata de perioada 2001 – 2003, atingand nivelul de 95$. Este important de remarcat, ca cheltuielile de vamuire sunt mult mai joase in comparatie cu datele obtinute in sondajele anilor 2003-2004.

•Export. Aproximativ 11% din intreprinderi au efectuat operatiuni de export pe parcursul ultimilor trei ani cu o medie anuala de 19 operatiuni. Pentru trecerea tuturor procedurilor vamale de export intreprinderile au consumat 1,7 zile la un cost de 77$ . 37% din toti exportatorii au primit restituirea TVA. In majoritatea cazurilor intreprinderile prefera sa utilizeze suma taxei pe valoarea adaugata ce urmeaza a fi restituita pentru a achita alte impozite si taxe.

•Certificarea bunurilor si a serviciilor. Circa 38% din intreprinderile intervievate isi certifica bunurile sau serviciile. In mediu, intreprinderile certifica loturi individuale de produse de 5,6 ori pe an. Certificarea produselor fabricate in serie dureaza 17 zile, la un cost de 88$. Certificarea loturilor individuale de produse necesita resurse mai putine – 11 zile si 137$.

•Certificarea sanitara. Aproximativ 62% din intreprinderile intervievate au fost supuse procedurii de certificare sanitara in 2005, cu o frecventa de 1,6 ori pe an. Durata obtinerii unui certificat sanitar este de 13,5 zile, iar costul – de 85$. Daca durata procedurilor de certificare igienica a ramas neschimbata, costurile au crescut simtitor in comparatie cu perioada precedenta.

•Controale. Pe parcursul anului trecut, intreprinderile, in mediu, au fost inspectate de 10,3 ori, ceva mai putin decat in perioada precedenta. Durata medie de aflare a inspectorilor la intreprindere e de 15 zile, ceea ce reprezinta cu 4 zile mai putin decat in perioada precedenta. In urma controalelor, intreprinderile au avut de suportat in mediu costuri de 107$ pe an. Majoritatea dintre ele reprezinta penalitatile (circa 93$).

•Impozitarea. Circa 95% din agentii economici angajeaza contabili cu norma integrala, cu o medie de 1,6 contabili per intreprindere. Ambii indicatori au crescut usor in raport cu perioada precedenta.

•Reglementarea preturilor. Circa 18% din intreprinderile intervievate sunt supuse reglementarii preturilor. Dupa o crestere constanta in ultimii ani, indicatorul a revenit la nivelul anului 2002. Cel mai des este reglementat nivelul maximal al adaosului comercial.

•Reglementarea muncii. Circa 74% din agentii economici intervievati au afirmat ca numarul de personal existent este optimal. Aproximativ 21% sustin ca nu au personal suficient. Practic unica problema indicata de patroni referitor la reglementarea muncii este obligatia de a obtine si a inapoia politele de asigurare medicala obligatorie in termen stabilit (2 saptamani pentru persoanele concediate).

•Promovarea intereselor personale ale autoritatilor publice. Circa 5% dintre agentii economici intervievati au afirmat ca functionarii publici sunt implicati in activitatea companiei pentru a-si promova interesele personale. Aproape 76% au afirmat contrariul.

•Sistemul judiciar. Pe parcursul ultimilor doi ani circa 20% din agentii economici au avut de solutionat careva conflicte, cifra ce a scazut constant pe parcursul ultimilor ani. In cazul aparitiei conflictelor, intreprinderile, de regula, apeleaza la instantele judecatoresti: circa 67% – in cazul conflictelor cu alti agenti economici si 77% – in cazul conflictelor cu autoritatile de stat. // http://www.mec.gov.md/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.