Apicultura i-a reunit. Cum s-a schimbat viața familiei Ciolacu datorită micii afaceri

Apicultura le-a demonstrat că pot rămâne în Moldova, iar agroturismul le-a readus unul dintre cei doi copii acasă. Vorbim despre familia Ciolacu din satul Micleușeni, Strășeni. 

La începutul anilor 2000, Victor Ciolacu a plecat clandestin peste hotare. La scurt timp i s-a alăturat și soția lui, Ana, iar copiii au rămas acasă. Viața în Grecia nu a fost atât de simplă pe cât și-au imaginat-o, așa că au revenit în Moldova. 

Atunci când au crescut, și copiii au decis să plece peste hotare, în Italia. Însă, nu a fost nicio clipă, recunosc soții Ciolacu, să nu se fi gândit cum pot să-și readucă feciorii acasă. 

130 de familii de albine

Victor Ciolacu face apicultură de peste 15 ani. „Aveam o familie de albine de care îngrijea tatăl meu, iar după ce am revenit din Grecia mi-a adus-o înapoi, împreună cu alte două familii în dar. Așa și am început să fiu apicultor cu trei familii de albine, iar acum am 130”, povestește apicultorul. La început părea doar o pasiune, dar când a reușit să adune mai multă miere, soții au decis să vândă magazinul alimentar pe care-l aveau și să cumpere un depozit și teren pentru a-și spori numărul de familii. 

Iar afacerea s-a dezvoltat și mai mult după ce soții Ciolacu, împreună cu alți apicultori din satul Dolna și Ciorești, în anul 2018, au format un  cluster turistic – „Dor de Codru”. „Atunci și am discutat că traseul turistic ar deveni mult mai atractiv, dacă am putea caza oamenii care vin în stupinile noastre”, își amintește Victor. 

Ana zâmbește când își amintește cât de imposibilă i se părea pe atunci ideea de a transforma depozitul într-o pensiune turistică. „Era nevoie de bani mari, pe care nu-i aveam”, recunoaște femeia. Însă, la scurt timp, au aplicat la mai multe proiecte naționale și internaționale de dezvoltare, iar în 2021 au deschis ușile noii sale agropensiuni, pe care au numit-o „Conacul Mierii”. 

Schimbările provoacă ideile

„Ideea de a amenaja o agropensiune a pornit, în mare parte, de la dorința de a ne readuce feciorii acasă… și am reușit parțial”, recunoaște apicultorul. Fiul mai mare s-a întors în Moldova și s-a alăturat afacerii de familie, iar mezinul a decis să rămână în Italia. Astfel, aproape toată familia Ciolacu se ocupă cu apicultura. Împreună au grijă de oaspeții care se cazează la pensiune, dar și organizează excursii pentru cei care vor să cunoască viața complexă dintr-un stup. 

Din cauza schimbărilor climatice, a scumpirii combustibilului și a prețului mult prea mic pentru miere, apicultorii se gândesc să crească plante medicinale și aromatice, pentru vânzare. 

„Și idei de dezvoltare avem multe… Este nevoie de dorință, muncă și e mult mai ușor când ai alături familia ta”, constată apicultorul.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.