Andrian Candu dă asigurări: Presa a avut şi va acces la tot ce se întâmplă în Parlament!

Presa a avut și va avea acces la practic toate activitățile din Parlament. Mai mult, Legislativul implementează un proiect de asigurare cu tehnologii avansate a Legislativului care va spori transparența, a declarat joi la emisiunea Fabrika de la Publika TV șeful Parlamentului Andrian Candu.

Totodată, oficialul a opinat că jurnaliştii care au protestat joi în Parlament s-au ghidat de alte interese decât cele ale reprezentanţilor mass-media.

Astfel, Andrian Candu a precizat că în Parlament și în sala ședințelor plenare presa are dreptul să asiste, într-un loc rezervat presei, doar că jurnaliștii nu se folosesc de acest drept. “Vă spun sincer nu prea am văzut pre mulți reporteri și jurnaliști în acea lojă”, a spus Candu.

Preşedintele Parlamentului a precizat că în sala de şedinţe a Parlamentului nu au acces doar cameramanii și asta din cauză că atunci când a fost proiectată sala, în timpul guvernării comuniste, nu a fost prevăzut acest lucru. „Ori nu s-au gândit ori intenționat nu s-a dorit să fie un spațiu pentru camerele de luat vederi”, a precizat șeful Legislativului.

În aceste condiţii, Andrian Candu a opinat că protestul de joi nu a fost organizat de reprezentanții presei, ci de persoane care se conduc de alte interese. “Mi s-a părut că s-a urmărit altceva – provocare, spirit protestatar. Am avut impresia că sunt persoane care pretind doar că sunt reprezentanții presei care lucrează în Parlament. Pe unii nu i-am văzut niciodată în Parlament, dar pretind că drepturile lor sunt încălcate. Și pe un ton agresiv și necooperant spun multe altele decât se vroia să pară”, a spus Andrian Candu.

Cât priveşte solicitarea jurnaliştilor protestatari de a lua cuvântul de la tribuna centrală a Parlamentului, Andrian Candu a spus că „aceasta este ilegală”. “Nici într-o țară nu există să vii din stradă și să bați cu pumnul în masă că vreau să ajung la tribuna centrală. Lucrul acesta este permis printr-o anumită procedură. Spiritul acesta revoluționar semăna foarte mult cu data de 20 ianuarie când unii au considerat că democrația înseamnă să aduci prejudiciu statului”, a adăugat oficialul.

Totuși,  şeful Parlamentului a menționat că s-a convenit asupra constituirii unui grup comun de lucru, care va identifica o soluție viabilă. “Intenția este să venim cu tehnologii și mai avansate în tot ce înseamnă lucrul în parlament – filmări on-line și în sala de ședințe a Parlamentului și în comisii, comitete, votul electronic. Presa are și va avea acces cam la tot ce se întâmplă în parlamentul Republici Moldova”, a dat asigurări Andrian Candu.

Analistul media Cristian Tabără a precizat că nici în România, presa nu are acces nelimitat și se poate afla într-o zonă foarte strict delimitată pentru ea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.