ANC din România, în mijlocul unei anchete: în loc de 5 luni, cetăţenii care vor să fie români aşteaptă 18 luni!

Autoritatea Naționala pentru Cetățenie din România este în mijlocul unei anchete de proporții. Cetățenii care vor să fie români cu acte în regulă așteaptă chiar și 18, în loc de 5 luni așa cum este stipulat pe hârtie, scrie www.stirileprotv.ro.

Totul a ieșit la iveală în urma unui raport făcut de ministrul român al Justiției. “Raportul este plin de minciuni”, susține la rândul său Andrei Tinu, președintele interimar al autorității. Totuşi, ministrul Justiţiei a anunţat că instituţia va fi reorganizată pentru a răspunde prompt cererilor.

„După ce ai depus dosarul, de la un an, poate să fie un an, un an și jumătate, doi, doi și jumătate, care și cum se prelucrează datele la București”, spune Eduard, un român din Cernăuți.

Cam așa funcționează Autoritatea pentru Cetățenie de ani de zile, statul român își bate joc de cei care vor să obțina cetățenia română.

“Ce se întâmplă acolo este scandalos. Veti afla concluziile care sunt dezastruoase cu privire la activitatea ANC”, spune ministrul Justiției, Raluca Pruna.

Timpul mediu pentru procesarea și solutionarea cererilor pentru obținerea cetățeniei romane este de 5 luni, dar asta se intâmplă doar pe hârtie. Raportul Ministerului Justitiei arată că angajații autorității lucrau cu lentoarea melcului.

Cetaţenii străini aşteaptă chiar şi 18 luni ca să obţină acest document. Acelaşi raport arată că informaţiile găsite pe site-ul instituţiei sunt puţine şi neclare.

Pe de altă parte Andrei Tinu, vicepreşedintele autorităţii pentru cetăţenie, a decarat că ministrul vrea să acopere recenta numire la comanda instituţiei a unei apropiate, cu un alt scandal. “Doamna ministru, în loc să explice de ce a numit-o la conducere, a dat publicităţii acest raport la comandă în care sunt acuzat de tot felul de minciuni, pe care le resping categoric”, a spus acesta.

În timp ce Tinu amenintă că va face plângere, ministrul Justiţiei anunţă că instituţia va fi reorganizată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.