Ameninţările cu viruşi direcţionat spre dispozitivele mobile este în creşte

De Victor Neaga/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Malware-ul direcţionat spre dispozitivele mobile este în creştere şi ridică noi preocupări de securitate pentru departamentele IT, potrivit IMB’s X-Force 2011 mid-yer trend and risk report.

Potrivit studiului, modelul bring-your-own-device (BYOD), care permite angajaţilor să utilizeze smartphone-urile ori tabletele personale pentru a accesa datele şi aplicaţiile companiilor, a determinat o creştere a ameninţărilor malware mobile şi a vulnerabilităţilor critice. Este de aşteptat ca vulnerabilităţile mobile să crească cu cel puţin 15% de la an la an, în timp ce prognozele arată că exploatările mobile vor se vor dublă faţă de nivelul din 2010.

"Ani de zile, observatorii se întrebau când va deveni malware-ul o problemă reală pentru ultima generaţie de dispozitive mobile. Se pare că aşteptarea s-a încheiat", a declarat Tom Cross, manager of threat intelligence and strategy pentru IMB X-Force.

IBM a sfătuit departamentele IT să îşi intensifice eforturile anti-malware şi să lanseze patch-uri software pentru a face faţă creşterii malware, care utilizează servicii de telefonie mobilă premium, precum SMS, şi vâre vizează informaţii cu caracter personal.

Raportul avertizează că vulnerabilităţile critic s-au triplat în 2011, comparativ cu 2010, datorită grupurilor de hacktivisti, cum ar fi LulzSec şi Anonymous, care utilizează atacuri SQL injection şi "whaling" ori spear-phishing.

În ciuda creşterii malware, raportul arată că vulnerabilităţile aplicaţiilor web au scăzut în prima jumătate a anului 2011 pentru prima oară în ultimii cinci ani. Raportul a adăugat că nivelul vulnerabilităţilor în browserele web şi spam-ul au scăzut, de asemenea, semnificativ, în timp ce atacurile tradiţionale bazate pe parole slabe şi baze de date s-au menţinut.

Cercetările recente ale G Dată Security Labs au constatat că malware-ul pe smartphone-uri şi tablete a fost cu până la 273% mai mare în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă de referinţă din 2010.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare