Alexandru Vakulovski: Bucureştiul s-a mutat la Chişinău

Da, asta am simţit săptămâna ce tocmai a trecut: Bucureştiul, cu oamenii faini de acolo, s-a mutat la Chişinău. Un motiv a fost expoziţia Ceremonii de Roman Tolici. Alt motiv: lectura lui Augustin Cupşa la cenaclul Republica.

M-am simţit ca la un festival fain. Am mers pe 10 la vernisajul de la Muzeul Naţional de Artă, pe 11 la Tipografie, unde curatoarea Adina Zorzini a organizat o discuţie cu Roman Tolici, după care ne-am mutat cu toţii la Republica, unde Augustin Cupşa a avut o lectură din Marile bucurii şi marile tristeţi – cea mai recentă carte a sa de povestiri. Roman Tolici, Augustin Cupşa, Adina Zorzini – pe care i-am amintit deja, plus Andrei şi Roxana Gamarţ, Horia şi Cristina, Iulia Modiga – ne-au bucurat cu prezenţa şi activităţile din Chişinău.

Vernisajul lui Roman Tolici la Muzeul Naţional de Artă a ieşit foarte fain, trebuie să-i mulţumim directorului Tudor Zbârnea pentru organizare şi deschidere. De altfel şi a doua zi după vernisaj l-am văzut pe domnul Zbârnea şi la Tipografie şi la Republica – semn că i-a plăcut, nu doar că şi-a făcut obligaţiile de serviciu.

Lectura lui Augustin Cupşa la Republica, în cadrul Sesiunilor 2014, sprijinită de Acţiunea 2012, a ieşit foarte bine. Chiar dacă la un moment dat un grup de românofobi zbierau lozinci antiromâneşti la geamuri. Acest moment mi-a amintit de prozele lui Urmuz combinate cu Harms. Deşi ne-a citit din marile tristeţi, cunoscutul prozator şi scenarist din Bucureşti ne-a provocat doar mari bucurii şi desigur, ne-a instigat la lectură.

Săptămâna asta, din punct de vedere cultural, la Chişinău a avut loc Unirea. Mie mi-a plăcut mult. Am uitat că există reţele sociale cu această ocazie. Mulţumim mult artiştilor, Acţiunii 2012, Bibliotecii Naţionale şi Muzeului Naţional de Artă. Apropo, prima expoziţie a lui Roman Tolici va fi deschisă până pe 24 aprilie.

Expoziție la Chișinău

Roman Tolici, expoziție

Roman Tolici, expoziție

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.