Alergatul in urma trenului

Asadar, vizele pentru calatoriile in Romania nu au putut fi evitate. In raportul UE de monitorizare a tarilor candidate la aderare, de altfel, favorabil Romaniei, autoritatilor de la Bucuresti li se cere, intre altele, sa ia masuri de urgenta pentru intarirea viitoarelor hotare ale Uniunii Europene.

Este vorba desigur de granita cu Ucraina si Republica Moldova. Ca rezultat, in cadrul consultarilor moldo-romane in domeniul cooperarii consulare si juridice, care au avut loc vineri, s-a anuntat deja ca pana la finele lunii curente va fi elaborat un proiect de acord privind regimul de vize dintre cele doua state. Chiar daca se precizeaza ca Bucurestiul va avea grija sa faciliteze calatoriile reciproce, este limpede ca Prutul nu va mai fi trecut ca pana acum. Desi ni se promite ca, pentru Republica Moldova, ca exceptie, regimul de vize va fi simplu si avantajos, acestea acordandu-se rapid si gratuit, pe poarta frontierei de vest va fi de acum inainte mai dificil de intrat ca oricand de la 1991 incoace. Acest fapt va trezi, desigur, multiple proteste, dar si destule speculatii. Pana si cei care si-au facut o meserie din calomnierea si denigrarea Romaniei, se vor apuca, probabil, sa spuna verzi si uscate, reprosandu-i ca ne-a intors spatele.

Am vrea cu totii, fireste, sa trecem Prutul fara obstacole, ca dintr-un judet in altul sau ca dintr-o tara a Uniunii Europene in alta, cand uneori nici cu lumanarea ziua in amiaza mare n-ai cum vedea la hotar vreun granicer sau vames. Noua, din nefericire, ne este scris sa fim triati la consulat si chestionati la granita. Si de vina nu-i nici Romania, si nici macar Uniunea Europeana. Ne-am facut-o cu mana noastra. Ce pretentii am putea avea, de buna seama, cand dincoace de Prut de-a lungul ultimilor 15 ani s-a cochetat cu vectorul slav, s-au votat nostalgiile comuniste, s-a dorit refacerea kolhozurilor, s-a facut antireforma in administratia publica locala, in politicile sociale, in economia nationala etc.? In consecinta, ne-am pomenit la marginea Europei, dar in afara ei, totusi.

Republica Moldova la ora actuala ramane in urma Romaniei sub toate aspectele. Statisticile internationale constata, de exemplu, ca la noi riscul de tara e mai mare decat dincolo de Prut, iar siguranta investitiilor, din contra, e mai mica. Libertatea pietei si cea de expresie, de asemenea. De coruptie nici nu mai vorbim, din acest punct de vedere suntem neintrecuti in Europa. Si tot asa.

Ca sa depaseasca handicapul, Chisinaul trebuie sa-si racordeze cadrul juridic, sistemul politic si cel economic la cele ale Uniunii Europene. Lucrul acesta putea fi facut in ultimul deceniu si ceva in paralel cu Romania si Tarile Baltice. Dar s-a procedat exact pe dos. S-au imitat alte modele decat cele occidentale. Si cu ce ne-am ales? Cu alergatul umilitor in urma trenului care a plecat deja din gara. Prostia, precum se stie, se plateste. Acum bate ora scadentelor. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare