Ala Nichita, fondatoarea „Iurceneanca”: „Produsele noastre nu conțin gluten și nu sunt modificate genetic”

Ala Nichita are o afacere de familie în care produce făină, ulei, tărâțe și alte produse de porumb sub brandul „Iurceneanca”.  

La o distanță de zece ani de când „Iurceneanca” este pe piață, Ala Nichita a lansat și alte produse: mâncare pentru câini. Sprijinul l-au primit din partea YEP Moldova, o organizație leader care dezvoltă startupuri și promovează gândirea antreprenorială. 

Familia Nichita deține 50 de hectare de pământ pe care cultivă porumbul, însă nu este suficient pentru ei. Așa că afacerea lucrează și cu agricultori din Republica Moldova. „Din timp ne înțelegem. Le dăm noi semința de porumb pe care o luăm de la Institutul de Cercetări Științifice din Porumbeni și le-o dăm lor. Ei seamănă pentru noi această semință și de la ei procurăm porumbul”, spune Ala Nichita.

„Avem certificat ecologic”

Moara companiei este diferită. Ea prelucrează exlusiv porumbul. „Nu prelucrăm alte cereale cum ar fi grâul, orzul care conțin gluten. Deci, producem doar produse fără gluten. De asemenea, folosim semințele de porumb de la Institut, ceea ce înseamnă că ele nu sunt modificate genetic”, explică Ala.

Anul trecut, moara a fost supusă unui control riguros și a obținut certificat ecologic. „Cred că în 2024, dacă o să avem posibilitate, o să obținem certificatul pentru produsele fără gluten.”

De asemenea, noul produs al companiei – hrana pentru animale – este „unul natural, fără multe arome, fără multă chimie” și deja se poate găsi în unele farmacii din țară.

„Chiar sunt mândră de afacerea mea. Din porumb producem atâtea produse! Și făină de porumb, și crupe de porumb, și ulei de porumb presat la rece, nerafinat, și tărâțe de porumb. Încercăm să stoarcem tot din porumb”, concluzionează femeia de afaceri.

Citește și „Producem jucării cu care și noi ne jucăm.” Marcela Mastac, co-fondatoare GUGA GAGA

Ellevator şi Level Up!Women Startup Accelerator sunt programe implementate de Yep!Moldova în parteneriat cu UN Women și finanțate de Suedia și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.