„Aici este de o sută de ori mai bine”. Locuința protejată din Pîrlița, o alternativă pentru persoanele cu dizabilități intelectuale

În Locuința protejată din s. Pîrlița, r. Fălești întâlnim oameni binedispuși și muncitori. Suntem întâmpinați de Olga, în vârstă de 43 de ani, care în câteva minute, reușește să ne pună la curent cu tot programul casei. Ea și celelalte cinci persoane cu care locuiește tocmai se pregătesc să ia masa. „Aici este de o sută de ori mai bine”, spune femeia care și-a petrecut ultimii 20 de ani în Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități (adulte) din Bălți.


Locuința protejată este un serviciu social destinat adulților cu o dizabilitate intelectuală ușoară și reprezintă o alternativă a centrelor de plasament pentru persoane cu dizabilități. Principalul scop al Locuințelor protejate este să sporească gradul de independență și autonomie personală a celor care se mută în aceste case. De altfel, viața într-o Locuință protejată este la fel ca a noastră, a tuturor. Beneficiarii acestui serviciu au reponsabilități cotidiene, unii au locuri de muncă, au libertatea de a alege cum să-și petreacă timpul liber și cu cine să comunice.

Enlarge

draft-Pirlita.00_00_00_00.Still001-Copy
Locuința protejată din s. Pîrlița a devenit „acasă” pentru șase persoane

Locuința protejată din s. Pîrlița este constituită din două case amplasate în aceeași curte. Prima are 90 m2, patru camere, o bucătărie și baie cu toate cele necesare. Aici locuiesc patru femei, Olga, Ana, Veronica și Angela. Cea de-a doua casă, ceva mai mică, este destinată cuplului format din alți doi beneficiari ai serviciului social, Viorica și Dan.

„Am vrut tare să am casa mea”

Olga este cea mai vorbăreață și energică dintre cei șase locuitori ai casei. Are inițiativă și se implică în toate treburile gospodăriei.

A crescut la orfelinatul din raionul Hâncești, apoi a ajuns în Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (adulte) din comuna Brînzeni, mun. Edineț. „Pe urmă m-am mutat la centrul din Bălți unde am trăit 20 de ani”, povestește ea. De mai bine de un an, casa Olgăi a devenit Locuința protejată din s. Pîrlița. „Eu am vrut tare să am casa mea, să am gospodărie, găini, pui, rațe”, afirmă femeia.

Enlarge

draft-Pirlita.00_02_46_20.Still002-Copy
Olga vorbește cu entuziasm despre noua sa viață în Locuința protejată din satul Pîrlița

Olga împarte camera cu Ana, o tânără de 25 de ani. „Trăim bine împreună. Ne împărțim lucrul. Când trebuie să facem ordine, eu aspir, Ana spală podeaua”,spune Olga. „Eu vreau să învăț să gătesc mai bine…”, mărturisește Ana.

În tot ce-și propun să facă, cei șase beneficiari ai Locuinței protejate din s. Pîrlița au sprijinul și ghidarea Ludmilei Răilean, lucrătoarea socială. „De la bun început le-am spus că aceasta este casa lor, să se simtă confortabil. Fiecare are responsabilitatea sa, fetele se ajută unele pe altele”, afirmă Ludmila.

Învață să fie independenți

Persoanele care se mută în Locuința protejată o fac din propria dorință. Ele trebuie să vrea să-și schimbe modul de viață și să aibă și abilități minime de autoîngrijire. Pe parcursul acomodării lor în comunitate, au parte de sprijinul lucrătorilor sociali.

Astfel, activitățile desfășurate cu beneficiarii Locuințelor protejate sunt orientate către dezvoltarea abilităților de trai independent: auto-deservire, lucru în gospodărie și menaj, luarea deciziilor, cunoașterea drepturilor proprii și asumarea responsabilităților, orientare vocațională, stabilirea unor relaţii sociale și recreere etc.

Înainte să înceapă pandemia, cei șase locuitori ai casei din Pîrlița ieșeau la plimbări prin sat, mergeau singuri la magazin și la biserică. Unii erau remunerați pentru munci sezoniere. Astfel, persoanele cu o formă ușoară de dizabilitate, care se mută în Locuințele protejate, pot contribui la dezvoltarea socio-economică a țării și se pot întreține.

În fiecare zi, beneficiarii Locuinței protejate iau masa împreună. Se implică și în procesul de pregătire a bucatelor și la ordinea de după mese. „Noi mai glumim și spunem că trebuie să mâncăm cu socoteală și să muncim cu îndrăzneală, ca să nu scoatem ușile în primăvară! Trebuie să avem grijă și de siluetă”, spune doamna Ludmila, lucrătoarea socială, și toți ai casei râd cu poftă.

Au găsit exact ce-și doreau

Veronica și Angela împart o cameră și insistă să ne-o arate. Le place liniștea, iar în casa din s. Pîrlița au găsit exact ce-și doreau. „La centrul de plasament era mai gălăgie și eu tresăream… nu-mi place zgomotul. Aici, dacă vreau eu, merg să mă spăl, mă îmbrac în pijama și mă culc. Dacă vreau, mă uit la televizor sau ies afară…”, spune Angela.

Enlarge

draft-Pirlita.00_04_02_05.Still003-Copy
Veronica și Angela povestesc despre cum este să fie colege de cameră

Amenajarea Locuinței protejate din satul Pîrlița, r. Fălești face parte din proiectul „Locuință protejată, un vis împlinit pentru persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale din mun. Bălți”, implementat de către Asociația Obștească „Clinica Juridică Universitară” în colaborare cu Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități (adulte) din același municipiu.

„Multă lume crede că aceste case se donează, se dau persoanelor cu dizabilități. Ba nu. Acestea sunt niște servicii sociale lansate și pregătite în parteneriat cu societatea civilă și Guvernul. Este un aport de fonduri atât din partea Uniunii Europene, cât și din bugetul de stat”, explică Olesea Tabarcea, directoarea AO „Clinica Juridică Universitară”.

Proiect dezvoltat cu sprijinul UE

Organizația a beneficiat de un grant în valoare de 40 000 Euro oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Fundației  Soros Moldova, iar banii au fost folosiți pentru repararea și amenajarea cu toate cele necesare a Locuinței protejate din s. Pîrlița. Este vorba despre tehnică de uz casnic, mobilă, obiecte necesare îngrijirii gospodăriei și alte lucruri necesare pentru un trai decent și responsabil în comunitate.

„Este acel proiect în cadrul căruia avem obiectivul de a dezinstituționaliza zece persoane cu dizabilități intelectuale din Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități adulte din mun. Bălți și a le oferi o viață nouă în locuințele protejate amenajate în cadrul proiectului. Abilitățile beneficiarilor noștri sunt dezvoltate în aceste servicii cu suportul și ghidarea personalului care a fost instruit în cadrul proiectului”, menționează Olesea Tabarcea.

Viorica și Dan visează să facă nuntă

Pentru Viorica și Dan, cuplul care locuiește în cealaltă casă, bucuria unui spațiu separat a fost nemărginită. Tinerii se bucură că au șansa să pună bazele unei familii, în intimitate și înțelegere. Aceștia s-au cunoscut în centrul de plasament din or. Bălți. „Eu am venit la centru într-o toamnă, demult… și mi-a plăcut de Danu, pentru că se comportă frumos cu mine”, afirmă Viorica.

Enlarge

draft-Pirlita.00_05_43_13.Still005
Viorica și Dan locuiesc într-o casă mai mică din curtea Locuinței protejate

Amândoi își doresc la o nuntă ca la carte, cu petrecere mare și frumoasă, cu ținute elegante și oameni dragi alături. „Vreau rochie de mireasă și pantofi cu toc…”, visează Viorica.

Dan este un bărbat liniștit și muncitor. „Trebuie să recunoaștem că ce-i mai greu de făcut prin ogradă face Danu. Avem, iată, sprijin bărbătesc”, spune Ludmila Răilean, lucrătoarea socială din locuința protejată.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.