Afaceri în Găgăuzia pe bani europeni (II). „Aici copiii se distrează, iar părinții se odihnesc”

Printre numeroșii locuitori ai Găgăuziei care au beneficiat de ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru a-și deschide o afacere se numără și Svetlana Gheorghieva. Femeia, mamă a trei copii, a reușit să-și îndeplinească un vis pe care, cu siguranță, îl au și alte mămici. „Am observat că, în Găgăuzia, nu există un loc de distracție pentru cei mici. Mezinul meu are patru ani și voiam să existe o asemenea oportunitate pentru el. Așa s-a născut centrul Hocus Pocus unde copiii se distrează, iar părinții se odihnesc”, povestește Svetlana.

Enlarge

RBU1993
Svetlana Gheorghieva

Localul are un spațiu de 240 metri pătrați „de veselie”, după cum spune antreprenoarea. Centrul dispune de mai multe zone. „Avem un spațiu destinat lecțiilor cu copiii care se confruntă cu probleme de vorbire. Un specialist lucrează cu acești micuți. Există o zonă special destinată picilor de până la patru ani. Un alt spațiu este pentru zile de naștere și petreceri. Ne dorim să avem și un club cu personaje celebre din desene animate. Am multe idei și sper că în timpul apropiat o să reușesc să pun totul în practică”, afirmă mămica.

„M-am descurcat singură și nu-i nimic greu”

Svetlana spune că a auzit despre oportunitățile de finanțare oferite de UE și a decis să scrie un plan de business. Ideea de a deschide un loc de joacă pentru copii a ajutat-o să obțină un grant în valoare de aproximativ 250 000 de lei.

„Investiția totală a fost de jumătate de milion de lei. Să știți că nu-i nimic greu. Eu m-am descurcat singură cu scrierea proiectului. Cei care se tem și au impresia că procesul este unul complicat se înșală. Nu vă temeți. O să aveți parte de tot ajutorul și îndrumarea experților europeni dacă porniți pe acest drum”, îndeamnă antreprenoarea.

Aceasta susține că granturile oferite de UE, îi ajută pe moldoveni să rămână acasă, alături de familii și să creeze locuri de muncă pentru semenii lor.

Enlarge

joaca
Foto: captură video Youtube

„Eu reprezint și Centrul de informații pentru susținerea businessului din Găgăuzia, o organizație nouă,  de asemenea, finanțată de UE. Țelul nostru este să ajutăm la dezvoltarea businessului mic și mijlociu. Când am început să le vorbim antreprenorilor despre ce oportunități de finanțare există, să-i ajutăm să completeze formulare, să le spunem de ce acte au nevoie, ne-am dat seama că oamenii pur și simplu nu sunt informați și habar nu au de câte oportunități pot beneficia”, explică Svetlana Gheorghieva.

Mai mulți oameni de afaceri din Găgăuzia au obținut granturi europene cu care și-au deschis afaceri în diferite domenii. În plus, datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, barierele tarifare și non-tarifare din calea comerțului dintre Moldova și UE au fost eliminate. Astfel, după patru ani de implementare a DCFTA, Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener comercial pentru producătorii autohtoni.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.