Adjică de la mămica

Zilele trecute am intrat pe la fratele meu în vizită și l-am surprins împreună cu soția făcând adjică. Toată bucătăria era scăldată în arome dragi de toamnă – gogoșari și usturoi. Am postat niște imagini pe Instagram și m-a năvălit lumea cu rugămintea să le dau rețeta. 

Dacă tot Bojica ne trimite acum toate gustoșeniile sezonului de toamnă, țineți săptămâna aceasta rețeta de adjică – sosul acela tămăduitor pe timp de iarnă, bun de pus și în borș, și în tocana de fasole, și de marinat o carne sau de pus pe tartină. Nouă ne place să punem adjică atât pe o felie de pâine neagră cu o bucățica de slănină de la bunica sau peste colțunași – mare bunătate!

Am gustat acest sos în multe case, dar nicăieri nu a fost la fel de iutișor, aromat, acrișor și gustos ca la noi. Așadar, în această rețetă primiți sfântul secret al celei mai gustoase rețete de adjică pe care am mâncat-o vreodată – adjica doamnei Alexandra!

Pentru prepararea acestui sos picant este bine să folosim legumele crescute în propria grădină, pentru că sunt sigure, proaspete și tare aromate.

Ingrediente:

3 kg roșii

1 kg ardei dulci

1,5 kg gogoșari

7 ardei iuți

10 căpățâni de usturoi

sare

zahăr

Etape:

  1. Toate legumele se spală, după care se pregătesc pentru a fi date prin mașina de tocat. Folosim soiuri de roșii nu prea suculente, cele mai potrivite sunt cele italienești, mai lunguțe. Acestea se taie în patru;
  2. Ardeiul se spală, i se înlătură semințele și se taie felii. La fel se procedează și cu gogoșarii;
  3. Evitând contactul cu pielea, înlăturăm cu cuțitul semințele din ardeiul iute. Toate legumele folosite trebuie să fie de culoare roșie, ca produsul nostru final să fie de un roșu aprins și apetisant;
  4. Usturoiul se curăță și se spală. După ce am pregătit toate legumele, începem să le dăm prin mașina de tocat. Puteți utiliza și robotul de bucătărie, însă în acest caz sosul va fi mai omogen. Anume din această cauză maică-mea preferă să folosească mașina de tocat, ca să păstreze mai bine textura legumelor;
  5. Amestecul obținut se toarnă într-o cratiță. Se adaugă sare de bucătărie, puțin zahăr și se lasă la temperatura camerei pentru 3–4 zile, ca să înceapă să fermenteze. Foarte important! Nu uitați să amestecați adjica în fiecare zi, pentru a elimina gazul care se formează la fermentare;
  6. Peste 3-4 zile se amestecă bine, se adaugă usturoi și ardei iute după gust și se toarnă în borcane de sticlă, închise ermetic cu capace.

Condițiile de păstrare pentru adjică: beci sau frigider

Adjica nu este un sos tradițional pentru bucătăria românească, dar îl veți găsi mai în toate beciurile din Moldova. De când mă țin mine, în fiecare an, prin august-septembrie, atunci când gogoșarii, ardeii și roșiile invadează piețele agricole, vine neapărat un sfârșit de săptămână când părinții mei gătesc adjică pentru iarnă. Și casa se umple de aroma usturoiului și a gogoșarilor. 

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.