Actrițele Stela Popescu și Tamara Buciuceanu-Botez, originare din Basarabia, premiate de Nicolae Timofti

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi decretele prin care Stelei Popescu și Tamarei Buciuceanu-Botez, actrițe de teatru și film din România, originare din Basarabia, le-a fost conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.

Distincțiile de Stat au fost acordate Tamarei Buciuceanu-Botez și Stelei Popescu, în semn de apreciere pentru meritele deosebite în promovarea artei teatrale și cinematografice, succese remarcabile și contribuție substanțială la dezvoltarea relaţiilor culturale dintre România şi Republica Moldova.

Stela Popescu s-a născut la Slobozia-Hodorogea, Orhei, într-o familie de învățători. A recunoscut că prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica, în România, la Brașov.

Stela Popescu a avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. În anii 1971-1979 face un cuplul memorabil, pe scenă și la televiziune, cu actorul Ștefan Bănică.

La Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” a realizat show-uri ca ”Aplauze, Aplauze”, ”Revista revistelor”, ”Omul care a văzut moartea”, ”Te aștept diseară pe Lipscani”.

A jucat în peste 25 de filme precum “Pe malul stâng al Dunării albastre”, “În fiecare zi mi-e dor de tine”, ”Astă seară dansăm în familie”, ”Elixirul tinereții”, ”Nea Mărin Miliardar”. A moderat emisiuni TV ca: ”Sare și piper”,  ”Pentru dumneavoastră, doamnă”.. A jucat în serialele tv ”Războiul sexelor”, avându-l ca partener pe Alexandru Arșinel.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina, Republica Moldova. Supranumită ”Doamna comediei românești”, este una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc. A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ”Makkar Dubrava”.

De-a lungul celor 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă timp de nouă ani și a Teatrului Bulandra până la pensionare. A colaborat cu Teatrul Național de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Național din București și cu cel din Iași.

Tamara Buciuceanu-Botez deține peste 20 de premii pentru interpretare.

Marea actriță a avut, în 2012, o apariție extraordinară în filmul ”Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, peliculă desemnată câștigătoare la festivalurile de la Sarajevo. În 2010, a realizat un dublaj memorabil de voce, un record de dublaj Disney (interpretare la 81 de ani și 58 de ani în activitate), la filmul ”Prințesa și Broscoiul”, în rolul Mamei Odie, în original vocea aparținându-i lui Jeniffer Lewis.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.