A fost elaborat mecanismul de implementare a amnistiei fiscale si legalizarii capitalului

Moldova.ORG — Grupul de lucru condus de catre prim-viceprim-ministrul R. Moldova Zinaida Greceanii, in componenta caruia au fost inclusi reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Finantelor, Inspectoratului Fiscal principal de Stat (IFPS), Bancii Nationale a Moldovei (BNM), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a elaborat trei proiecte fundamentale de acte normative ce vizeaza mecanismul de implementare a amnistiei fiscale si legalizarii capitalului. Proiectele de documente in cauza vor fi prezentate spre aprobare Guvernului R. Moldova la inceputul lunii iunie 2007.

Aditional la documentele in cauza, Grupul de lucru va elabora si alte acte normative privind formarea mecanismului de implementare a Legii ce vizeaza liberalizarea economiei.

Amnistia fiscala

Proiectul Regulamentului cu privire la modalitatea executarii amnistiei fiscale, elaborat de catre IFPS, specifica competenta Serviciului Fiscal de Stat si Casei Nationale de Asigurari Sociale si stabileste modul de determinare a restantelor supuse anularii.

Regulamentul prevede modul de anulare a restantelor la platile de baza catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si fondul de asistenta medicala obligatorie. Sunt supuse anularii restantele la platile de baza formate pana la 1 ianuarie 2007, cu excluderea sumelor achitate in contul restantelor la platile respective in perioada 1 ianuarie 2007 – 11 mai 2007.

Documentul prevede modul de anulare a penalitatilor si amenzilor agentilor economici calculate la platile de baza pana la 11 mai 2007.

In cazurile, in care autoritatile administratiei publice locale vor emite decizii cu privire la efectuarea amnistiei fiscale pentru obligatiile aferente bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale, Regulamentul determina actiunile de rigoare, care urmeaza a fi intreprinse de organele fiscale.

Legalizarea mijloacelor banesti

BNM a elaborat proiectul Instructiunii privind transferarea /scoaterea din R. Moldova de catre persoanele fizice a mijloacelor banesti legalizate si unele particularitati ale activitatii institutiilor financiare aferente procesului de legalizare. Acest document prevede modul de deschidere a conturilor de catre institutiile financiare in procesul legalizarii mijloacelor banesti, modul de tinere a evidentei contabile de catre institutiile financiare, etc.

In conformitate cu acest act normativ, institutiile financiare vor tine un registru al subiectilor legalizarii care va include numele si prenumele persoanei fizice, datele din actul de identitate, numarul contului, data deschiderii contului, suma mijloacelor banesti depuse si pastrarea acestuia.

Legalizarea valorilor mobiliare

La capitolul legalizarea valorilor mobiliare, CNVM a elaborat proiectul Regulamentului provizoriu privind procedura de legalizare a capitalului pe piata valorilor mobiliare.

Prevederile acestui act normativ au drept scop stabilirea cerintelor generale fata de procedura de legalizare a capitalului pe piata valorilor mobiliare si inregistrarea operatiunilor de legalizare a capitalului la Bursa de Valori a Moldovei si la registratorul independent.

Persoanele ce legalizeaza valorile mobiliare pot efectua operatiunile de transmitere a dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare prin introducerea modificarilor in registrul actionarilor, sau prin efectuarea tranzactiilor la bursa.

Conform Regulamentului valorile mobiliare legalizate nu pot fi supuse unei proceduri repetate de legalizare.

MOLDOVA.ORG informeaza: La 11.05.2007 a intrat in vigoare Legea nr. 111 – XVI cu privire la liberalizarea economiei: legalizarea capitalului, amnistierea fiscala si reformarea sistemului de impunere a veniturilor persoanelor juridice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.