Tehnologie / Oamenii au început să „umanizeze” gadgeturile și să vorbească cu ele

PE SCURT 

Oamenii încep să se familiarizeze cu asistenții personali Google Asistent, Siri, Cortana și Bixby și încep din ce în ce mai mult să dea viață obiectelor pe cale le utilizează zilnic. Portalul informațional Techcrunch.com, specializat în tehnologii, business, start-upuri, vă întreabă cum v-ați simți dacă ați personaliza și umaniza automobilele, laptopurile sau alte articole de uz casnic?

PE LUNG

Vrem o singură personalitate fără întreruperi pe toate dispozitivele sau preferăm să construim noi relații cu fiecare dintre aceste lucruri? Vrem ca aceste lucruri să înțeleagă și să fie empatice cu noi? Chiar avem noi nevoie ca aceste lucruri să simtă sau noi avem nevoie doar ca aceste obiecte „să ne accepte”?

Oamenii au un obicei înnăscut de antropomorfizare (n. red. a atribui lucrurilor caractere omenești, a umaniza) a obiectelor din jurul lor, în special a celor care se mișcă, se dezvoltă sau vorbesc cu ei.

Aspiratorul, care a fost odată un instrument simplu, este acum un Roomba cu o personalitate veselă, fără cusur, deoarece scoate sunete atunci când se lovește de alte obiecte. Și în timp ce înlocuirea unui aspirator standard nu este o problemă mare, mulți utilizatori Roomba cer ca aceștia să obțină exact aceiași roboți înapoi de la reparații și să nu fie „uciși” sau dați la piese. Ei privesc aspiratorul aproape ca o parte a familiei.

https://www.facebook.com/news.com.au/videos/2109306229368823/?v=2109306229368823

Instrumentele, pe de altă parte, sunt înlocuibile. Și cu cât un sistem sau o componentă inteligentă este considerată un instrument, cu atât devine mai înlocuibil. În plus, studiile au arătat că oamenii sunt mai predispuși să ierte greșelile dacă sunt făcute de un dispozitiv pe care îl consideră „în viață”. Față de obiectele obișnuite nu se demonstrează indulgență sau alte emoții.

Riscul umanizării obiectelor

Un dispozitiv cu prea multă individualitate poate avea riscuri: unii oameni se pot bucura de un nou prieten digital, dar alții pot fi iritați de instrumentul care încearcă să fie uman.

Prin urmare, designerii asistenților digitali încearcă încă o dată să nu deranjeze utilizatorul și sunt precauți cu privire la utilizarea vocii unui asistent virtual.

De exemplu, Google Home permite utilizatorilor să efectueze apeluri de ieșire, dar să nu le primească.

Asistenții vocali chiar au început să reducă vorbirea. Google și Amazon au redus recent numărul de confirmări pentru comenzi simple, cum ar fi „stinge lumina”. Utilizatorii sunt scutiți să răspundă „ok, stinge lumina” atunci când doresc să doarmă.

Concluzii

Prezența individualității în dispozitiv poate crea un sentiment de apropiere mai mare față de el. Acest lucru poate spori implicarea pe termen lung și, eventual, sporind numărul de servicii. Cu toate acestea, trebuie să știți că este o limită, care, dacă este traversată, ultilizatorul poate să abandoneze complet produsul, pentru ar avea personalitatea prea mare și poate fi enervant. Așa a fost cu Tamagotchi.

Cea mai bună soluție poate fi crearea unui anumit „buton” cu care utilizatorul poate controla gradul de manifestare a dispozitivului său: de la un instrument obișnuit până la cel mai bun prieten.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare