Elevii din România sunt alături de Alexandru Bejan, elevul acuzat de KGB-ul de la Tiraspol de “terorism”

Ieri, Moldova.ORG a publicat un articol despre cazul lui Alexandru Bejan, elev al Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol, care este acuzat de “terorism” de către KGB-ul din regiunea transnistreană. După publicarea articolului, mai mulţi elevi din şcolile din Republica Moldova, dar şi din România şi-au exprimat indignarea faţă de situaţia în care s-a pomenit Alexandru.

Reproducem mai jos mesajul lui Cristea Alin, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Brăila:

“Am aflat cu stupoare pe site-ul dumneavoastră despre povestea lui Alexandru Bejan, elev în clasa a XII-a la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, care a fost acuzat de terorism de către autorităţile separatiste din Transnistria, care a fost răpit de la şcoală şi obligat să scrie un autodenunţ şi să îşi recunoască vina pentru săvârşirea unor acte de terorism.

Am citit declaraţia tânărului şi este mai mult decât revoltător modul în care a fost tratat şi mai ales ameninţarea cu închisoarea pe care trebuie să o suporte zilnic. Tot din ştirea prezentată am aflat despre situaţia similară a mai multor minori din Transnistria. Este un atac fără precedent la demnitatea fiinţei umane prin care se încearcă decredibilizarea şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Este o lovitură extrem de puternică dată şcolii, legislaţiei internaţionale şi, cum am mai spus, fiinţei umane.

Vreau să îmi exprim public, alături de colegii mei din România, sprijinul şi susţinerea pentru elevul Alexandru Bejan. Suntem şocati şi credeţi-ne că nu putem concepe aşa ceva.

Cerem public intervenţia Ministerului Educaţiei din Republica Moldova şi a organizaţiilor internaţionale pentru respectarea drepturilor omului în acest caz. Un elev minor a fost cercetat fără respectarea legislaţiei internaţionale, iar acum suportă zilnic, minut de minut, amenintarea cu ani de puşcărie”
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare