Esențial: 13 mln lei pentru Summit, scade numărul populației și lege împotriva feminicidului în Belgia

Cât internauții au dezbateri de ordin estetic despre noul pavaj de pe strada pietonală, jurnaliștii se întreabă cât a costat acesta și cine l-a făcut. Vezi și alte știri esențiale. 

🎄Ce agent economic a realizat „Pomul Vieții” de pe strada Eugen Doga? Se întreabă jurnaliștii ZDG. În decembrie 2022, Pretura sectorului Râșcani a organizat o procedură de achiziție pentru reabilitarea străzii pietonale, însă aceasta a fost anulată după ce au fost constatate „abateri grave de la prevederile legale”. Potrivit Mihai Furculiță, secretarul interimar al Preturii Râșcani, lucrările de pe strada pietonală au loc în baza unui „contract trilateral între TIKA (Agenția de Cooperare Turcească, n.red.), antreprenor și Primărie”, însă fără să dea numele agentului economic. 

💸Summitul Comunității Politice Europene ne-a costat peste 13 milioane de lei, a declarat azi Ministrul Nicu Popescu. Cei mai mulți bani, circa 7 mln de lei au fost folosite pentru corturile jurnaliștilor, scene, sisteme de sonorizare, wifi, apă și gustări. Acesta a adăugat că inițial pentru eveniment inițial erau rezervate 16 milioane, dar și ca o parte din sumă va fi rambursată de partenerii externi. 

😢Se împlinesc 74 de ani de la al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. Promo-LEX publică istoriile unor magistrați basarabeni împușcați și deportați în perioada ocupației sovietice.  

🤗 Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au salvat azi o persoană de la înălțimea de 50 de metri. Cazul a avut loc în municipiul Chișinău, pe strada Vasile Lupu 28, pe teritoriul unui șantier de construcții. Potrivit informațiilor înregistrate operatorul macarelei s-a simțit rău în timpul efectuării lucrărilor și nu putea să coboare de unul singur. La fața locului imediat au ajuns 4 echipe de salvatori, care s-au urcat pe macaraua cu înălțime de 50 metri și au deblocat cabina.

🏡 Numărul populației e în scădere. Mai exact, de la începutul anului precedent am mai pierdut 52,3 mii de oameni sau 2%. Biroul Național de Statistică a actualizat numărul populației cu reședință obișnuită pentru anul 2023. Cifrele arată că în Republica Moldova locuiau la 1 ianuarie 2023 – 2.512,8 mii persoane. 

🚫 În perioada 6 iulie – 5 septembrie se suspendă traficul rutier pe strada 31 August 1989, tronsonul cuprins între străzile V. Alecsandri și Armenească, în legătură cu executarea lucrărilor de reparație.  

🔻Belgia a adoptat, în premieră, o lege împotriva feminicidului, care va permite reducerea violenței împotriva femeilor. Legea dă definiția legală a feminicidului, dar și stabilește o protecție sporită pentru victimele violenței de gen.
 

 RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

În dimineața acestei zile forțele ruse au atacat Lviv, în vestul Ucrainei, orașul în care s-au refugiat mulți ucraineni din calea războiului. 4 persoane au murit și 37 sunt rănite. Zeci de apartamente, blocuri și alte clădiri au fost afectate, inclusiv un cămin studențesc.  

E posibil ca Ucraina să depășească Rusia în ceea ce ține de unele armamente, cum ar fi tancurile, scrie Bloomberg. Și la alte capitole diferența devine tot mai mică, dar încă semnificativă. Există o diferență majoră dintre numărul de piese de artilerie și sisteme de rachete cu lansare multiplă de tip MLRS deținute de cele două țări de la începutul războiului în Ucraina. Potrivit Bloomberg, citat de Agenstvo, Rusia are acum 1.900 de piese de artilerie grea și 841 de sisteme MLRS, în timp ce Ucraina are 1.100 și, respectiv, 427. 

 📸imaginea zilei 

Pentru a comemora victimele, în fața guvernului au fost instalate câteva vagoane similare cu cele în care au avut loc deportările.  

Sursa foto: https://www.facebook.com/SpinuAndreiMD

 

🍯la desert 

Vineri, pe 7 iulie, la ora 16:00 îți recomandăm să mergi la expoziția artiștilor Vasili Lefter și Tatiana Fiodorova cu nume jucăuș „Sat – Сад”. Fiind tată și fiică, prin această expoziție cei doi artiști încearcă să constituie un dialog construit pe povești care se întrepătrund despre satul moldovenesc, locul omului în natură și lumea în ansamblu. Locație: Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Ne auzim mâine, cu știrile esențiale.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare