3 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 710 cazuri noi de infectare și 20 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

 2852 teste procesate, 710 cazuri confirmate

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cele 710 cazuri de infectare au fost confirmate în urma procesării a 2852 de teste. Din numărul total de cazuri, 6 cazuri sunt de import România-2, Austria, Italia, Turcia și Germania- câte un caz. Din numărul total de cazuri noi, 36 sunt lucrători medicali: medici-13, asistenți medicali- 15, personal auxiliar-8.  Starea de sănătate a persoanelor infectate:  778 – stare gravă, dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 1494 – stare de gravitate medie.

Cehia oferă suport pentru dotarea secțiilor de terapie intensivă a Spitalelor raionale

  • Două spitale raionale vor fi dotate cu paturi multifuncționale conform celor mai înalte standarde, noptiere, precum și sisteme mobile care furnizează energie și permit amplasarea dispozitivelor medicale necesare în apropierea pacientului, grație ajutorului umanitar oferit de Republica Cehă, destinat creșterii capacității de internare urgentă a pacienților în instituțiile medicale raionale. Astfel, secția de terapie intensivă a Spitalului Raional Căușeni va fi dotată cu 11 paturi multifuncționale, iar secția de terapie intensivă a Spitalului Raional Călărași, va fi utilată cu 10 paturi multifuncționale. Valoarea totală a asistenței umanitare se ridică la 390.000 mii euro.

Matricea Covid-19: majoritatea absolută a sectoarelor se confruntă cu o scădere a vânzărilor. Au loc reduceri de personal, reduceri de bugete și amânări de investiții

  • Astăzi, la Guvern a fost prezentat Studiul de impact al pandemiei COVID 19 asupra sectoarelor economice. Matricea COVID-19 a scos în relief probleme specifice sectoarelor economiei naționale, dar vine și cu măsuri preliminare de depășire a crizei. Potrivit datelor statistice oficiale, majoritatea absolută a sectoarelor se confruntă cu o scădere a vânzărilor, contracarate prin reduceri de personal, amânarea de investiții, reducerea bugetelor pentru marketing și promovare. Matricea presupune trei tipuri de acțiuni necesar de implementat în vederea susținerii unui echilibru economic. Prima măsură presupune optimizarea cadrului normativ care include 14 măsuri cu un impact economic major și care vor aduce încasări la buget în sumă de cca 57,5 milioane lei. Astfel se propune digitalizarea economiei, simplificarea autorizațiilor în construcții, certificate de export, etc. A doua măsură prevede ajustări la regimul de impozitare. Experții au inclus aici propuneri care vizează eliminarea distorsiunilor din lanțul valoric în agricultură, reducerea economiei tenebre, facilități la angajarea tinerilor. Ultimul set ține de stimulente economice și cuprinde 17 măsuri. Acestea vizează oferirea unui volum mai mare de garanții de stat, impulsionarea programului Prima Casă, subvenții agricole, sisteme de irigare ș.a.

206 elevi și 299 de profesori,  testați pozitiv cu COVID-19

  • Conform ultimelor date actualizate, la 2 octombrie, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 206, iar 3293 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 299 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 188 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 64 de persoane, iar alte 44 se află în autoizolare. 10 instituții de învățământ activează la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 138 de clase, a anunțat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. În învățământul profesional tehnic, în perioada 26-30 octombrie, au fost înregistrați 24 elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 13 – cadre didactice și un  angajat auxiliar. De asemenea, 12 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare. În învățământul superior, în perioada 26-30 octombrie avem 17 studenți testați pozitiv cu Covid-19, iar 52 de studenți se află în autoizolare. 11 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 9. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 15 persoane. Din numărul total de 1398 de instituții de educație timpurie, și-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1301 instituții de învățământ. În prezent, 7 instituții și 30 grupe de copii se află în carantină. Copii confirmați pozitiv cu virusul COVID-19 sunt 6, iar alți 872 de copii se află în autoizolare. 84 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 90 de cadre didactice. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 37 de persoane, iar alte 103 se află în autoizolare.

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. R.Moldova nu se află pe listă

  • Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din aceste țări trebuie să intre în carantină. Conform deciziei, care intră în vigoare astăzi, R. Moldova nu se află pe listă. Decizia se referă la cetățenii români care se află pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv persoanele cu dublă/multiple cetățenii, dintre care una română. Aceasta însă nu se referă la cetățenii străini, care se află pe teritoriul Republicii Moldova, Persoanele care vin din  țările cu risc epidemiologic ridicat și stau în România mai puțin de 3 zile pot evita carantina, dacă au un test COVID negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare