Connect with us

Social

27 de copii bolnavi şi cu suspecţie de rujeolă

Publicat

pe

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a informat că, la 9 august a fost înregistrat un nou caz de boală, suspect la rujeolă, la un copil născut în anul 2006, din localitatea Beșghioz, raionul Ciadîr-Lunga, cazul fiind depistat activ.

Alte șase cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în satul Cairaclia raionul Taraclia. Copiii născuţi între anii 2008-2017 au manifestat febră 38-40 0C, conjunctivită, erupții cutanate. În prezent, aceştia se află sub supravegherea medicului infecționist și primesc tratamentul corespunzător, în condiţii de staţionar.

Niciun copil dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) menţionează că doar 3 dintre cei 27 de copii bolnavi şi cu suspecţie la boală au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a fi protejat de această infecţie.

Precizăm că focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni de către o confesiune religioasă. În total, inițial au fost implicați 20 de copii: 8 din localitatea Beșghioz, câte 4 din satele Copciac și Cazaclia din raionul Ciadîr-Lunga, un caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 în raionul Ungheni.

Premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă confirmat pe teritoriul Republicii Moldova și a evita extinderea bolii.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează repetat populația, că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau etnie nu ne protejează de a contracta boala.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

La Bulboaca se desfăşoară exerciţiul „Scutul Păcii 2019”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Exerciţiul „Scutul Păcii 2019” se desfăşoară, în perioada 16 – 20 iunie, la Centrul Militar de Instruire al Armatei Naţionale de instruire militară de la Bulboaca.

La antrenamente participă peste 400 de militari ai Armatei Naționale din brigăzile „Moldova”, „Ştefan cel Mare”, „Dacia”, Batalionul 22 de menținere a păcii și un pluton format din 30 de militari ai Armatei României.

PE LUNG

Potrivit comandantului exercițiului, colonel Ruslan Cojocaru, exerciţiul este executat pe baza unui scenariu fictiv, care cuprinde tactici, tehnici și proceduri caracteristice teatrelor de operații actuale, și are drept scop îndeplinirea obiectivelor de instrucție specifice misiunilor de stabilitate și sprijin pentru menținerea păcii.

„Militarii Armatei Naţionale s-au pregătit pentru aceste verificări de foarte mult timp – aproximativ 2 luni – au investit experienţa acumulată în teatrele de operaţii şi la poligoanele de instrucţie din ţară. Îmi exprim convingerea că experţii evaluatori, veniţi în Republica Moldova pentru verificarea subunităţilor Armatei Naţionale, vor da o notă bună militarilor noştri şi le vor aprecia abilităţile şi pregătirea profesională”, a spus ministrul Pavel Voicu.

De notat că „Scutul Păcii 2019” este organizat şi cu scopul de a verifica subunităţile Armatei Naţionale în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (CCO).

În acest an, sunt evaluate două companii de infanterie motorizată din cadrul Brigăzilor de infanterie motorizată „Moldova” şi „Dacia” de către 71 de evaluatori internaţionali din 22 de ţări: Norvegia, Azerbaidjan, Germania, Moldova, România, Georgia,Ucraina, Austria, Finlanda, Spania, Bosnia și Herțegovina, Croaţia, Franţa, Austria, Marea Britanie, Qatar, Italia, Canada, SUA, Macedonia de Nord, Suedia și Iordania.

Conceptul capabilităţilor operaţionale (Operational Concept Capability – OCC) este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, care are ca scop implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate. OCC oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.

Certificarea OCC este o condiţie obligatorie pentru participarea Armatei Naţionale în misiuni de menținere a păcii, inclusiv KFOR din Kosovo. Până la ora actuală, Republica Moldova a detaşat în operaţiunea respectivă 11 contingente.

Armata Naţională a aderat la OCC în 2007.

Pentru prima dată, în 2012, o companie de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi grupa de genişti din componenţa Batalionului Geniu „Codru” au fost certificate să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional conform OCC.

Citește mai departe

Social

A început reconstrucția Parcului „Alunelul” din Chișinău

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi au fost dat start lucrărilor de reconstrucție a Parcului „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. Prima etapă de reconstrucție a parcului va dura 60 de zile. În această perioadă vor fi efectuate lucrări de amenajare a aleilor și a pistelor pentru bicicliști.

Conform proiectului, aleile principale vor fi pavate, iar celelalte vor fi asfaltate.

PE LUNG

De asemenea, va fi renovată intrarea în parc, vor fi instalate borduri noi, iar pe întreg perimetrul parcului va fi amenajată o centură, prevăzută pentru persoanele care practică sportul și bicicliști.

Săptămâna viitoare vor începe și lucrările pentru amenajarea noului grup sanitar. În parcul „Alunelul” va fi primul WC modern, din cele 8 pe care le renovează municipalitatea în anul curent în Chișinău.

La etapa a II-a de lucrări urmează a fi instalat iluminatul public și cel decorativ, precum și mobilierul urban, iar la final este planificată amenajarea scenei pentru concerte. Tot în cadrul lucrărilor de reconstrucție a parcului urmează a fi amenajat un stadion de minifotbal.

Costul lucrărilor de reconstrucție a parcului „Alunelul” este de 4, 6 milioane de lei.

Citește mai departe

Social

Igor Dodon despre blocul surpat la Otaci: Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze care au dus la prăbușire

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon, care s-a deplasat în această dimineața la Otaci, a anunțat că, potrivit estimărilor prealabile, au fost câteva cauze care au provocat prăbușirea parțială a clădirii cu 9 etaje de la Otaci.

Potrivit șefului statului, este vorba despre darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului – demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. Potrivit afirmațiilor reprezentanților Direcției Situații de Urgență, cel mai probabil, blocul va fi demolat.

PE LUNG

Șeful statului a precizat că locatarii au fost evacuați la timp de către autoritățile locale, înainte de prăbușire, fiindcă pe pereții clădirii au apărut crăpături vizibile. În total, în bloc sunt 36 de apartamente, au fost evacuate 18 familii – 51 de persoane, inclusiv 11 copii. Cu părere de bine, nimeni nu a avut de suferit.

La momentul dat, sarcina primordială a autorităților locale și a celor centrale este plasarea temporară a locatarilor evacuați și identificarea noilor locuințe. O parte din ei se află la rude, ceilalți au fost cazați în instituții sociale.

„Statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. În acest scop, examinăm diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente”, a spus Igor Dodon.

De asemenea, președintele Dodon a optat pentru efectuarea unei inspecții a blocurilor cu multe etaje, de aceeași serie, în toate localitățile Republicii Moldova. Potrivit oficialului, direcțiile pentru situații de urgență și autoritățile locale trebuie să se ocupe de aceasta în regim de urgență.

Citiți și: Celulă de criză la Otaci, unde s-a surpat o parte dintr-un bloc cu 9 etaje. Salvatorii vor pregăti terenul pentru demolare

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Oficiale5 ore în urmă

Se caută Șef al IGP pentru 5 ani. MAI a anunțat condițiile

PE SCURT Ministerul Afacerilor Interne anunță vacantă funcţia de Şef al Inspectoratului General al Poliţiei, după ce Gheorghe Cavcaliuc și-a dat...

Social5 ore în urmă

La Bulboaca se desfăşoară exerciţiul „Scutul Păcii 2019”

PE SCURT Exerciţiul „Scutul Păcii 2019” se desfăşoară, în perioada 16 – 20 iunie, la Centrul Militar de Instruire al...

Social6 ore în urmă

A început reconstrucția Parcului „Alunelul” din Chișinău

PE SCURT Astăzi au fost dat start lucrărilor de reconstrucție a Parcului „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei. Prima etapă...

Politică7 ore în urmă

Igor Dodon: Îndemn pe ceilalți membri ai Curții Constituționale să ia exemplu de la ex-președintele Mihai Poalelungi

PE SCURT „Îndemn pe ceilalți membri ai Curții Constituționale sa ia exemplu de la ex-președintele Mihai Poalelungi”. Astfel a comentat...

Lifestyle7 ore în urmă

Cele mai frumoase inele de logodnă – sfaturi utile

Mult mai mult decât un inel de purtat pe deget zi de zi, inelul de logodnă este simbolul unui angajament...

Politică8 ore în urmă

Important! Președintele Curții Constituționale și-a dat DEMISIA

PE SCURT Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia. „Astăzi, 20 iunie 2019, dl Mihai Poalelungi și-a dat demisia...

Politică8 ore în urmă

Demiteri din funcții ai mai multor conducători de instituții publice

PE SCURT Guvernul a aprobat o serie de demiteri din funcții ai mai multor conducători de instituții publice, în baza...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 luni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com