24 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1215 cazuri noi de infectare. România va dona Moldovei o parte din vaccinurile anti-COVID

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

România va dona Moldovei o parte din vaccinurile antiCOVID-19, pe care le va primi de la Uniunea Europeană

  • România va dona Moldovei o parte din vaccinurile anticCOVID-19, pe care le va primi de la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de senatorul Viorel Badea, președintele PNL Diaspora. „Așa cum am anunțat zilele trecute, în drumul spre Basarabia i-am făcut o vizită și bunului meu prieten, Nelu Tătaru, ministrul sănătății. Discutând despre proiectele comune din domeniul sănătății care vor lega cele doua maluri ale Prutului, dl. ministru m-a rugat să transmit basarabenilor o veste bună. Așa cum știți, Uniunea Europeană a contractat o primă tranșă de 30 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, România urmând sa beneficieze de 4% din totalul acestor doze. Din cantitatea care revine țării noastre, guvernul liberal a decis să doneze o parte Basarabiei. Numai împreună, uniți, putem trece peste această provocare !”, a scris senatorul pe Facebook.

MĂR: Etichetarea domeniului HoReCa drept un focar de COVID nu corespunde realității

  • Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) și-a exprimat îngrijorarea că, în urma controalelor inopinate, care au avut loc în weekend, atât autoritățile, cât și unele surse mass-media au utilizat generalizări și au etichetat domeniul HoReCa drept un focar de COVID. Fapt ce nu corespunde realității. „Aceste declarații nu fac decât să știrbească imaginea domeniului în care activăm și să descurajeze, atât agenții economici și angajații, care încearcă să facă față acestei crize fără precedent, cât și oaspeții localurilor”, se arată în mesajul asociației. MĂR a reiterat că unul din principiile de bază ale activității HoReCa este respectarea cu strictețe a măsurilor sanitare. Domeniul HoReCa este subiectul controalelor permanente, realizate de către instituțiile responsabile. Respectiv, localurile sunt în primul rând interesate de respectarea măsurilor de siguranță, pentru a-și putea desfășura în continuare activitatea.

Maestrul Nicolae Botgros, externat din spital

  • Maestrul Nicolae Botgros, confirmat pozitiv cu infecția COVID-19 acum circa o lună, a fost externat din spital. „Sunt acasă de două zile și încerc să mă recuperez. Vreau să vă spun că recuperarea este mult mai complicată decât tratamentul pe care l-am avut eu, pentru că am stat în reanimare aproape trei săptămâni. Fac pași prin casă ca copiii, încep a vorbi și mă comport ca copiii, dar sper să ajung la normalitate. Vreau să mulțumesc din suflet medicilor, pentru că doar ei știu cum muncesc în această perioadă. Le sunt recunoscător că m-au ajutat să mă vindec, pentru că era foarte puțină speranță că voi mai fi în viață”, a menționat pentru jurnaliștii Agora, Nicolae Botgros.

Chișinău: Un birou de avocați atacă în judecată decizia prin care s-a instituit obligația de purtare a măștilor în spațiul public deschis 

  • Un birou de avocați atacă în judecată decizia Comisiei municipale Extraordinare pentru Sănătate Publică din 20 noiembrie prin care s-a instituit obligația de purtare a măștilor în spațiul public deschis. „In primul rând prin această măsură se încalcă grav dreptul constituțional la liberă circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament (conform Deciziei Curții Constituționale nr 18 din 23.06.2020). Mai apoi, prin aceasta Hotărâre nu se urmărește lupta cu răspândirea COVID, din simplu motiv ca in viziunea Comsiei, oamenii pot purta orice fel de măști (cârpe), important e ca sa aibă ceva peste gură”, menționează avocatul Iulian Rusanovschi. Potrivit lui, asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă și vădesc tendințele autoritare ale membrilor Comisiei, tendințe care trebuie oprite prin revocarea Hotărârii de către instanța de judecată competentă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.