24 martie – Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

Anual, la 24 martie este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, consemnând astfel data descoperirii de către doctorul Robert Koch a agentului cauzal al bolii – bacilul Koch. Campania mondială din anul curent se desfăşoară sub genericul: „Să ne unim pentru a stopa tuberculoza”.

Tuberculoza (TBC) este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial.

Potrivit statisticelor, la nivel global în 2014 au fost depistate 9,6 milioane de cazuri noi de tuberculoză și peste 1,5 milioane de decese cauzate de această boală. De notat că 1 milion de cazuri noi de tuberculoză și peste 140 000 de decese sunt în rândul copiilor.

În Republica Moldova, incidenţa globală prin tuberculoză a depăşit de circa 3 ori în 2014, media înregistrată în Regiunea Europeană a OMS. În anul 2014 incidenţa a constituit – 99,7 cazuri la 100 mii de populaţie, comparativ cu 92,4 cazuri la 100 mii de populaţie în anul 2013.

Severitatea epidemiei tuberculozei în Republica Moldova este condiţionată de diversitatea problemelor socio-economice cu care se confruntă pacienţii şi familiile acestora.

Principalele necesităţi ale pacienţilor cu tuberculoză sunt legate de asigurarea asistenţei medicale, suportul social şi psihologic necesar încheierii cu succes a tratamentului.

Accesul real la servicii medicale al persoanelor din grupul cu risc şi vigilenţă sporită pentru tuberculoză este departe de a fi suficient din cauza multiplelor constrângeri socio-economice, culturale şi implicării comunitare reduse.

Tuberculoza este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.

O persoană cu TBC activ prezintă anumite simptome — tuse, febră, transpirații nocturne, scădere în greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, până la două treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.