21 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 547 cazuri noi de infectare și opt decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

547 cazuri noi de infectare și opt decese

547 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 6 cazuri sunt de import – Croația, Dubai, Franța, Germania, Italia, Turcia. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2761 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 32484 cazuri.

Din numărul noilor cazuri, 26 sunt lucrători medicali: medici-8,  asistenți medicali- 17, personal auxiliar-1.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că 534 de persoane sunt în stare gravă, dintre care 35 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. Alte 262 persoane au fost tratate și externate. În total, 22 673 persoane au fost vindecate de COVID-19.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor opt decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 929.

O gravidă cu COVID-19, operată. Medicii au salvat copilul născut la 31 de săptămâni

O femeie însărcinată care s-a infectat cu COVID-19, în formă gravă, a născut prematur prin cezariană. Ea a fost de patru ori conectată la aparatele de respirație asistată. Prima dată s-a întâmplat în timpul operației de cezariană. Medicii au făcut aproape imposibilul și au salvat băiețelul, născut la 31 luni.   Cazul a fost relatat de ministra Viorica Dumbrăveanu.

„Din primele zile de concediu de maternitate, Natalia s-a infectat cu COVID-19, formă gravă, fiind internată de urgență la IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Sunt 5 săptămâni de spitalizare, în care Natalia luptă pentru fiecare gură de oxigen. De patru ori a fost conectată la aparatele de respirație asistată. Prima dată s-a întâmplat în timpul operației de cezariană. Medicii au făcut aproape imposibilul pentru a-i salva băiețelul, care s-a născut prematur, la 31 de săptămâni.

Nichita este perfect sănătos, fiind internat la Institutul Mamei și Copilului, acesta cântărește 2 kilograme și 450 de grame și în scurt timp EROUL urmează să fie externat”, a relatat ministra. Cu ajutorul medicilor mămica în curând va merge acasă. A trecut cu bine peste infecție, însă urmează o perioadă de reabilitare. „Medicii sunt îngerii mei păzitori”, i-a spus Natalia ministrei.

„Sunt gata să risc cu sănătatea”, Igor Dodon se oferă să testeze vaccinul anti-COVID din Rusia

Aflat la un sanatoriu de lângă Moscova, președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că este gata să fie primul moldovean căruia i se va administra vaccinul anti-COVID din Rusia.

„Am discutat cu colegii de aici, ei au elaborat un vaccin care este în procedura de testare. Am văzut scepticismul la mai mulți moldoveni, inclusiv în rândul unor oficiali, referitor la vaccinul din Rusia. Federația Rusă acum administrează vaccinul doar în interiorul țării, dar când va accepta să fie administrat și în afara țării – eu sunt gata să mă ofer ca primul dintre moldoveni care va testa acest vaccin. Sunt gata să risc cu sănătatea, dacă va fi necesar. Pentru ca acest vaccin să ajungă cât mai repede în R. Moldova…Sper ca acest lucru să se întâmple în următoarele săptămâni”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Expert: Am trecut de 400 de cazuri zilnice în ultimele 7 zile

„Am înregistrat 407 cazuri în mediu pe zi pentru ultimele 7 zile. Luna aceasta Moldova va bate toate recordurile posibile pe tărâmul COVID-19”, arată expertul economic Veaceslav Ioniță.

Totodată, el constată cu „cu 626 de cazuri noi înregistrate într-o singură zi Moldova a reușit performanța de a fi pe locul 7 în lume alături de alte țări din America Latină și Asia”.  Potrivit lui, numărul cazurilor noi pe data de 19 august a fost de 4,4 ori mai mare decât media globală și de 3,4 ori mai mult decât în țara vecină Ucraina. „Măcar undeva suntem printre primii”, mai arată Ioniță.

OMS și USAID au transmis ANSP 13 autoclave pentru deșeurile infecțioase

13 autoclave pentru asigurarea regulilor de biosecuritate în contextul gestionării deșeurilor infecțioase au fost procurate și livrate Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, parte a asistenței umanitare în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19.

Autoclavul este un echipament de decontaminare/sterilizare utilizat în activitatea de laborator.Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova a menționat în cadrul evenimentului de predare: „Decontaminarea și sterilizarea echipamentelor și instrumentelor de laborator este foarte importantă pentru funcționarea optimă a acestora. Autoclavele utilizate cu eficiență maximă, livrate grație contribuției USAID, vor garanta menținerea condițiilor de siguranță pentru lucrătorii din laboratoare, a cerințelor de biosecuritate și performanțelor în laboratoarele din țară”.

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare