15 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 652 cazuri noi de infectare și 16 decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

652 cazuri noi de infectare

  • 652 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2779 de teste. Astfel bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 65 076 cazuri.

Despre cum Ministerul Sănătății ascunde datele despre decesele înregistrate în rândul personalului medical

  • Ex-ministra Sănătății Ala Nemerenco susține că cifra de 42 lucrători medicali decedați la datorie „nici pe departe nu este cea reală”. „La 12 octombrie, în comunicatul de presă al ministerului este notat un deces incognito cu #1472 „Femeie de 80 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 06 octombrie, la SCM „Arh. Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, cardiopatie ischemică. Fără nicio specificare că ar fi lucrător medical. De fapt este vorba despre Maria Andoni, de profesie medic terapeut care a dedicat 60 de ani din viață medicinei”. scrie fosta ministră pe contul său  de Facebook. Ala Nemerenco  precizează că Maria Andoni a lucrat ca terapeut în AMT Botanica, după pensionare (din 1997) – ca asistentă medicală la Liceul Teoretic „Petru Movilă” din Chișinău, neîntrerupt până pe 02.10.2020 când s-a îmbolnăvit. „Ministerul nu consideră necesar să fie menționată ca lucrător medical chiar dacă certificatul dumneaei de concediul medical este finisat cu inscripția „deces” la 11.10.2020 în urma complicațiilor COVID19.De ce procedati așa? Ca să îmbunătățiți statisticile? E vorba de memoria unui lucrător medical răpus la datorie. Faceți vă rog corectările de rigoare – în spatele #1472 este un medic și oferiți-i ultimul respect”, a adăugat ea.

Ministrul Educației: părinți infectați înseamnă o mare probabilitate de a avea copii infectați

  • Ministrul Educației, Igor Șarov, a venit cu o reacție după sărbătorirea Hramului orașului Chișinău, când în centrul capitalei multe persoane nu au păstrat mască și nu au păstrat distanța socială. „Vreau însă să insist asupra obligației fiecăruia de a se proteja și de a-i proteja pe cei din jur. În contextul pandemiei, vreau să reamintesc importanța părinților în viața școlii: părinți infectați înseamnă o mare probabilitate de a avea copii infectați, iar asta duce la instituții de învățământ închise sau luarea deciziei neplăcute de a purta masca pe tot parcursul zilei la școală, ceea ce produce, evident, un disconfort”, a menționat ministrul. Mai mult, Igor Șarov a  îndemnat autoritățile locale să nu practice duble standarde: „pe de-o parte să ia măsuri drastice în școli (care pot fi înțelese și care trebuie respectate), iar pe de alta, să organizeze evenimente cultural-distractive, care sunt foarte greu de monitorizat din punctul de vedere al prevenției”.

Transformă spălatul mâinilor într-un obicei și contribuie la prevenirea bolilor

  • Anual, la data de 15 octombrie este marcată Ziua Internațională a Spălatului pe mâini. În acest an, mesajul zilei este „Igiena mâinilor pentru toți” prin care se face apel către întreaga societate pentru a face igiena mâinilor o realitate pentru toți, în special în contextul pandemiei COVID-19, care poate fi controlată inclusiv prin această metodă simplă și elementară a igienei personale. Ministerul Sănătății precizează că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%. De asemenea, această procedură simplă poate reduce bolile diareice cu 30% – 48%. În Republica Moldova, conform studiului viziunilor comportamentale privind COVID-19, peste 90% din populația adultă susține că a respectat una din  principalele măsuri de prevenire a infecției: spălarea mâinilor cu săpun timp de 20 de secunde.
  • Director adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică: Cele mai multe cazuri se înregistrează pe grupul de vârstă 50-59 de aniIon Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică,  susține că cele mai multe cazuri se înregistrează pe grupul de vârstă 50-59 de ani, circa 20,6% din totalul de cazuri, iar decese atribuite acestui grup de vârstă sunt aproape 16%. Pe când, la următoare grupă de vârstă, de 60-69 de ani, avem de fapt un salt al mortalității. „După numărul de cazuri de infectare nu este o diferență foarte mare, doar cu mai puțin cu un punct procentual, adică 19,5% din totalul de cazuri de COVID-19. Pe când, avem 580 de decese în această grupă de vârstă sau peste 38% din toate decesele înregistrate din cauza COVID-19”, a menționat Ion Șalaru la la dezbaterile publice, organizate de HelpAge International Moldova, transmite IPN. Potrivit lui, aceste cifre îndreptățesc acțiunile, recomandările, care sunt instituite pentru persoanele din această categorie de vârstă. Vicedirectorul ANSP mai spune că Organizația Mondială a Sănătății recomandă măsuri de prevenire specifice sau mai pronunțate pentru persoanele trecute de 60 de ani. Și aceasta pentru că probabilitatea apariției unor forme mai severe de COVID-19 este mult mai mare. „Din acest considerent, există adresarea specială a sistemului de sănătate pentru persoanele mai în vârstă de 60 de ani. Nu numai că ele sunt mai vulnerabile, nu numai că mortalitatea este mult mai mare pentru această categorie de vârstă, dar persistă și faptul că practic fiecare persoană de această vârstă necesită spitalizare. Și costurile pentru spitalizare, le cunoașteți și dumneavoastră, sunt destul de mari”, a explicat Ion Șalaru.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare