10% din 1 069 de vameşi supuși atestării NU corespund funcției deținute

10% din 1069 de angajați ai Serviciului Vamal supuși atestării nu corespund funcției deținute. Rezultatele atestării au fost prezentate joi, 8 septembrie, în cadrul unei ședințe de totalizare a Comisiei de atestare, special instituite în acest sens.

În componența Comisiei au fost incluși reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai Sindicatelor Serviciului Vamal.

Deciziile finale ale Comisiei de atestare au fost adoptate în urma examinării criteriilor de eligibilitate stabilite în fișa de atestare cum ar fi: corespunderea cu cerințele pentru funcția exercitată, respectarea disciplinei de muncă, dar și prestația  în cadrul interviului.

Rezultatele atestării per sistem au relevat o pregătire insuficientă în cazul mai multor colaboratori, determinată de cunoașterea superficială a legislației vamale în vigoare și a procedurilor specifice de lucru, precum și un nivel scăzut al competențelor profesionale.

Totodată, în urma atestării, au fost identificați și o serie de angajați care dispun de un nivel înalt de profesionalism, aceștia urmând a fi avansați în funcție și în grad.

În acest context, directorul Vămii, Vitalie Vrabie, a declarat că procedura dată va fi efectuată sistematic, astfel încât promovările în funcție să fie fundamentate de performanțele înregistrate.

Eficientizarea activității sistemului vamal poate fi obținută doar prin sporirea capacităților profesionale ale colaboratorilor, precum și prin promovarea integrității în rândul acestora”, a mai menționat Vitalie Vrabie.

Întreg procesul de atestare a fost monitorizat și de către Înaltul Consilier UE, Rosario de Blasio, care a apreciat procedura ca fiind una transparentă și obiectivă, susținând, în acest sens, inițiativa conducerii instituției de a o organiza permanent.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.