😂 nu mai e la modă. Trei semne că ești bătrân, conform generației Z

Ai blugi skinny în garderobă? Cărarea ta din păr este laterală și niciodată pe centru? Folosești emoji-ul 😂? Dacă ai răspuns la cel puțin una dintre aceste întrebări cu „da” înseamnă că ești demodat, potrivit tinerilor din Generația Z.  

Specialiștii spun că Generația Z vrea să se afirme mai creativ în comparație cu generația precedentă – Milenialii – care folosesc emoji-ul 😂 literalmente. Ce emoji pentru a exprima râsul sunt acum la modă și cum a ajuns cărarea pe centru să fie populară printre tineri, citește în textul de mai jos. 

 

În ultimele săptămâni, două generații „crescute cu internet” au avut dezbateri pe TikTokMilenialii și Generația Z. Semnele culturii milenare sunt acum considerate neclare de către reprezentanții Gen Z. 

Blugii skinny sunt demodați în viziunea Generației Z și verdictul pentru ei sunt „puneți-i pe foc”. 

@momohkdSkinny jeans just aren’t for me but to each their own. #momostyleme #fashion #TodayILearned #skinnyjeans #diy♬ Brace Yourself – zenorachi

Adolescenții de pe TikTok spun că cărarea din păr laterală „este moartă”, adică este demodată, iar cărarea pe centru este cool.

Dar cărările din păr laterale au devenit „învechite” din vara trecută. Utilizatorul de TikTok @Lady-Gleep a povestit într-un video că „nu cred că există vreo persoană care să arate mai bine cu cărarea din păr laterală decât cu cărarea pe mijloc”. Tânăra a cerut ulterior utilizatorilor care au cărarea laterală să o facă pe mijloc pentru a demonstra că „cărarea pe mijloc este mult mai supremă” și așa început #MiddlePartChallenge. 

@missladygleepWhen I don’t have bangs I rock the middle part I swear #BeautyTutorial #fyp #middlepart♬ Middle part baddies – lady gleep

Generația Z au sperat să convingă milenialii că cărarea pe mijloc este cea mai bună, însă cei din urmă s-au opus acestui trend, ținându-se încă mai mult de principiile lor. Milenialii nu înțeleg cum tinerii din Generația Z pot mânca pernuțe cu detergent și acest trend a devenit popular, scrie TheCut. 

 

Emoji-ul „mă tăvălesc de râs”, la fel, este demodat 

 

Și nu ultimul element care-i fac bătrâni pe mileniali potrivit celor din Generația Z este emoticonul „râs cu lacrimi”. 

„Ce este în neregulă cu emojiul care râde [?]”, a întrebat un utilizator într-un comentariu pe TikTok. Altul a răspuns: „este atât de vechi”. Într-un alt videoclip, o femeie spune că a renunțat la utilizarea acestui emoticon după ce așa a învățat-o copiii să facă. Și unul dintre comentarii a fost: „Ca un adolescent de 15 ani, îți zic că ar trebui să folosești acel emoji, pentru noi noi cu siguranță nu-l vom folosi. Pentru mulți din Generația Z, emoji-ul 💀 a devenit un înlocuitor popular pentru a transmite râsul. Este versiunea vizuală a expresiei „mor de râs”, ceea ce înseamnă că ceva este foarte amuzant. Alte alternative acceptabile: 😭 sau doar scrierea „lol” (râzând cu voce tare) sau „lmao”. 

Un emoji similar, numit „te tăvălești de râs” (🤣), la fel, nu mai este la modă. „Fața cu lacrimi de bucurie”, denumirea oficială a emojiului care râde, este în prezent cel mai folosit emoji pe Emojitracker, un site web care arată utilizarea emoji-urilor în timp real pe Twitter. A fost în fruntea listei Emojipedia cu cele mai utilizate emoji-uri pe Twitter în 2020.

„Dacă indici râsul digital de ani și ani în același mod, începe să se simtă nesincer… Hiperbola se uzează prin utilizarea continuă”, a spus Gretchen McCulloch, lingvist și autoare a cărții „Pentru că Internetul: înțelegerea noilor reguli ale limbajului”. De aceea, Gen Z poate căuta modalități noi de a semnala că râd.

Anecdotic, generațiile mai în vârstă au tendința de a folosi emoji-urile în mod literalmente, în timp ce tinerii devin mai creativi, a declarat Jeremy Burge, directorul departamentului „emoji” al Emojipedia, un site de dicționar emojiEmojipedia a scris recent o postare pe blog care spunea: „Este o înțelepciune obișnuită pe TikTok că emojiul râs cu lacrimi” este pentru boomers (generația născută între 1946-1964), scrie CNN. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.