Victoria Morozov vorbește despre voluntariat și ce beneficii pe termen lung îți poate aduce acesta

Mă întreb oare, în ce se măsoară normalitatea și de ce profesionalismul încă nu este egalat cu voluntariatul? De ce oamenii din întreaga lume continuie să-l practice de secole, necondiționat?

Voluntariatul este vital pentru persoanele nevoiașe și comunitatea în care trăim. Sunt multe beneficii valoroase pentru oricine face voluntariat. O activitate voluntară aleasă de tine poate reduce stresul, depresia, oferă un sentiment de utilitate, noi prieteni, ne ajută să cunoaștem comunitatea în care trăim, dezvoltă abilități și oferă avantaje în carieră.

Voluntariatul este creativitate, motivație și viziune. A fi voluntar e un mod diferit de a ne explora interesele și pasiunile. Munca voluntară devine o soluție energizantă, o evadare din rutina angajamentelor față de job, școală sau familie.

Timpul este o resursă care trebuie administrată cu grijă. Tu-l poți dărui cum consideri de cuviință, fie, îți aduci aportul la îngrijirea animalelor sau spațiilor verzi, fie promovezi legi sau servești oamenii străzii, ceea ce contează este cîtă dragoste oferi în ceea ce faci.

Voluntariatul are un efect extraordinar de benefic și pentru stat, are rezultate tangibile asupra mediului economic. Acesta reduce cheltuielile statului, compensează deficitul de buget, ba chiar are efect asupra descreșterii infracțiunilor.

În societatea moldovenească domeniul social, îndeosebi voluntariatul deseori este asociat cu venituri mici, puține oportunități reale, îngrijirea bătrânilor și copiilor, profit pentru altcineva, ba chiar pierdere de timp.

Și pentru mine a fost o provocare aparent imposibilă de a combina voluntariatul, dorința de a călători și de a aduce o contribuție pozitivă în societate cu viața mea profesională. Paradoxal, dar anume voluntariatul a reușit să îmbine armonios visele, cariera și să-mi creeze oportunități de a-mi asuma anumite angajamente civice. Voluntariatul te lasă să-ți dezvolți liber ideile, să creezi, să experimentezi cu propria-ți personalitate, să deschizi orizonturi care te dezvoltă ca cetățean responsabil în cadrul unei societăți.

La moment suntem privilegiați pentru că avem și o lege a voluntariarului care stabilește o serie de beneficii pentru persoanele care practică voluntariatul, spre ex:

  • la angajarea în câmpul muncii, activitatea de voluntariat este considerată de angajator ca experiență de muncă
  • voluntarii beneficiază de facilități la înmatricularea în instituțiile de învățământ superior, la oferirea de burse sau la cazarea în căminele studențești
  • voluntariatul este considerat drept „vechime în muncă” dacă voluntarul a activat în același domeniu cu specialitatea deținută, fapt confirmat prin carnet de voluntar, certificatul nominal și contractul de voluntariat
  • instituțiile de învățământ superior acordă anual 5 credite de studiu pentru stagiile de practică voluntarilor în domeniile conexe cu specialitatea la care învață
  • voluntariatul prestat de studenţi în scopul dezvoltării aptitudinilor şi formării experienţei profesionale, confirmat prin carnetul de voluntar, certificatul nominal şi contractul de voluntariat, va fi considerat practică de iniţiere sau practică de licenţă daca s-au confirmat cel puţin 40 de ore;
  • voluntarilor, cetăţeni străini, li se va facilita obţinerea vizei de intrare în Republica Moldova şi a vizei de reşedinţă pe durata desfăşurării activităţii de voluntariat.

Pentru mai multe detalii puteți accesa Legea voluntariat. Iată și analiza cost-beneficiu a proiectului de lege cu privire la voluntariat.

Sunt pasionată de voluntariat. Acesta a devenit un stil de viață, și, sunt mîndră să fac parte din marea familie a VOLUNTARILOR lumii. Eu servesc copiii vulnerabili și nimic altceva nu mă face mai fericită decât atunci cînd aceștia sunt fericiți, sătui, la călduț, alături de părinți, zâmbind.

Hai în Gașca Voluntarilor! Noi avem nevoie de tine!

Victoria Morozov

Fondatoarea și Directoarea a 2 organizații în Marea Britanie, dar care activează în Republica Moldova:  “The Moldova Project” și “Volunteering Moldova”. În ultimii 10 ani a găzduit peste 1000 de voluntari internaționali în RM.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.