Connect with us

Social

Victimele deportărilor staliniste, comemorate la Chișinău. Ce acțiuni a prevăzut Guvernul

Publicat

pe

Generațiile actuale nu trebuie să uite cine și cum a organizat deportările, care au transformat în calvar viețile a mii de moldoveni. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

”Un sfert de oră, atât au avut cei peste 18 mii de oameni deportați în noaptea spre 13 iunie 1941 din Moldova ca să-și strângă viața într-o legătură și să ajungă pe drumul pribegiei. Mulți au pierit în drum spre Siberia. Mulți s-au pierdut prin stepele Kazahstanului. Puțini au revenit. Nu vom uita niciodată cine și cum a organizat această monstruozitate”, a scris Andrian Candu pe Facebook.

Totodată, victimele celui de-al doilea mare val de deportări vor fi comemorate în data de 6 iulie. Cu această ocazie, Guvernul de la Chişinău a dispus organizarea mai multor evenimente speciale.

Ministerul Culturii, în comun cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu asociațiile reprezentative, “vor identifica problemele cu care se confruntă victimele represiunilor politice, vor examina posibilitatea acordării unor facilități sociale suplimentare și vor elabora un plan de acțiuni pentru soluționarea problemelor stringente identificate, inclusiv de reintegrare, reabilitare, protecție socială și asistență medicală”.

În același timp, potrivit sursei, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției vor prezenta Guvernului o informație privind bunurile restituite și recuperarea valorii averii confiscate.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Moldova.org lansează campania multimedia „Fețele Toleranței”

Publicat

pe

De către

Redacția Moldova.org a lansat astăzi campania multimedia „The faces of tolerance” (Fețele Toleranței) prin publicarea primului reportaj din seria de 24 – Femeia de la volanul troleibuzului.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău și presupune realizarea unei serii de 24 de reportaje pe platforma multimedia reportaje.moldova.org, organizarea de dezbateri online și offline despre categoriile sociale blamate de societatea noastră. „Proiectul va încuraja deversitatea, va condamna descriminarea și va promova toleranța”, menționează Ana Gherciu, coordonatoarea proiectului și redactora-șef a Moldova.org.

Pe parcursul a 12 luni vor fi publicate 24 de reportaje multimedia care vor prezenta viața cotidiană a 24 de persoane considerate de societatea noastră “altfel”. Jurnaliștii moldova.org vor petrece o zi întreagă cu fiecare personaj (trezit, dejun, drumul spre job, locul de muncă, alte activități) și vor prezenta în format text, video, foto, animație cum decurge o zi obișnuită din viața acelei persoane, cu bune și cu rele.

Printre eroi se vor regăsi persoane LGBT, persoane în scaun cu rotile, persoane transgender, persoane de altă religie decât majoritara ortodoxă, refugiați, femei cu job-uri considerate în Moldova “bărbătești” și invers, mame care au ales să nască târziu, etnici minoritari, tineri sub 25 aflați în posturi de conducere, persoane care au aspecte fizice care ies în evidență, persoane de culoare, persoane care aleg să facă facultatea după 50 de ani, adolescente care practică sporturi asociate cu bărbații în societatea noastră, etc.

Scopul acestor 24 de reportaje multimedia e să demonstrăm că, deși suntem diferiți în aparențe, avem aceleași obiceiuri zilnice și în esență suntem la fel, mambri ai aceeași societăți care trebuie să fie mai deschisă și mai tolerantă.

Un alt produs al proiectului va fi un spot video cu mesaj pro-toleranță și diversitate în care apar toate personajele din reportaje cu câte o replică. Adițional vor fi realizate 6 espisoade de podcast tematic despre diversitate și toleranță ca fellow up la cele mai sensibile povești prezentate în reportajele multimedia, cu abordare mai profundă a problemei și invitați experți.

În ultima parte a proiectului vor fi organizate 3 dezbateri la universități din Chișinău, Cahul și Bălți pe tema toleranței, care vor începe cu vizionări ale materialelor video realizate în primele 9 luni din proiect.

Vă invităm să urmăriți materialele realizate de jurnaliștii noștri în cadrul acestui proiect și vă invităm să propuneți personaje potrivite pentru campania „Fețele toleranței”. Așteptăm sugestiile voastre la [email protected]

Citește mai departe

Social

După 17 ani! Un moldovean, dat în căutare pentru atacuri și jafuri, reținut în SUA și extrădat în R.Moldova// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un moldovean, dat în căutare internațională acum 17 ani, pentru atacuri și jafuri cu folosirea armelor de foc pe teritoriul Republicii Moldova, a fost extrădat, la 12 iunie, autorităților din Republica Moldova. Individul de 41 de ani a fost găsit în SUA.

Bărbatul a fost anunțat în căutare internațională de INTERPOL la 6 iulie 2001, iar în 2003 a fost condamnat la 20 ani privațiune de libertate, cu ispășirea pedepsei în colonie de corectare prin muncă cu regim înăsprit.

În martie 2018, condamnatul a fost reținut de către organele de drept ale SUA, iar aseară, ora 23.40, a fost expulzat în RM pe cale aeriană, fiind escortat de doi ofițeri SUA.

Procesul de extrădare a avut loc datorită implicării operative a Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al IGP (INTERPOL) și a colaborării eficiente cu organele de drept ale SUA.

Citește mai departe

Social

În Republica Moldova a fost inaugurat primul laborator de testare ADN

Publicat

pe

De către

În Republica Moldova se vor putea efectua investigații molecular-genetice (ADN) care va permite cercetarea paternității, identificarea suspecților, descoperirea crimelor sau delictelor, identificarea victimelor catastrofelor.

În acest sens, astăzi, a fost inaugurat Laboratorul de expertiză genetică medico-legală în cadrul Centrului de Medicină Legală, primul de acest gen în țara noastră.

Investigațiile ADN care vor fi efectuate în acest laborator vor prezenta o probă obiectivă, având un grad înalt de concludență și o certitudine de până la 99,99%.

Expertiza ADN va putea fi efectuată atât la solicitarea organelor de drept, cât și la solicitarea personală, cu condiția respectării acordului la cercetarea genetică.

Până în prezent Republica Moldova nu dispunea de un laborator de testare ADN.

Testele efectuate de către alte laboratoare existente din țară fără statut de laborator de expertiză judiciară nu puteau fi recunoscute ca probe în instanță, iar organele de drept întâmpinau dificultăți în investigarea infracțiunilor și erau nevoiți să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotarele țării.

Suma investițiilor pentru realizarea laboratorului, dotarea cu echipament, utilaje, mobilier, tehnică și logistică este de circa 9,3 mil. lei.

„Odată cu inaugurarea acestui laborator și implementarea noii metode de cercetare în țara noastră, va aduce o contribuție semnificativă la asigurarea actului de justiție în infracțiunile împotriva vieții, sănătății și demnității omului”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

În cadrul laboratorului vor activa experți judiciari biologi, angajați ai secției Biologie medico-legală, cu specializarea în investigații molecular-genetice și un specialist în biologie moleculară și genetică.

În perioada următoare vor fi desfășurate instruiri ale personalului implicat, setarea și calibrarea aparatajului, elaborarea și validarea metodicilor de efectuare a testelor.

„Mă bucur că în sfârșit și în Republica Moldova, ca și în toate țările europene și din spațiul CSI va funcționa un astfel de laborator. Centrul de Medicină Legală își asumă responsabilitatea de a îndeplini în termeni proximi toate sarcinile pentru a asigura funcționalitatea laboratorului”, a subliniat directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc.

Citește mai departe