Connect with us

Cultură

Vezi cum a fost la primul festival cu miros de vin fiert – Gerar Fest

Publicat

pe

Sâmbătă 27 ianuarie, a fost ziua în care orice doritor a savurat din tradițiile de iarnă din toată Moldova, la primul festival al anului – Gerar Fest care s-a desfășurat la Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”. Oaspeții au fost întâmpinați de fanfara Moș Crăciunilor care emanau multă energie și dispoziție pozitivă.

Evenimentul a fost deschis de către oaspetele de onoare, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

„Susținem astfel de inițiative și suntem foarte mulțumiți de succesele demonstrate de către Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”. Evenimentel de acest nivel sunt foarte importante pentru întreaga industrie vitivinicolă, contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea turismului în Republica Moldova”, a menționat ministrul, Liviu Volconovici în discursul de deschidere.

Peste 130 de artiști din 8 raioane ale Moldovei din sud, centru și nord, au prezentat cele mai frumoase tradiții de iarnă din țară. Pe scena evenimentului, timp de 6 ore, trupele artistice au prezentat malanca, colinde, urături, sămănături și jocuri teatralizate. Pe lângă programul de pe scenă, am avut parte de cel mai frumos alai a tradițiilor de iarnă din toată Moldova.

La „izvărăria˝ Gerar Fest vizitatorii au primit câte o cană de ceramică cu care au avut posibilitatea să deguste trei tipuri de izvar, de la Nord, Centru și Sud, și să aleagă izvarul favorit. Cel mai preferat vin cald a fost cel de la sud.

La eveniment nu au lipsit și bucate tradiționale de sărbători, caracteristice zonei de Nord, Centru și Sud a Moldovei. Printre delicii, oaspeții au avut posibilitatea să înfrupte sarmale, frigărui, cârnăciori și mici pe orice gust, plăcinte cu diferite umpluturi și gözleme, kaurma din miel, sudjuk, etc.

Pe lângă toate activitățile sub cerul senin, vizitatorii au vizitat cea mai mare colecție de vinuri din lume din beciurile Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”.

Evenimentul a culminat cu un recital excepțional de muzică populară alături de artistul popular Igor Cuciuc.

GERAR Fest este organizat de Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici” cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Cultură

Single-ul “Perfect”, interpretat de Ed Sheeran, desemnat cântecul preferat al naţiunii britanice

Publicat

pe

De către

Single-ul “Perfect”, interpretat de Ed Sheeran, a fost desemnat “cântecul preferat al naţiunii britanice” din toate timpurile în urma unui sondaj alcătuit de un post de radio, informează luni Press Association citată de Agerpres.

Aproape 30.000 de persoane au participat la un sondaj realizat de postul Smooth Radio şi au fost invitate să voteze pentru alcătuirea All Time Top 500-Topul 500 al celor mai populare cântece din Marea Britanie.

În urma victoriei sale, Ed Sheeran a ocupat în premieră poziţia de lider în acest sondaj ajuns la cea de-a cincea ediţie.

În 2017, George Michael s-a clasat pe primul loc cu single-ul “Careless Whisper”, detronând piesa “Imagine”, interpretată de John Lennon, care a ocupat prima poziţie la precedentele trei ediţii ale topului.

Cântecele incluse în All Time Top 500 au fost difuzate de postul Smooth Radio pe parcursul weekendului prelungit de Bank Holiday, o sărbătoare publică din Marea Britanie, celebrată luni.

Primele 10 poziţii din All Time Top 500 au fost ocupate de următoarele cântece: “Perfect” (Ed Sheeran), “Careless Whisper” (George Michael), “A Different Corner” (George Michael), “I Will Always Love You” (Whitney Houston), “Thinking Out Loud” (Ed Sheeran), “Dancing Queen” (Abba), “Angels” (Robbie Williams), “Life on Mars” (David Bowie), “Someone Like You” (Adele) şi “Go Your Own Way” (Fleetwood Mac).

Citește mai departe

Cultură

”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuși va fi scoasă la licitație pentru o sumă uriașă

Publicat

pe

De către

Sculptura ”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuși va fi scoasă la licitație de casa de licitaţie Chirstie’s pe 15 mai la New York. Lucrarea a fost evaluată la 70 de milioane de, fiind a doua cea mai valoroasă operă de artă scoasă la licitație în această sesiune.

Statueta “Tânăra sofisticată”, aflată în colecţia “Elizabeth şi Frederick Stafford” va fi scoasă la vânzare pentru prima dată în istorie, ea fiind achiziționată de familia de milionari în 1932 direct de la Brâncuși pentru suma de 5.000 de dolari.

Sculptura din bronz lustruit care o reprezintă pe poeta şi activista anglo-americană Nancy Cunard va fi cea mai scumpă lucrare a lui Brâncuși vândută vreodată la licitație. Anterior, cea mai scumpă lucrare a sculptorului român a fost ”Muza adormită” vândută anul trecut cu 51 de milioane de dolari.

“El e artistul care a schimbat totul. Şi a făcut primii paşi spre arta contemporană. Orice detaliu al sculpturilor lui are o semnificaţie”, se arată în descrierea de pe christies.com.

Citește mai departe

Cultură

Un pod de teatru peste Prut: Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău va susține șapte spectacole în România

Publicat

pe

De către

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni sprijină derularea, în perioada 6-18 mai, a celei de-a II-a ediții a proiectului cultural-artistic „Un pod de teatru peste Prut”.

Evenimentul, care are loc în contextul Centenarului Marii Uniri, constă în susținerea de către actorii Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău a șapte spectacole la București, două la Giurgiu și unul la Suceava.

„Ciuleandra”, de Liviu Rebreanu; „Nunta”, de Anton P. Cehov; „Totul despre noi”, de Constantin Cheianu; „Made in Moldova!”, de Constantin Cheianu; „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov; „Hamlet”, de William Shakespeare și „Doctor de femei”, de Georges Feydeau sunt piesele de teatru cu care actorii basarabeni îi vor încânta pe spectatori.

Proiectul are drept obiectiv valorificarea și promovarea artei teatrale din Republica Moldova în România.

De asemenea, manifestația va intensifica dialogul dintre actorii din Țară și cei din stânga Prutului și, în contextul organizării spectacolelor în anul Centenarului Marii Uniri, va contribui la conștientizarea importanței unui episod marcant din istoria națională.

Proiectul se încadrează în programul  IEH „Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918-2018.

Citește mai departe