Vasile Tarlev face promisiuni tinerilor

Peste 700 de tineri, reprezentanţi ai 45 de organizaţii, zece consultări regionale şi un document strategic – acestea sunt doar unele cifre ce ţin de elaborarea Planului Naţional de Dezvoltare pentru perioada 2008-2011. La începutul săptămânii curente, tinerii au avut ocazia să prezinte şi premierului Tarlev propunerile lor.

Peste 90 de tineri din toate raioanele republicii au avut şansa să discute cu prim-ministrul Tarlev, prezentându-i problemele cu care se confruntă, sugestii de rezolvare a acestora, dar şi completările ce vizează Planul Naţional de Dezvoltare (PND). Propunerile tinerilor privind PND au fost formulate, în această vară, în cadrul a zece consultări publice regionale, organizate de Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) şi UNICEF Moldova.

În cadrul întrevederii cu premierul, tribuna a aparţinut nu oficialilor, ci tinerilor. Ei au comentat unul dintre cele mai importante documente, la moment, ale republicii. Dintre subiectele propuse de tineri pentru a completa PND-ul menţionăm următoarele: crearea fondurilor publice de susţinere financiară a iniţiativelor parvenite din partea ONG-urilor de tineret; aplicarea schemelor de sprijin informaţional, consultativ şi financiar la demararea unei afaceri; modernizarea sistemului de educaţie non-formală şi crearea Centrului republican pentru copii şi tineret; aprobarea legii voluntariatului; asigurarea tinerilor cu spaţiu social locativ şi creditarea preferenţială la procurarea şi construirea unei locuinţe.

Prima parte a şedinţei era destul de monotonă. Au fost ascultate cinci rapoarte privind fiecare direcţie urmărită de documentul strategic. În schimb, când li s-a dat voie să mai facă unele propuneri sau să pună întrebări, tinerii n-au ezitat să iasă în faţa prim-ministrului cu sugestii de rezolvare a problemelor tinerilor sau cu comentarii asupra „ineficienţei sistemului de învăţământ, în special al celui universitar”. „N-am simţit eficienţa Procesului de la Bologna. Ar trebui întâi profesorii instruiţi despre ce înseamnă acest proces”, a menţionat un tânăr din Chişinău.

Ultimul cuvânt i-a aparţinut prim-ministrului, care a precizat că a primit „cea mai mare satisfacţie din ultimul timp”. De altfel, el a precizat că în rezolvarea problemelor tinerilor nu e suficient să ştim ce trebuie de făcut, ci „trebuie să ştim cum şi cu ce de făcut, iar aici încep greutăţile…”. Referindu-se la propunerile tinerilor, Tarlev a spus că, în curând, va demara implementarea legii ce ţine de introducerea spaţiului locativ social. În plus, „am vorbit cu oamenii de afaceri şi am decis să se acorde anumite facilităţi angajatorilor care vor primi în câmpul muncii tineri specialişti fără experienţă”, a spus Tarlev. La sfârşitul şedinţei, premierul a făcut o propunere: „Mi-aş dori să am cu regularitate întrevederi cu voi, unde nu vor fi citite doar rapoarte, ci va fi o discuţie deschisă, cu mai mult timp pentru întrebări şi răspunsuri”. Tinerii cred că această propunere nu se va număra printre iniţiativele uitate de premier. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.