Sportivul amator din Republica Moldova, Dmitri Voloșin a trecut înot strâmtoarea Gibraltar cu distanța de 18 km. Împreună cu el, au înfruntat strâmtoarea dintre Africa și Europa doi sportivi din SUA și Franța.

Dmitri Voloșin a depășit strâmtoarea cu distanța de 18 kilometri în 4 ore și 27 de minute. Anterior, în anul 2014, strâmtoarea a fost traversată și de moldoveanul Ion Lazarenco.

Timp de trei zile sportivii au așteptat ca vântul să bată din direcția potrivită și pe 10 septembrie, vântul a permis ca apele Gibraltarului să fie cucerite. Sub supravegherea medicilor și a echipei de salvatori, sportivii au petrecut în apă peste patru ore. 18 kilometri – iată distanța pe care au depășit-o înotătorii fără oprire.

Rezultatul a fost înregistrat de ACNEG (Asociaţia de Traversare a Strâmtorii Gibraltar).

„Traversând înot strâmtoarea Gibraltar pot să spun un lucru – nu există nimic imposibil. După ce am finalizat și am desfăcut drapelul Moldovei deasupra capului, emoțiile m-au copleșit și voiam să cuprind tot Pământul”, a menţiinat Voloșin.

Strâmtoarea Gibraltar este recunoscută ca având condiții meteorologice nefavorabile, iar din această cauză, în momentul dat, în lume sunt doar aproape 1400 de oameni care au reușit să traverseze înot strâmtoarea mai puțini decât au urcat pe vârful Everestului.

De notat că Dmitri Voloşin este şi primul moldovean care a parcurs 240 km prin pustiul Sahara în cadrul ultramaratonului „Marathon des Sables”. El a ajuns la finiș pe locul 88 în cursa prin pustiul Sahara, în care au participat 1100 de oameni. Mai mult ca atât, Moldova a participat la această competiție prestigioasă pentru prima dată.