Un cunoscut om de afaceri din R. Moldova a fost retinut, fiind banuit de „contrabanda cu dispozitive militare”

Сunoscutul om de afaceri Anatol Josan a fost retinut de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) si pus sub invinuire pentru „contrabanda cu dispozitive militare”. Reprezentantul acuzatului sustine ca retinerea lui Josanu este „ilegala”, Josan nefiind implicat in nici o contrabanda.
Potrivit unui comunicat al serviciului de presa al CCCEC, Anatol Josan, director al “Moldtehimpex” SRL, si Elena Ceban, reprezentanta a acestei societati, au fost retinuti, fiind banuiti de „trecerea ilegala peste frontiera vamala a dispozitivelor de incarcare GS-23 pentru avioane MIG 21, folosind fraudulos documente in care figurau piese de moara si de strung”. Potrivit sursei citate, cei doi operau prin intermediul unei filiere si sub acoperirea unor firme rezidente si nerezidente.

Potrivit CCCEC, la frontiera, soferul vehiculului in care era transportata marfa a prezentat acte precum ca aceasta consta din piese pentru “masina de faramitat porumb” si pentru “strung de prelucrare a metalelor”. Marfa a tranzitat vama moldoveneasca, fiind retinuta doar la frontiera romana. Ulterior, s-a stabilit ca incarcatura consta din dispozitive de incarcare GS-23, care fac parte din echipamentele de testare la sol concepute pentru avionul MIG 21. Potrivit CCCEC, pretul indicat pentru piesele de moara si de strung era de 800 dolari, in timp ce valoarea dispozitivelor militare depistate este de aproximativ 23 mii dolari. Cercetarile au stabilit ca expeditorul marfii este “Moldtehimpex” SRL din R. Moldova, condusa de Anatol Josan, iar documentatia de export a fost intocmita de reprezentantul societatii Elena Ceban. Ofiterii CCCEC au efectuat o perchezitie la sediul firmei unde au gasit acte si stampile ale intreprinderii off-shore “Zip Export Limited”, inregistrata in Insulele Virgine, al carei asociat este Josan. Banuitii au fost arestati in baza unui mandat judiciar, iar Josan a fost pus deja sub invinuire. Cei doi sunt cercetati penal pentru contrabanda, conform art.248, al.(5), pt. d) Cod penal. In cazul in care instanta de judecata va constata vinovatia lor, ei risca o pedeapsa cu inchisoare pe un termen de pana la 10 ani.

Solicitat de Info-Prim, purtatorul de cuvant al lui Anatol Josan, Maria Grosu, a declarat ca firma condusa de Josan, intr-adevar a exportat in Romania, in martie 2004, utilaj tehnic care nu are nici o legatura cu dispozitive militare. Grosu a tinut sa sublinieze ca Anatol Josan nu a avut nici o legatura cu vanzarea, acum 8 ani, a avioanelor MIG-29 si nici cu activitatea fostului ministru al Apararii Valeriu Pasat. Sursa citata a precizat ca acest lucru a fost confirmat de cele doua comisii parlamentare care au examinat cazul dat in 1998 si 2000. // Info-Prim

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.