Connect with us

Diverse

Un consilier ales pe lista partidului condus de Renato Usatîi avea o seră cu zeci de plante de canabis

Publicat

pe

O seră plină cu plante de canabis a fost descoperită de poliție în gospodăria unui activist al Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi. Ziarulnational.md scrie că în urma verificării informațiilor operative, oamenii legii au descins la Vitalie Galep, consilier local din satul Lucești, raionul Cahul. Galep a fost ales pe lista partidului lui Renato Usatîi, fiind și liderul organizației locale a formațiunii.

Potrivit poliției, în sera au fost găsite 31 de plante de canabis bine îngrijite, cu înălțimea de patru metri. Vitalie Galep a fost reținut. Dacă va fi găsit vinovat, consilierul riscă doi ani de închisoare. Nu este prima dată când oameni din anturajul lui Renato Usatîi sunt prinși cu afaceri ilegale. În 2016, un alt activist al formațiunii conduce de primarul fugar de Bălți a fost reținut pentru organizarea unei afaceri de cultivare a canabisului.

Este vorba despre Nicolae Hacico. Acesta a mințit doi businessmeni din Israel că în Moldova este permisă cultivarea marijuanei și le-a eliberat o pretinsă licență contra sumei de 25 de mii de euro. Mai mult, victimele au declarat pentru anchetă că Hacico le-a organizat o întâlnire cu Usatîi, pe care l-a prezentat drept ”cel mai influent politician din Moldova, viitor premier”.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, reiterată la Adunarea OSCE

Publicat

pe

De către

Necesitatea retragerii trupelor ruse care staţionează ilegal pe teritoriul ţării noastre a fost reiterată în plenul Adunării Parlamentare a OSCE, convocat în sesiunea de iarnă. Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a ținut un discurs în care a vorbit despre progresele înregistrate de autorități în soluționarea conflictului transnistrean și implicarea Federației Ruse în politica internă a țării noastre.

“În ciuda faptului că Federația Rusă s-a angajat, în mod repetat, să își retragă trupele din această regiune a ţării, a sfidat în mod constant bunul simț. Suntem în continuare îngrijorați de creșterea factorului militar în întreaga regiune și este alarmant faptul că exercițiile militare ale așa-numitului grup operativ de trupe rusești se desfășoară în comun cum forțele paramilitare transnistrene”, a spus Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Deputatul democrat este convins că diferendul transnistrean poate fi soluționat, dacă va exista voință politică, așa cum s-a întâmplat anul trecut, când Chișinăul a reușit să semneze cele cinci protocoale cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. Sîrbu a vorbit și despre continuarea negocierilor în formatul “5+2” pentru a elabora și adopta un statut juridic special pentru regiunea transnistreană, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre.

Citește mai departe

Diverse

Ambasadorul SUA s-a întâlnit cu Plahotniuc la sediul PD

Publicat

pe

De către

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

”Am vorbit cu Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, despre ultimele reforme promovate de Guvern și Parlament, dar și despre planurile pe care le avem pentru 2018. Ne dorim să dezvoltăm parteneriatul nostru și să găsim noi moduri prin care să cooperăm, în cât mai multe domenii”, a scris Vlad Plahotniuc pe Facebook.

Citește mai departe

Diverse

Guvernul a aprobat programul Prima Casă. Vezi ce presupune documentul

Publicat

pe

De către

Cabinetul de miniștri a aprobat ieri regulamentul programului „Prima casă”. Documentul conține mai multe prevederi detaliate privind criteriile de eligibilitate ale aplicanților, condițiile în care băncile vor oferi creditele, dar și cum va fi aplicată garanția de stat.

Astfel, pentru a deveni beneficiar al programului prima cază, cetățeanul trebuie să aibă vârsta de până la 45 de ani și să nu aibă în proprietate alte locuințe. Totodată, acesta trebuie să contribuie cu 10% de la costul locuinței. Rata lunară, inclusiv dobânda băncii nu va depăși 50% din veniturile pe care le are cetățeanul.

Băncile cărora le-a fost retrasă licența sau le-au fost aplicate măsuri de supraveghere nu vor putea participa drept creditori ai programului.

Pentru a putea fi procurată în cadrul programului „Prima casă”, locuința trebuie să se afle pe teritoriul țării, costul acesteia să nu depășească 1 milion de lei, precum și trebuie să finisată și dată în exploatare.

Decizia de acordare a creditului va fi luată de către banca creditoare, împreună cu Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Tot ODIMM va fi responsabilă de aplicarea garanției de stat, acest drept fiindu-i oferit de către Ministerul Finanțelor. La fel, ODIMM va monitoriza cum aplicanții își îndeplinesc condițiile de achitare a creditului.

Este de menționat că aprobarea regulamentului programului „Prima casă” este ultima etapă înainte de punerea acestuia în aplicare. În continuare, Guvernul urmează să semneze contracte cu băncile din Moldova.

În cadrul ședinței de Guvern, premierul Pavel Filip a mulțumit colegilor care a lucrat la elaborarea acestui program și și-a exprimat speranța că astfel va motiva tinerii să nu mai plece din țară, odată ce au posibilitatea să-și procure o locuință în condiții avantajoase.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie39 de minute în urmă

O bancă letonă implicată în dispariţia miliardului din Republica Moldova este în prag de faliment

Una dintre cele mai mari bănci din Letonia ABLV a ajuns în faliment. Instituţia se confruntă cu probleme financiare majore,...

Cultură3 ore în urmă

Berlinala 2018. „Nu mă atinge-mă” regizat de românca Adina Pintilie a luat marele premiu Ursul de Aur

„Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă” regizat de Adina Pintilie a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de debut la...

Cultură3 ore în urmă

DoReDos va reprezenta Moldova la Eurovision 2018// VIDEO

Trupa DoReDos va reprezenta Republica Moldova la concursul european de muzică Eurovision Song Contest 2018. În finala națională membrii trupei...

Social20 de ore în urmă

Un dinte de mastodont de peste 11 milioane de ani, descoperit într-o carieră de nisip din Verejeni

Un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng al unui mastodont Tetralophodon longirostris, rudă îndepărtată a elefanţilor, a fost...

Social20 de ore în urmă

Se comportau ca doi amici, dar la frontieră au spus că nu se cunosc. Ce au pățit doi moldoveni

Doi moldoveni, originari din orașele Cahul și Chișinău, sunt documentați pentru că au încercat să traverseze frontiera moldo-ucraineană la volanul...

Social21 de ore în urmă

26 ani de la crearea Brigăzii “Dacia”. Cum au sărbătorit infanteriştii brigăzii Ziua Unităţii

În Piaţa Independenţei din Cahul a avut loc ceremonia cu ocazia împlinirii a 26 ani de la crearea Brigăzii ”Dacia”....

Diverse22 de ore în urmă

Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, reiterată la Adunarea OSCE

Necesitatea retragerii trupelor ruse care staţionează ilegal pe teritoriul ţării noastre a fost reiterată în plenul Adunării Parlamentare a OSCE,...

Advertisement

Opinii