Connect with us

Important

Un bărbat s-a plâns procurorilor: a lucrat patru luni la o fermă din Căuşeni, fără a primi salariu. Ce a păţit angajatorul

Un bărbat, ce lucrează ca inspector al Inspecţiei Teritoriale a Muncii Căuşeni, va fi trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de fiinţe umane în scop de exploatare prin muncă. Aceasta după ce un bărbat s-a plâns procurorilor că a lucrat patru luni la o fermă, administrată de inspector, fără a primi salariu.

Potrivit probelor, în martie curent, învinuitul l-a angajat pe un bărbat la o fermă de vite pe care o administra, fără a încheia un contract de muncă cu acesta, anterior luându-i actul de identitate pe care nu i l-a restituit.

În continuare, după ce a muncit aproximativ patru luni, victima a solicitat inculpatului să-i achite salariul. Primind refuz, bărbatul i-a comunicat angajatorului că pleacă de la fermă. Drept urmare, învinuitul i-a aplicat victimei multiple lovituri, cauzându-i leziuni corporale.

După cele întâmplate, bărbatul s-a adresat cu o plângere la Procuratură, în baza căreia a fost pornită o cauză penală.

Actualmente, angajatul Inspecţiei Teritoriale a Muncii Căuşeni are interdicţia de a părăsi localitatea, iar în caz că va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, acesta riscă o pedeapsă de până la 15 ani de detenţie.

Norma penală mai prevede şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Important

O mie de cărți vor împărţite gratuit trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei va împărți gratuit o mie de cărți trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului, duminică, 22 octombrie. Startul evenimentului unic în Republica Moldova se va da la ora 13:00 și va continua până vor fi epuizate toate cărțile.

Cărțile, ce vor fi oferite gratuit duminică, au fost donate de cetățenii României pentru a spori ponderea literaturii în limba română din Republica Moldova.

O mie de titluri vor putea fi alese de către trecători și luate acasă, dar nu mai mult de un volum per persoană. Oamenii își vor alege cartea preferată dintre toate cele disponibile. Se va merge pe principiul: primul venit, primul servit. Astfel, cei mai punctuali vor avea o gamă mai largă la alegere.

„Vara și toamna aceasta am primit câteva zeci de mii de cărți din România și le-am distribuit, cu titlu de donație, prin bibliotecile din sate, unde lipsește cartea în limba română. Cărțile rămase vrem să le dăm acum gratuit oamenilor pe strada pietonală, pentru a promova lectura în aer liber”, a declarat Vitalie Prisăcaru, vicepreședintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

Organizatorii iniţiativei doresc ca cititul în spații publice să devină o obişnuinţă pentru locuitorii capitalei, așa cum este în metropolele europene.

Îi îndemnăm pe toți să ia o chitară, o pătură, niște fructe sau chiar o carte pe care să o transmită altcuiva și să vină alături de noi pentru o zi liniștită și plină de lectură și cântece de la ora 13.00 până la Apus pe strada pietonală. Se anunță o zi caldă și cu soare duminică”, a spus Vitalie Prisăcaru.

Citește mai departe

Important

Fostul deputat Grigore Petrenco a primit azil politic în Germania

Fostul deputat Grigore Petrenco, care a părăsit în taină în luna august Republica Moldova, a primit azil politic în Germania, anunţă publicaţia Newsmaker.md.

Liderul partidului „Casa-Noastră – Moldova a relatat pentru sursa citată că autorităţile germane l-au informat despre aceasta pe 18 octombrie.

În document se menționează că azilul politic a fost acordat în legătura cu faptul că acasă sunt persecutat politic acasă, a relatat Grigore Petrenco.

De notat că aceeaşi publicaţie a anunţat în luna septembrie că fostul deputat comunist Grigore Petrenco se afla de aproape o lună în Germania, unde a depus actele oferirea statutului de refugiat politic.

Politicianul a părăsit în taină Republica Moldova la sfârşitul lunii august, având interdicţia de a părăsi ţara.

Fostul deputat comunist Grigore Petrenco a fost învinuit de organizarea dezordinilor în masă şi opunerea rezistenţei în faţa organelor de drept în timpul unui protest la Procuratura Generală organizat în septembrie 2015.

Acesta a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Petrenco a pledat nevinovat şi a calificat dosarul ca fiind unul politic.

Citește mai departe

Important

10 000 de dosare penale au fost digitalizate de procurori

Circa 10 000 de cauze penale au fost digitalizate de procurori în decursul a trei luni şi jumătate de la implementarea Sistemului informaţional automatizat „Urmărirea peală: E-dosar”.

Cifrele vizează cauzele penale, iniţiate începând cu 1 iulie 2017.  De atunci toţi procurorii, consultanţii acestora şi specialiştii organelor procuraturii introduc zilnic informaţii despre acţiunile şi activităţile întreprinse în cadrul materialelor şi dosarelor penale.

Astfel, potrivit datelor actualizate la ziua de astăzi, procurorii au digitalizat 9970 de cauze penale, prejudiciul cauzat intereselor persoanelor şi ale statului prin comiterea crimelor, conform actelor de sesizare, fiind cifrat la 441 milioane lei.

Dosarul electronic al urmăririi penale asigură diferite niveluri de acces securizat la date şi permite procurorilor să gestioneze mai eficient dosarele penale şi să genereze statistici precise şi rapoarte, prin automatizarea procedurilor şi proceselor interne.

Software-ul acoperă toate etapele urmăririi penale, exercitate sau conduse de procuror, care oferă acces la date în timp real, reducând astfel întârzierile în luarea deciziilor referitoare la cauza penală. Totodată, acesta asigură un proces mai transparent de luare a deciziilor în cadrul Procuraturii.

Instrumentul a fost elaborat de compania estoniană „Andmevara”, specializată în soluţii informatice pentru instituţii publice de divers rang.

Dezvoltarea şi implementarea sistemului (componentele software şi hardware), se estimează la circa 95 mii de dolari SUA, în acest scop fiind utilizate mijloace ale bugetului instituţional din contul suportului pentru reforma justiţiei, acordat de către Uniunea Europeană.

Sistemul este centralizat şi integrează funcţiile de înregistrare, prelucrare, administrare şi raportare efectuate în cadrul sistemelor de evidenţă existente în organele procuraturii, şi permite gestionarea altor tipuri de informaţii.

De asemenea, acesta conţine modele electronice ale actelor procesuale care vor permite standartizarea şi unificarea practicii procurorilor, precum şi exclude posibilitatea unor eventuale pierderi sau substituiri ale materalelor din dosare.

Pe viitor, Sistemul se va integra cu modulele din sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciului Vamal, Ministerului Justiţiei, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi ale altor autorităţi publice centrale.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important42 de minute în urmă

O mie de cărți vor împărţite gratuit trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei va împărți gratuit o mie de cărți trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului, duminică,...

Social1 oră în urmă

Elevi și profesori de la Liceul “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol vor protesta în fața Ambasadei Federației Ruse

Elevi și profesori de la Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu...

Important2 ore în urmă

Fostul deputat Grigore Petrenco a primit azil politic în Germania

Fostul deputat Grigore Petrenco, care a părăsit în taină în luna august Republica Moldova, a primit azil politic în Germania,...

Important3 ore în urmă

10 000 de dosare penale au fost digitalizate de procurori

Circa 10 000 de cauze penale au fost digitalizate de procurori în decursul a trei luni şi jumătate de la implementarea...

Justiție3 ore în urmă

Vameşi de la Poşta Moldovei şi administratori a două companii, trimişi în judecată pentru corupţie

Şeful Postului Vamal Centru al Oficiului Poştal MD2000 din municipiul Chişinău, împreună cu patru inspectori vamali, un operator poştal, doi...

Externe3 ore în urmă

Faimosul diamant roz “Le Grand Mazarin”, scos la licitație

Un diamant roz de 19,07 carate care a aparținut coroanei franceze, denumit “Le Grand Mazarin”, va fi vândut în cadrul...

Externe5 ore în urmă

Un tanc a lovit un stâlp de electricitate din Galați

Un tanc a lovit un stâlp de electricitate din Galați, miercuri, în urma incidentului nefiind nimeni rănit. Vehiculul militar a...

Advertisement

Opinii