Connect with us

Social

Un avocat din Chişinău, reţinut de CNA. Ar fi pretins 500 euro pentru a corupe un expert tehnic

Publicat

pe

Un avocat din capitală a fost reţinut pentru 72 de ore de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Bărbatul, în vârstă de 63 de ani, este bănuit că ar fi pretins 1000 de euro de la clienţii săi pentru a influenţa persoane publice din cadrul unei instanţe de judecată şi pentru a le determina să emită o decizie favorabilă în privinţa acestora.

Tot el este suspectat că ar mai fi pretins 500 de euro de la unul dintre clienţii săi pentru a corupe un expert tehnic în construcţii ca acesta, la rândul său, să efectueze o expertiză în favoarea clientului.

Pe numele avocatului a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 326 Cod penal – traficul de influenţă, iar dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 7 ani de închisoare. În prezent, avocatul se află în izolatorul CNA, iar cauza este instrumentată de Procuratura anticorupţie.

Menţionăm că, anterior, acelaşi avocat a mai fost reţinut de CNA în dosare de corupţie, cauzele fiind transmise în judecată. În anul 2017, CNA şi procurorii anticorupţie au reţinut 24 de avocaţi, suspectaţi de comiterea diferitor acte de corupţie.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Locul unde antena parabolică, imprimanta şi CD-urile uzate se transformă în dispozitive de producere de energie regenerabilă

Publicat

pe

De către

Zeci de adolescenți pasionați de energia regenerabilă au participat în perioada 11-12 mai, la Chișinău, la un concurs republican al inovațiilor eco. Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.  Elevii au „complotat” cu soarele, biomasa, apa și vântul ca să creeze invenții bazate pe puterea energiei verzi și care ne pot scuti de plata facturilor la energie. Majoritatea dispozitivelor au fost construite din materiale pe care mulți dintre noi le aruncă la coșul de gunoi.

Casa viitorului a fost construită de un grup de elevi din Costești

Elevii de la liceul din Costești, Ialoveni, au prezentat juriului prototipul unei case a viitorului – sută la sută ecologică. Locuința este conectată la două turbine eoliene și la câteva panouri fotovoltaice. Autorii proiectului spun că oamenii care ar locui într-o astfel de casă ar uita definitiv de grija facturilor și chiar ar putea câștiga vânzând surplusul de energie pe care l-ar produce.

„Panourile solare se învârtesc la fel ca floarea soarelui, captează  radiaţia solară și o transformă în energie. Iar turbinele eoliene folosesc energia vântului ca să furnizeze energie electrică”, povestește unul din autorii proiectului, Dumitru Bortă, elev în clasa a VI-a.

Întreaga construcție este confecționată din materiale care se găsesc în orice gospodărie – bucăți de plastic, lemn, metal, dar și rămășițe de materiale de construcție.

Și chiar dacă energia pe care o produce casa de jucărie e suficientă doar pentru a încărca telefoanele mobile pe care le au, elevii sunt siguri că pe viitor invenția lor va fi utilizată la scară largă. Ion Mereacre, elev în clasa a VIII-a, speră că treptat tot satul lor va începe să folosească sursele regenerabile de energie pentru a încălzi locuințele și a avea acces la electricitate.

„Sperăm ca maturii să ne urmeze exemplul și să realizeze în practică ideile pe care le propunem noi”, spune tânărul.

Interesul elevilor de la Costeși pentru sursele regenerabile de energie a apărut odată cu includerea în programul școlar a unei discipline opționale noi „Surse de energie regenerabilă”, unde învață cum să valorifice resursele naturale de energie, să folosească eficient căldura și lumina, dar și să protejeze mediul ambiant.

O altă participantă la concurs – Cristina Bivol, elevă în clasa a VII-a, a prezentat juriului modelele a două turbine, una eoliană și alta – hidraulică. Le-a confecționat în timpul liber utilizând materiale care se află la îndemâna oricui –  stative de la un printer vechi, două CD-uri defecte, o cutie din plastic, doi magneți și alte câteva elemente simple.

„Turbina eoliană pe care am confecționat-o este una pe axă verticală, diferită de turbinele clasice, dar care captează mai uşor puterea vântului. Construcţia mea alimentează un beculeț, dar eu sper ca ea să fie punct de inspirație pentru cei care vor dori să creeze o construcţie mai mare cu o capacitate sporită de energie”, spune adolescenta.

Din anul curent de studii, Cristina frecventează lecțiile de energie regenerabilă alături de colegii din clasele mai mari.

„M-a fascinat din prima că noi putem să obținem energie de la soare, de la vânt, de la apă, și am rugat profesorii să mă înscrie la acest curs. Energia regenerabilă este șansa noastră de a salva planeta și fiecare trebuie să se gândească ce poate face pentru asta”, spune eleva.

Antena parabolică care ne conectează la energia electrică   

Andrei Lupașcu, elev  în clasa a IX-a la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, a  prezentat invenția la care a muncit cot la cot cu alți colegi – un dispozitiv care captează energia solară și o transformă în energie electrică. Pentru a-și construi invenția, copiii au utilizat o antenă parabolică veche, bucăți de lemn, elemente din metal de la niște jucării vechi și alte lucruri care, datorită lor, au căpătat viață nouă.

„Sursele de petrol se vor epuiza în curând. În afară de aceasta, este important ca oamenii să dobândească energia în așa fel încât să nu dăuneze mediului”, crede Andrei.

El și colegii săi știu exact unde anume poate fi utilizată invenția lor – în regiunile unde conectarea la rețeaua electrică este dificilă, de exemplu în cabanele sau construcțiile în câmp deschis, fără acces la rețea. Modelul propus de elevii de la Soroca poate furniza energie suficientă pentru câteva becuri, dar ei sunt siguri că, dacă va fi construit la o scară mai mare, acesta ar putea fi de un real folos oamenilor care caută soluții cost-eficiente și ecologice.

Cutiile de la bere pot încălzi casa

Mariana şi Maxim Mereacre, soră şi frate din Costești, Ialoveni, au demonstrat juriului că banalele cutii pentru bere și apă pot furniza căldură în locuință dacă sunt conectate la energia soarelui. Construcția are forma unei sobe mai mici și este concepută în așa fel încât să capteze razele solare și să încălzească aerul dintr-o încăpere.

„Cutiile de acest fel se găsesc la tot pasul și, de regulă, ajung la gunoi. Ideea propusă de noi ar fi o soluție pentru reciclarea acestui tip de deșeuri”, afirmă echipa.

La fel ca și alți elevi care au trecut în etapa republicană a concursului „Surse de energie regenerabilă” Mariana şi Maxim Mereacre vor primi un bilet de participare la Tabăra de Vară ENERGEL, ediţia 2018 unde vor face schimb de idei cu alți elevi interesați de domeniul energiei regenerabile.

La etapa finală a concursului au participat elevi din 26 de școli

„În total, la etapa finală a concursului „Surse de energie regenerabilă” au participat 57 de tineri din 26 de şcoli. Participanţii la etapa finală au fost selectaţi în urma competiţiei locale/raionale. La concurs s-au putut înscrie şcolile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, precum şi elevii din clasele a 7-9-a care studiază disciplina opţională „Surse de energie regenerabilă””, spune Tatiana Crăciun, specialistă în mobilizarea comunităţilor, Proiectul Energie şi Biomasă.

Câştigătorii competiţiei naţionale au fost selectați de către un juriu format din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Proiectului Energie şi Biomasă, inițiativei sociale „Hai, Moldova”, cadre didactice și manageriale.

Câştigătorii ediţiei 2018 ai Concursului naţional „Surse de energie regenerabilă” au beneficiat de premii bănești, în valoare totală de 15 mii lei.

Potrivit Marianei Goraș, șefă adjunctă a Direcției învățământ general în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, scopul concursului este de a promova cele mai bune proiecte energetice cu utilizarea resurselor de energie regenerabilă și diseminarea bunelor practici pentru sporirea interesului în rândul elevilor.

„Ne bucurăm că și la ediția din acest an participanții  au demonstrat creativitate și aptitudini deosebite în elaborarea și prezentarea ideilor inovatoare  în domeniul surselor de energie regenerabile”.

Concursul „Surse de energie regenerabilă”, este la cea de-a doua ediție și a fost organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014) ce a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Citește mai departe

Social

Câte buletine de vot vor fi tipărite pentru alegerile locale din 20 mai

Publicat

pe

De către

Comisia Electorală Centrală a dat startul tipării buletinelor de vot, pentru alegerile locale noi, care vor avea loc duminica aceasta, în 7 localități.

Astfel, vor fi tipărite 752 460 de buletine de vot, dintre care 474 816 în limba de stat și 277 644 în limba rusă. Pentru mun. Chișinău vor fi tipărite 634.547 de buletine, iar pentru mun. Bălți – 105.275 buletine de vot.

Cel mai lung buletin va avea dimensiunile: lățimea- 140mm și lungimea 344mm și va fi tipărit pentru mun. Chișinău, iar cel mai scurt buletin va avea dimensiunile: lățimea 140mm și lungimea 124mm și va fi tipărit pentru localitățile Nemțeni și Leușeni, raionul Hîncești, localitatea Volovița, raionul Soroca și localitatea Părlița, raionul Ungheni.

Buletinele de vot pentru municipiile Bălţi şi Chişinău vor fi de culoare mov, iar pentru celelalte localităţi – roz.

Amintim că la 20 mai, vor avea loc alegeri noi ale primarilor în 7 localități: municipiile Chișinău, și Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hîncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pîrliţa, raionul Ungheni.

Citește mai departe

Social

În sectoarele capitalei vor fi organizate iarmaroace agricole. Lista locurilor stabilite

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a informat astăzi că în perioada 15 mai  – 30 noiembrie, în sectoarele capitalei vor fi organizate iarmaroace pentru comercializarea produselor agricole, destinate producătorilor autohtoni.

O dispoziţie în acest sens a semnat primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu. Responsabile de organizarea iarmaroacelor agricole sunt preturile de sector.

În continuare, prezentăm LISTA locurilor stabilite pentru desfăşurarea comerţului stradal sezonier cu produse agricole, din sectoarele municipiului Chişinău.

Sectorul Centru:
şos. Hânceşti, 86; str. Ismail, 94 (în parcare); str. Nicolae Testemiţeanu, 13; str. Academiei, 7; şos. Hânceşti, 58A; bd. Dimitrie Cantemir, 5 (în adiacentul IMC Market).

Botanica:
Str. Burebista, 93; str. Hristo Botev, 19/7 şi 29; str. Independenţei, 18 (în curte); str. Pandurilor, 2 şi 70/1; şos. Munceşti, 171, 400 şi 810; str. Valea Crucii, 8/1; str. N. Zelinski, 3, 5/1, 6/1, 7/1, 8/1, 12, 33/1 şi 34/1; str. Sarmizegetusa, 30, 37/1 şi 94/1; st. Sarmizegetusa, 1, intersecţie cu str. Minsk; str. Trandafirilor, 9/2, 31/6 şi 37/2; bd. Dacia, 12 şi 14, intersecţie cu str. Matei Millo.

Râşcani:
Str. Andrei Doga, 32 şi 35; str. Andrei Doga, intersecţie cu str. Aerodromului; str. Tudor Vladimirescu, 10, 12 şi 14; Calea Moşilor, 2 şi 2/1; str. Albişoara, 80/4 şi 80/5; Calea Orheiului, 105, 105/1 şi 107; str. Socoleni, 9; str. Ceucari, 2, 8 şi 10; str. Matei Basarab, 1; str. Dumitru Râşcanu, intersecţie cu str. Academician Andrei Saharov.

Ciocana:
Pe anumite adrese de pe următoarele străzi: str. Uzinelor; str. Voluntarilor; str. Meşterul Manole, str. Vadul lui Vodă; str. Podul Înalt; str. Maria Dragan; str. Lunca Bâcului; str. Industrială; str. Varniţa.

Buiucani:
Str. Ioana Radu, 27 – 29; str. Cornului, 5; str. Onisifor Ghibu, 2 – 4; str. Mesager, 5; str. Vasile Lupu, 55 – 59; str. Ion Pelivan, 24; str. Bariera Sculeni, 2; str. Columna, 170; str. Paris, 40.

Citește mai departe