Connect with us

Publicat

pe

Trei bărbați, membrii unui grup infracțional, cu vârste cuprinse între 37- 47 de ani, din Bălți au fost reținuți de oamenii legii pentru contrabandă cu alcool etilic și produse alcoolice contrafăcute în proporții deosebit de mari. Pe parcursul anului 2017, membrii grupului au realizat o schemă infracțională în cadrul căreia luau alcool etilic de la fabrică din Bălţi şi îl transportau prin contrabandă în Ucraina.

Astfel, grupul de urmărire penală pe parcursul a cinci luni a efectuat măsuri speciale de investigații în urma cărora s-a stabilit că membrii grupului infracțional au obținut preventiv peste 14 tone de alcool etilic, valoarea căruia  depășește suma de 1.200.000 lei, de la o fabrică specializată în producerea alcoolului, amplasată în mun. Bălţi.

Alcoolul era transportat în diferite locații de pe teritoriul municipiilor Bălți și Chișinău, după care era îmbuteliat în recipiente de diferit tip și volum. Ulterior, eludându-se de controlul vamal, în afara punctelor de trecere a frontierei de stat situate la nordul Republicii Moldova, membrii grupului îl treceau prin contrabandă, peste frontiera vamală spre Ucraina.

La 14 noiembrie, oamenii legii au efectuat peste 20 de percheziţii la diverse adrese din municipiile Chișinău şi Bălți, în urma cărora au fost depistate și ridicate: aproximativ 1.000 litri de alcool etilic, mijloace bănești în valoare de peste 800.000 lei în privinţa cărora există probe ca au prevenit din activitatea infracțională, doua automobile, ștampile, ciorne, foi de parcurs.

În procesul efectuării percheziției la domiciliul unuia din organizatorii schemei infracționale, unul din suspecşi a încercat coruperea ofițerului de investigații, propunându-i suma de 1500 euro pentru mușamalizarea cazului.

Imediat, ofițerul de investigații a depus un denunț la Procuratura Anticorupție (NORD) în urma cărui fapt, la aceiași zi, suspectul a fost reținut în flagrant de către procurorii anticorupție în timpul transmiterii sumei de 1500 euro.

Operațiunea s-a soldat cu reținerea a trei persoane, cu vârste cuprinse între 37- 47 de ani,  domiciliați în municipiul Bălți. Ultimii au fost puși sub învinuire, fiindu-le incriminată săvârşirea infracţiunii de contrabandă în proporţii deosebit de mari.

La 15 noiembrie 2017,  demersurile procurorilor au fost admise, fiind aplicată în privința făptuitorilor măsura preventivă arestul preventiv pe un termen de 30 de zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele riscă pedepse cu închisoare de până la 10 ani, precum și amendă în mărime de la 3350 la 5350 unități convenționale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Săptămâna apei curate ”Apa – izvorul vieții” la Chișinău: Fântânile și izvoarele vor fi verificate, curățate și amenajate

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a anunţat astăzi că, în perioada 25 mai – 8 iunie, în capitală se va desfășura Săptămâna apei curate ”Apa – izvorul vieții”.

Astfel, autoritățile administrației publice locale din Chișinău vor realiza acțiuni privind ameliorarea stării surselor și îmbunătățirea calității apei potabile: inventarierea, amenajarea, curățarea și dezinfectarea fântânilor și izvoarelor.

O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar, Ruslan Codreanu.

Conform prevederilor documentului, primăriile orașelor, comunelor și satelor din componența municipiului, în comun cu Centrul de Sănătate Publică din Chișinău vor organiza controale de laborator a calității apei din fântâni și izvoare și în funcție de rezultate, vor realiza acțiuni de îmbunătățirea acestor indicatori sau vor interzice utilizarea apei din sursele respective.

De asemenea, vor fi organizate activități de sensibilizare a populației vizavi de sursele de apă potabilă.

Fântânile și izvoarele de uz comun, precum și fântânile arteziene din parcuri și alte spații publice vor fi reparate și amenajate. În plus, vor fi desemnați responsabili de fiecare sursă publică de apă, din partea administrației publice locale, a agenților economici sau persoanelor fizice.

La acțiunile de salubrizare, amenajare și curățare a surselor de apă potabilă vor fi antrenați și agenții economici, organizațiile obștești, precum și elevii de la școlile din municipiu.

La fiecare fântână sau izvor vor fi amplasate panouri informative despre calitatea apei potabile de la sursa respectivă.

Citește mai departe

Social

Un câine al Poliției de Frontieră a „pus la pământ” un ucrainean care a încercat să fugă de oamenii legii

Publicat

pe

De către

Un câine al Poliției de Frontieră a „pus la pământ” un ucrainean, care a încercat să fugă de oamenii legii, în timp ce aceștia descoperiseră că bărbatul este căutat de autoritățile de drept din R. Moldova pentru mai multe infracțiuni.

Incidentul a avut loc astăzi, în punctul de trecere comun Briceni-Rossoșani.

Astfel, pentru efectuarea formalităţilor de trecere a frontierei de stat, pe sensul de intrare în R. Moldova s-a prezentat cetăţeanul Ucrainei, Leonid de 55 de ani. Acesta a înmânat polițiștilor de frontieră paşaportul ucrainean de tip intern.

În urma înregistrării datelor în Sistemul Informaţional al Poliţiei de Frontieră, pe numele bărbatului a apărut un consemn exact, acesta fiind căutat de autoritățile de drept din R. Moldova. Conform procedurilor legale s-a purces la informarea persoanei vizate și reținerea acesteia în corespundere cu indicațiile primite.

În timpul discuției cu cetățeanul, acesta a opus rezistență angajatului Poliției de Frontieră și a încercat să părăsească teritoriul punctului de trecere, fugind în direcția statului vecin.

Bărbatul a fost somat de polițiștii de frontieră să oprească, pentru a nu fi nevoiți să aplice arma din dotare sau câinele, aflat în acel moment în serviciu. Toate avertizările au fost evitate și pe urma ucraineanului a fost lăsat patrupedul Grom.

În scurt timp, inspectorul chinolog Artur Domnișor și Grom au reținut fugarul.

Cetățeanul ucrainean a fost preluat de Inspectoratul Național de Investigații al IGP pentru continuarea cercetărilor de rigoare și luarea măsurilor legale ce se impun.

Citește mai departe

Social

Ministerul Apărării din Moldova şi cel al Apărării Naţionale din România evaluează politicile de management al resurselor umane

Publicat

pe

De către

Reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova şi Ministerului Apărării Naţionale din România evaluează politicile de management al resurselor umane şi învăţământ militar.

Potrivit şefului Direcţiei politici de dezvoltare a resurselor umane şi învăţământ militar, colonel Alexandru Roman,  în cadrul activităţii, care se desfăşoară în perioada 22-24 mai, la Chişinău, participanţii discută despre modalităţile de trecere de la serviciul militar în termen la serviciul militar prin contract, implementarea în cadrul Armatei Române a Rezoluţiei 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea şi Securitatea, experienţe şi exemple de bune practici, implementarea Sistemelor Informaţionale de evidenţă şi management a resurselor umane, optimizarea procesului de învăţământ, procesului de învăţământ continuu, precum şi sistemul instruirii lingvistice a personalului.

Colonelul a specificat că părţile analizează, de asemenea, problemele şi căile la elaborarea şi implementare a Ghidului carierii militare, procesul de selectare a militarilor la studii/cursuri şi misiuni internaţionale şi metodologia de evaluare a militarilor.

Secretarul de Stat în domeniul politicilor de dezvoltare a resurselor umane, învăţământ militar şi planificare a resurselor, Vladimir Iliev, a menţionat interesul Ministerului Apărării pentru preluarea bunelor practici și experienței avansate a țărilor membre UE și NATO în domeniul politicilor de management al resurselor umane şi învăţământului militar şi a mulţumit României pentru sprijinul continuu oferit, în acest sens, ţării noastre.

Secretarul de Stat Iliev a adăugat că activitatea respectivă va contribui la realizarea reformei de profesionalizare iniţiate de instituţia de apărare a Republicii Moldova, care înseamnă o armată mai bine pregătită, cu militari profesionişti şi dotare modernă.

În perioada aflării la Chişinău, delegaţia română a vizitat Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” şi a donat un set de manuale şi material didactic pentru studenţii militari, masteranzii şi doctoranzii instituţiei.

De notat că activitatea face parte din Planul bilateral de cooperare între Ministerul Apărării din Republica Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România pentru anul 2018.

Citește mai departe